Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: Ας γνωρίσουμε τον «εφιάλτη» των γυναικών

woman-drinking-milk-outdoorsΗ 20η Οκτωβρίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην οστεοπόρωση, τη συνηθέστερη μεταβολική πάθηση των οστών που εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Είναι μια πάθηση που κάνει τα οστά πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα καθώς προκαλεί μείωση της οστικής τους μάζας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει κανένα σύμπτωμα. Αρχίζει και δίνει συμπτώματα όταν έχει φτάσει πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πόνοι στην πλάτη και τα οστά . Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούνται και κατάγματα στα οστά, κυρίως στο ισχίο, στον καρπό και στους σπονδύλους. Γι ’αυτό θα πρέπει προληπτικά να κάνουμε εξετάσεις για την οστεοπόρωση. Η κυριότερη εξέταση είναι η μέτρηση της οστικής μάζας που μας δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά μας. Μια εξέταση που πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο.

Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

• Κάθε χρόνο καταγράφονται 1,6 εκατομμύρια κατάγματα στο ισχίο.
• Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό μπορεί να φτάσει μεταξύ του 4,5 με 6,3 εκατομμύρια!!
• Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα σπάνε κάθε χρόνο το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα 2 πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.
• Υπολογίζεται ότι 2 στα 3 κατάγματα της σπονδυλικής στήλης δεν λαμβάνουν ιατρική αγωγή.
• Γυναίκες οι οποίες έχουν πάθει σπονδυλικό κάταγμα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για επιπρόσθετο κάταγμα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση;

• Οι γυναίκες που μπαίνουν ή βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση.

• Οι γυναίκες που ακολουθούν κακή διατροφή.Προσπαθούμε μέσω τις διατροφής μας να προσλαμβάνουμε όσο περισσότερο ασβέστιο γίνεται. Εάν αυτό δεν αρκεί, μπορείτε να λαμβάνετε και συμπλήρωμα ασβεστίου.

• Γυναίκες που έχουν χάσει απότομα βάρος ή ήταν πάντα πολύ αδύνατες .

• Η χρόνια λήψη κορτιζόνης.

• Οι γυναίκες που ακολουθούν αγωγή για διάφορες κακοήθεις παθήσεις.

Σε ποια ηλικία να ξεκινήσω τον έλεγχο της οστεοπόρωσης;

Κατά κανόνα ο έλεγχος συνιστάται σε όλες τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και στους άνδρες μετά την ηλικία των 70 ετών. Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας καλό θα ήταν να γίνεται και πριν την εμμηνόπαυση για λόγους σύγκρισης μετεμμηνοπαυσιακά.Επίσης, ανάλογα με την παρουσία παραγόντων κινδύνου π.χ. κάταγμα χαμηλής βίας, λήψη κορτιζόνης, κλπ ο έλεγχος για ύπαρξη οστεοπόρωσης πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ηλικίας.

osteoporosis-in-women-300x275

Κατάταξη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση κατατάσσεται ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Έτσι έχουμε την πρωτογενή και τη δευτερογενή οστεοπόρωση. Στην πρωτογενή οστεοπόρωση , η νόσος οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε διάφορες φάσεις της ζωής μας (π.χ. εμμηνόπαυση) .Στη δευτερογενή οστεοπόρωση αιτιολογικός παράγοντας είναι κάποια νόσος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιοιστρογόνα κ.α. ).

Η πρωτογενής οστεοπόρωση σε συνέχεια διακρίνεται σε τύπου Ι ( που συμβαίνει μετά την εμμηνηνόπαυση ) και στην τύπου ΙΙ (γεροντική – με την πάροδο της ηλικίας).

Πώς μπορώ να προλάβω την οστεοπόρωση;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό.

osteoporosis 17

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται σήμερα για την καλύτερη θεραπεία της οστεοπόρωσης;

Σκευάσματα ασβεστίου
Καλσιτονίνη
Οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστερόνη
Φώσφορο και φθόριο
Σκευάσματα που βοηθούν στο «χτίσιμο» των οστών

Βασιλική Χατζηραφαήλ

Χειρούργος Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Ρομποτική Χειρουργική

http://www.hatzirafail.gr