Οστική πυκνότητα βρέφους και διατροφή της εγκύου

Pregnancy-Diet-Eating-For-TwoΕίστε μέλλουσα μανούλα και  ιδιαιτέρως προσεκτική με τις τροφές που καταναλώνετε καθώς πλέον νοιάζεστε και για το βρέφος που κυοφορείτε και αναμένετε γλυκά να δεχθείτε στην αγκαλιά σας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι τροφές που καταναλώνετε  κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν άμεσα τα κόκαλα των παιδιών και μάλιστα όχι μόνο όταν αναπτύσσονται στη μήτρα, αλλά και για πολλά χρόνια μετά.

Στα πλαίσια της μελέτης στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.000 γυναίκες που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές τους συνήθειες, αναζητώντας το αν και κατά πόσο επηρεάζουν την οστική πυκνότητα των παιδιών τους μετά την ενηλικίωση. Για να το πετύχουν αυτό, κατέγραφαν ό,τι έτρωγαν καθημερινά οι γυναίκες και μετρούσαν τα επίπεδα των βιταμινών στο αίμα τους, ενώ όταν τα παιδιά τους έγιναν έξι ετών, τα υπέβαλαν σε τεστ απεικόνισης, προκειμένου να μετρήσουν την οστική τους πυκνότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, τα παιδιά αποκτούν πιο υγιή κόκαλα, με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και περισσότερα μέταλλα, όταν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους καταναλώνουν αρκετές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, φώσφορο και βιταμίνη Β12. Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες δεν βοηθούν την υγεία των οστών, καθώς αυτά παρουσιάζουν μειωμένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα.
Επίσης, προκαλούν συσσώρευση ομοκυστεΐνης στο αίμα, την οποία προκαλεί η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.