Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Ορθοπαιδική εξέταση στα νεογνά: Ποια προβλήματα προλαμβάνει;

Ορθοπαιδική εξέταση στα νεογνά: Ποια προβλήματα προλαμβάνει;

Γράφει ο Εμμανουήλ-Αλέξιος Βερυκοκάκης, Παιδοορθοπαιδικός, Συνεργάτης Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ

 
Ο παιδοορθοπαιδικός εξετάζει την ακεραιότητα του μυοσκελετικού συστήματος στο νεογνό και ανιχνεύει, οποιαδήποτε παραμόρφωση μπορεί να έχει ο σκελετός του.
Έχει υπολογιστεί ότι το 6% των νεογνών εμφανίζει κάποια ανωμαλία του μυοσκελετικού συστήματος. Μέχρι και το 20% των θανάτων στην περιγεννητική περίοδο, δηλαδή στην περίοδο γύρω από τον τοκετό μέχρι μία εβδομάδα μετά, αποδίδονται σε παθήσεις που σχετίζονται με το σκελετό του νεογνού. Οι παθήσεις αυτές συνήθως δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές στη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου.
Εν συντομία, ξεκινώντας από τη σπονδυλική στήλη υπάρχει η νεογνική κύφωση και η νεογνική σκολίωση. Πρόκειται για παραμορφώσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να «γέρνει» από τη μία μεριά.

 
Ενδεχομένως το νεογνό να έχει διαταραχές των άνω άκρων όπως πολυδακτυλία (παραπάνω δάκτυλα) ή συνδακτυλία (ενωμένα δάκτυλα). Επίσης μπορεί το νεογνό να παρουσιάζει συνοστεώσεις, δηλαδή οστά που είναι ενωμένα αντί να είναι χωριστά.
Στα κάτω άκρα αναζητούμε διαταραχές του άκρου ποδός όπως η ραιβοϊπποποδία , μία πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια, με συχνότητα 1 ανά 1000 γεννήσεις. Η δυσπλασία του ισχίου, πάθηση αρκετά συχνή στον Ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα στα κορίτσια και σε νεογνά που έχουν γεννηθεί με ισχιακή προβολή, διαπιστώνεται με τον κλινικό έλεγχο και το υπερηχογράφημα στα ισχία.

 
Μην ξεχνάμε πως ενίοτε το νεογνό έχει κατάγματα οστών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα να έχει το νεογέννητο κάποια ορθοπαιδική νόσο αυξάνεται κατά πολύ εάν υπάρχει, εάν δηλαδή η μαμά, ο μπαμπάς ή κάποιος άλλος στην οικογένεια είχε οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα. Ομοίως, η πιθανότητα μυοσκελετικής πάθησης αυξάνει εάν συνυπάρχει άλλο πρόβλημα υγείας του νεογνού, για παράδειγμα εάν το νεογνό έχει εκ γενετής πρόβλημα με την καρδιά, οι γονείς οφείλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι διότι μπορεί να υποκρύπτεται και πρόβλημα στο σκελετό.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο νωρίτερα διαγνωσθεί μια ορθοπαιδική πάθηση, τόσο ευκολότερη και αποτελεσματικότερη είναι η θεραπεία της. Στο νεογνό οι ανατομικές δομές είναι ακόμα εύπλαστες και είναι πολύ ευκολότερο να διορθωθεί μια παραμόρφωση, παρά όταν το παιδί μεγαλώσει. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα ορθοπαιδικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με απλά μέσα, όπως ένας κηδεμόνας, ένας γύψος ή ακόμα και ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο μωρό.

Αντιθέτως, αν μια ορθοπαιδική πάθηση δεν ανιχνευθεί σε νεογνική ηλικία, οι συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. Συχνά απαιτούνται μεγάλα τραυματικά χειρουργεία για να αντιμετωπιστεί μια παραμόρφωση που θα μπορούσε να είχε διορθωθεί με απλά μέσα, τους πρώτους μήνες της ζωής του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.