Όλοι μαζί δημιουργούμε ένα τείχος κατά της γρίπης – Ο H3N2 ο επικρατέστερος τύπος του ιού για φέτος

Διανύουμε ήδη την περίοδο επαγρύπνησης για το επερχόμενο κύμα γρίπης (αν και δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη στην Ελλάδα η έναρξη της περιόδου γρίπης τοποθετείται στην 40ή εβδομάδα του έτους, στα μέσα Οκτώβρη περίπου, και λήγει την 20ή εβδομάδα του επόμενου έτους, δηλαδή μέσα στον Μάιο), και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καταβάλλει αγώνα προκειμένου να πείσει υγιειονομικό προσωπικό και πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα κατά της γρίπης.

Μετά τον βαρύ απολογισμό της περσινής χρονιάς με 408 νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 197 θανάτους, ο φετινός αγριπικός εμβολιασμός βρίσκεται ακόμη “στα σπάργανα”, καθώς γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας δεν φαίνεται να είναι πεισμένοι στο 100% για την αναγκαιότητά του, ενώ θα έπρεπε να δοθεί από πλευράς τους μεγαλύτερη σημασία και αξία στο γεγονός ότι οι ίδιοι καλούνται να γίνουν στη διάρκεια της περιόδου γρίπης η ασπίδα των πολιτών που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους σε νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας. “Και όχι μόνο αυτοί” συμπληρώνει ο καθ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Προέδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ, “αλλά και όλοι οι επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, οδηγοί ταξί, πωλητές κ.ά”

Η γρίπη είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον πληθυσμό καθώς και το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και προκαλεί επιδημίες κάθε έτος. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αν. καθηγητής κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σε πρώτη φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της επικοινωνίας ώστε να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι το ζητούμενο είναι η βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, και όλα αυτά με γνώμονα την προστασία τους από τις επιπλοκές της νόσου και το θάνατο.

Κι ενώ ένας μόνο στους 10 επαγγελματίες υγείας προβαίνει σε αντιγριπικό εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος επισημαίνει με τη σειρά του ότι προκειμένου να πετύχουμε την κατά το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού απέναντι στη γρίπη χρειάζεται να πειστούν οι επαγγελματίες υγείας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ χαρακτηρίζει επαγγελματική και κοινωνική ανευθυνότητα την αντίθετη στάση.

“Ανάγκη να δημιουργηθεί ένα τείχος απέναντι στη γρίπη με στοχευμένες δράσεις όπως αυτές που έχει ήδη αναλάβει ο ΠΙΣ και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ” δήλωσε ο Προέδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

Κι ενώ η ευαισθητοποίηση πρέπει να στοχεύει σε όλο τον πληθυσμό από τη στιγμή που 3 στους 4 πολίτες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ο φετινός στόχος του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι το 10% των επαγγελματιών υγείας που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο να ανέλθει στο 20%, ενώ συγχρόνως δρομολογείται η έκδοση κάρτας αντιγριπικού εμβολιασμού (σε πρώτη φάση θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν 20.000 κάρτες στο ΕΣΥ). Στα συν της όλης κινητοποίησης, η πρωτοβουλία που ανέλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ να ζητήσει από 2 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες τη χορήγηση δωρεάν εμβολίων για τα νοσοκομεία ώστε να μειωθούν τα γραφειοκρατικά φαινόμενα που παρακωλύουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Το θετικό μήνυμα της ημέρας όμως διατυπώθηκε από τον καθηγητή Παθολογίας του «Αττικόν» και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτιά του δικού του νοσοκομείου, όπου το αποτέλεσμα της συνεχούς ενημέρωσης για τα πολλαπλά και προς πάσα κατεύθυνση οφέλη του εμβολιασμού οδήγησε το νοσηλευτικό προσωπικό σε ένα ποσοστό – ρεκόρ, με το 43% των γιατρών του νοσοκομείου να εμβολιάζεται.

Ποιο είναι όμως το εμβολιαστικό προφίλ των περσινών βαριά νοσούντων με γρίπη; Βάσει των στοιχείων, από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ μόλις 10% είχε λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ όλοι σχεδόν ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Αναφορικά δε με το φετινό κύμα γρίπης, το οποίο δεν βρίσκεται σε δραστηριότητα ακόμα στη χώρα μας, τα πρώτα δεδομένα που έχουν οι γιατροί από την Άπω Ανατολή δείχνουν ότι θα επικρατήσει ο τύπος H3N2 του ιού της γρίπης, ο οποίος καλύπτεται από το τριδύναμο εμβόλιο που ήδη κυκλοφορεί.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

210.5212034-035