«Ονειροσυλλέκτης»: Όταν οι παιδικοί εφιάλτες μεταμορφώνονται σε ξεχωριστό φωτογραφικό project

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στη Νέα Υόρκη, όπου κι έχει την έδρα του ο φωτογράφος Arthur Tress, μαζί του διανύουμε όλη τη δεκαετία του ’70 κάνοντας focus στον μαγικό κόσμο των παιδικών ονείρων.

Εκεί του γεννιέται η ιδέα να πάρει συνέντευξη από παιδιά, ρωτώντας τα σχετικά με τους εφιάλτες τους, στη συνέχεια θα συνεργαστεί μαζί τους για να αναδημιουργήσει τα όνειρά τους σε φωτογραφίες. Φροντίζει να γίνουν όλα σε ένα ασφαλές περιβάλλον προστατευμένο και ρυθμισμένο έτσι ώστε να μην υποστούν κάποιο ψυχολογικό στρες που θα μπορούσε να τραμαυτίσει την παιδική τους ψυχή.

Από τότε, και για αρκετά χρόνια, ο δημιουργός συνομιλούσε με παιδιά της γειτονιάς του, σε σχολεία, πάρκα, κ.α σκηνοθετώντας έπειτα τις ιστορίες του υποσυνείδητου τους, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τον ονειρικό κόσμο των μικρών παιδιών και κατά συνέπεια τον τρόπο με τον οποίο αυτά βλέπουν και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους. Το αποτέλεσμα ήταν εικόνες σουρεαλιστικές που θυμίζουν εφιαλτικό παραμύθι και μοιάζουν με σκηνές από ταινία τρόμου.

Αυτά τα θαυμαστά, σουρεαλιστικά και μερικές φορές ενοχλητικά ονειρικά τοπία δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1968 και 1977 .

Μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη και στο έτος 1977.

Σύμφωνα με δήλωση του καλλιτέχνη : » Αυτές οι ανακατασκευές αντανακλούν συχνά την εσωτερική ζωή του παιδιού, τις ελπίδες και τους φόβους του, καθώς και τη συμβολική μεταστοιχείωση του από το εξωτερικό περιβάλλον, το σπίτι ή το σχολείο του, σε διαχειρίσιμες (φωτογραφικά) φόρμες .

Παρατηρώντας το φωτογραφικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτές οι  μεταστοιχειώσεις αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό κόσμο και του ίδιου του φωτογράφου.

Το φωτογραφικό του λεύκωμα, “ Ο Ονειροσυλλέκτης” , « The Dream Collector”  κυκλοφόρησε το 1973.

The cover of the photo book The Dream Collector Το εξώφυλλο του φωτογραφικού λευκώματος «Ο Ονειροσυλλέκτης»


Δώρα Λαβαζού

ifocus.gr