Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών "Όταν κοιτάξαμε στην κούνια το επόμενο πρωί, ζήσαμε τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει κάθε γονιός..."

"Όταν κοιτάξαμε στην κούνια το επόμενο πρωί, ζήσαμε τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει κάθε γονιός..."

savannah-carrollΚείμενο της Carrie Carroll που δημοσιεύθηκε στη Huffington Post Parents

«Όταν βάλαμε για ύπνο την 2 ετών κορούλα μας Savannah στις 3 Απριλίου, ήταν φαινομενικά μια ήρεμη νύχτα για ένα φαινομενικά φυσιολογικό παιδί.

Γνωστή και με το παρατσούκλι «Γκοτζίλα» η μικρούλα μας περνούσε τις περισσότερες ώρες τριγυρνώντας σαν σίφουνας μέσα στο σπίτι, γεμάτη ενθουσιασμό και περιέργεια, με τα γέλια της να γεμίζουν τις καρδιές μας χαρά! Δεν υπήρχε καθόλου θλίψη και κανένα ίχνος ασθένειας στη ζωή μας. Τίποτα δεν φανέρωνε αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Αλλά όταν κοιτάξαμε μέσα στην κούνια της το επόμενο πρωί, ζήσαμε τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει κάθε γονιός.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όταν η αστυνομία και οι ιατροδικαστές εμφανίστηκαν στο σπίτι μας και η λέξη «αυτοψία» έγινε μέρος της καθημερινότητας μας, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για δύο ανθρώπους που απλά ήθελαν να γίνουν αφοσιωμένοι γονείς.

Μετά από αρκετούς μήνες χωρίς απαντήσεις, εξακριβώθηκε τελικά η αιτία του θανάτου της Savannah: ξαφνικός ανεξήγητος θάνατος σε παιδική ηλικία (SUDC). Όμως, αυτό δημιουργεί περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις: Τι τον προκαλεί; Πώς μπορούν οι άλλοι γονείς να τον αποτρέψουν; Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε;».

Σε τί διαφέρει το σύνδρομο του ξαφνικού ανεξήγητου θανάτου από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;

Το σύνδρομο του ξαφνικού ανεξήγητου θανάτου στην παιδική ηλικία (SUDC) αναφέρεται στον θάνατο ενός παιδιού πάνω από την ηλικία των 12 μηνών, ο οποίος παραμένει ανεξήγητος ακόμα και ύστερα από ενδελεχή έρευνα και αυτοψία. Το σύνδρομο είναι παρόμοιο με εκείνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), με τη διαφορά ότι το SIDS διαγιγνώσκεται αποκλειστικά σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών. Δεδομένου ότι τα αίτια και των δύο είναι άγνωστα, δεν είναι ακόμη δυνατό να καθοριστεί εάν προκαλούνται ή όχι από τους ίδιους παράγοντες.

Παράγοντες Κινδύνου

Παρότι η αιτιολογία του SIDS είναι άγνωστη, ορισμένοι από τους γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο SIDS είναι ο ύπνος σε θέση πρηνηδόν, ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με άλλα άτομα, ηλικία της μητέρας μικρότερη των 20 ετών, η χρήση προϊόντων καπνού (κάπνισμα) στο σπίτι και η έλλειψη προγεννητικής μέριμνας. Τα πολύ ελλιποβαρή βρέφη έχουν υψηλότερες συχνότητες SIDS σε σχέση με άλλα βρέφη. Περισσότερα περιστατικά SIDS εκδηλώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου.

Πρόληψη

Οι γονείς οφείλουν να απομακρύνουν εκείνους τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Η πρηνής στάση κατά τον ύπνο πρέπει να αποφεύγεται. Το σύνθημα "Back to Sleep" (όπου "back" σημαίνει «πίσω» και «ράχη») επινοήθηκε για να υπενθυμίζει στους γονείς ότι το βρέφος πρέπει να τοποθετείται στο κρεβάτι με τη ράχη. Αφότου ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία, οι θάνατοι από SIDS ελαττώθηκαν κατά 40% περίπου. Συνιστάται μια σκληρή επιφάνεια ύπνου. Μαλακά και ογκώδη αντικείμενα όπως μαξιλάρια, ρολά στρωσιδιών ή παπλώματα δεν πρέπει να τοποθετούνται στο περιβάλλον ύπνου του βρέφους. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να έλθουν σε επαφή με το πρόσωπο του βρέφους και συνεπώς να εμποδίσουν την αναπνοή ή να παγιδεύσουν το κεφάλι του βρέφους προκαλώντας ασφυξία. Η κατ' οίκον παρακολούθηση του βρέφους με οθόνες άπνοιας ή ακουστικές συσκευές καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με την κατάσταση του βρέφους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί σαφώς ότι προλαμβάνει το SIDS. Το κάπνισμα των γονέων πρέπει ασφαλώς να αποθαρρύνεται.

Πληροφορίες: www.iatronet.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.