Αρχική InfoTeens Υγεία Όταν ο διαβήτης "χτυπά" την πόρτα της εφηβείας

Όταν ο διαβήτης "χτυπά" την πόρτα της εφηβείας

Diabetes teen istockΗ εμφάνιση του διαβήτη στην εφηβεία καθιστά την αντιμετώπισή του περισσότερο πολύπλοκη, καθώς ήδη ο νέος ή η νέα διάγουν τη δύσκολη περίοδο της ωρίμανσης και της αναζήτησης του εαυτού τους. Έτσι, είναι απολύτως απαραίτητο ο έφηβος να συνειδητοποιήσει ότι η ασθένειά του δεν τον διακρίνει σε τίποτα από τους άλλους και πως ο διαβήτης δεν αποτελεί εμπόδιο για να επιτύχει τα όνειρά του.Η άφιξη ή η ήδη ύπαρξη του διαβήτη στην εφηβεία αγγίζει ένα άτομο που είναι ήδη αγχωμένο και απασχολημένο με τη σωματική του ανάπτυξη, δεδομένων όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στους εφήβους.

Γνωρίζουμε από έρευνες ότι η εμφάνιση του διαβήτη στην ηλικία της εφηβείας δημιουργεί μια ναρκισσιστική «πληγή» στον έφηβο που επιφέρει ένα έντονο άγχος και ανησυχία για το σώμα του. Η πρώτη ψυχολογική αντίδραση απέναντι στην ιδιαιτερότητα αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μετά το στάδιο της θεωρητικής και της πρακτικής εκπαίδευσης στο νοσοκομείο και με την επιστροφή στο σπίτι εμφανίζεται μια περίοδος κατάθλιψης, ανεξάρτητα από αυτή που παρατηρείται κάποιες φορές στους γονείς. Βεβαίως υπάρχουν και παιδιά που αναζητούν μαγικές απαντήσεις έξω από τη λογική. Αναζητούνται λόγοι του πρόσφατου ή του παλαιότερου παρελθόντος, συμπεριλαμβάνοντας είτε τον εαυτό τους, είτε τους κοντινούς τους ανθρώπους, είτε την κοινωνία. Αυτή η αναζήτηση του «γιατί»» εδραιώνει ασυνείδητες ψυχικές λειτουργίες όπως η ενοχή, η καταδιωκτική προβολή ή, όπωςπιο απλά το λέμε, η μανία καταδίωξης και η μοιρολατρία.

Η αναζήτηση ορθολογικών απαντήσεων για τα αίτια αυτής της κατάστασης εκφράζει κατά τη γνώμη μας μια απόπειρα του εφήβου να ξεπεράσει αυτό το στάδιο και να θέσει στόχους και να δημιουργήσει ένα προσωπικό πεπρωμένο. Το πεπρωμένο αυτό όμως συχνά φαντάζει στα μάτια και στο μυαλό ενός εφήβου με διαβήτη δυσοίωνο. Όσον αφορά στον καθημερινό αυτοέλεγχο και στα αποτελέσματά του, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κίνητρο για να είναι θετικά τα αποτελέσματα είναι οι επιπλοκές που ενδέχεται να παρουσιαστούν .Οι επιπλοκές είναι αρκετά αγχογενείς για να προκαλέσουν αρνητικές φαντασιώσεις. Αυτή η περίοδος επιφέρει συχνά άγχος, στρες και απορρύθμιση,δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει πολλές φορές ακόμα και με «ξεγέλασμα». Αυτή η μικρή απάτη δεν είναι σταθερή, δεν παρατηρείται πριν από την ηλικία των οκτώ χρόνων, αλλά αργότερα αγγίζει περίπου το 25% του πληθυσμού.

Ψυχοπαθολογικά, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να ερμηνευτεί ως μία προσπάθεια απάρνησης (αποποίησης) της ιδιαιτερότητάς τους, απάρνηση που κατασκευάζεται σύμφωνα με τη νοητική οργάνωση άρνησης της πραγματικότητας και της πίεσης. Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του διαβήτη καθιστούν αναγκαίο η θεραπευτική διαδικασία να προσανατολίζεται τόσο στην ιατρική όσο και στην ψυχολογική αντιμετώπιση. Η ψυχολογική αντιμετώπιση περιλαμβάνει παρεμβάσεις που έχουν ως στόχους την ενίσχυση, την υποστήριξη, τη συμβουλευτική των ατόμων με διαβήτη, με ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία, ή ακόμα και με οικογενειακή θεραπεία σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ψυχολογική παρακολούθηση του εφήβου με διαβήτη συμβάλλει στην καλή εξέλιξη και στην αποδοχή της ασθένειας, καθώς ξεπερνά τους φόβους του και δέχεται καινούργιες προτάσεις και λύσεις για τον καλύτερο χειρισμό της ασθένειας και αντιμετωπίζονται πιθανές συναισθηματικές ή αγχώδεις διαταραχές. Όσοι ασχολούμαστε με τον διαβήτη οφείλουμε να μεταδώσουμε αισιοδοξία στους ανθρώπους που ζουν μαζί του, γιατί ζούμε το 2013 και το «πρόσωπο» του διαβήτη είναι πλέον φιλικό και η αντιμετώπισή του εύκολη.

Δρ Ελίνα Γκίκα,
Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογικής Υποστήριξης Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.