- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ομoσπονδ. Νοσοκ. Γιατρών: Έκκληση να χειρουργηθεί άμεσα μωρό προσφυγόπουλο που δεν έχει ΑΜΚΑ

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος [1] με ανακοίνωση που εξέδωσε απευθύνει έκκληση για να χειρουργηθεί άμεσα ένα βρέφος Συριακής καταγωγής [2] που χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης αλλά επειδή δεν έχει ΑΜΚΑ κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Αυτή είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος

H O.E.N.Γ.Ε από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την απάνθρωπη απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ να καταργήσει τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα να αποκλείονται πρακτικά από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είχαμε μάλιστα αναδείξει συγκεκριμένες περιπτώσεις σοβαρά ασθενών, όπως την περίπτωση νεαρού με κακόηθες νόσημα που μετά την παρέμβασή μας αντιμετωπίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δια στόματος Υφυπουργού κ. Κοντοζαμάνη είχε, από τον 10/2019, δεσμευθεί, πως θα έλυνε το θέμα με την χορήγηση «κάρτα υγείας περίθαλψης αλλοδαπού» (ΚΥΠΑ). Η σχετική Κ.Υ.Α., που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 31/01/2019, προβλέπει ότι στους αιτούντες άσυλο που έχουν καταγραφεί μετά την 1/11/2019 αποδίδεται άμεσα Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α) Ωστόσο το σύστημα έκδοσης Π.Α.Α.Υ.Π.Α δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία και είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει να χορηγείται, με τραγικές συνέπειες σε βάρος της υγείας των προσφύγων και των μεταναστών.

Ανάμεσα στα θύματα της απάνθρωπης πολιτικής σε βάρος των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους, των κατατρεγμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια, βρίσκονται μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη.

Ένα μωρό προσφυγόπουλο χρειάζεται τη βοήθειά μας για να σωθεί

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ένα βρέφος Συριακής καταγωγής χρήζει νευροχειρουργικής επέμβασης. Μπορεί να στάθηκε «τυχερό» και να μην είχε το τραγικό τέλος του μικρού Αιλάν, του 3χρονου παιδιού που πνίγηκε ανοιχτά της Κω, του 5χρονου προσφυγόπουλου που σκοτώθηκε παίζοντας μέσα σε ένα χαρτόκουτο στη Λέσβο, του 9μηνου βρέφους που πέθανε από αφυδάτωση στο κολαστήριο της Μόριας, των χιλιάδων θαλασσοπνιγμένων προσφυγόπουλων στο Αιγαίο. Έχει όμως την «ατυχία» να εμπίπτει στο «κενό» μεταξύ της παύσης έκδοσης Α.Μ.Κ.Α για αιτούντες άσυλο και στην έναρξη χορήγησης Π.Α.Α.Υ.Π.Α και να μην μπορεί να χειρουργηθεί, δεδομένου ότι το κόστος της επέμβασης για ανασφάλιστους είναι πολύ υψηλό.

Η κατάσταση υγείας του βρέφους

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο γενικός γραμματέας της Ομοαπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, εξηγεί την περίπτωση του μικρού ασθενή:
“Είναι ένα μικρό βρέφος που οι γονείς του είναι Σύριοι πρόσφυγες. Το παιδάκι έχει μιας μορφής σοβαρή κρανιο – δυσόστωση, διαμαρτία περί τη διάπλαση του κρανίου, δηλαδή, και πρέπει να υποβληθεί σε μία σοβαρή παιδονευροχειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν οι γνωματεύσεις από τους νευροχειρουργούς του Αγία Σοφία που λένε ότι το βρέφος είναι ανάγκη να χειρουργηθεί και κάνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να τακτοποιήσει την συγκεκριμένη περίπτωση και να λύσει επιτέλους το θέμα. Σας επισημαίνω ότι είχαμε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, όταν σταμάτησε η χορήγηση του ΑΜΚΑ το περασμένο καλοκαίρι”, αναφέρει ο κ. Πάνος Παπανικολάου.

Τι ζητούν από το Υπουργείο Υγείας

Καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το παιδί να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί άμεσα στην αναγκαία νευροχειρουργική επέμβαση με ή χωρίς Α.Μ.Κ.Α με ή χωρίς Π.Α.Α.Υ.Π.Α.