Αρχική InfoDad Όταν οι μπαμπάδες υποφέρουν από το σύνδρομο του Άτλαντα

Όταν οι μπαμπάδες υποφέρουν από το σύνδρομο του Άτλαντα

parents-love-725x433Όταν μιλάμε για το «Σύνδρομο του Άτλαντα» αναφερόμαστε σε μια κατάσταση έντονου άγχους που βιώνεται από ορισμένους μπαμπάδες. Είναι εκείνοι που από τη μια έχουν μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα και από την άλλη επιθυμούν κι έχουν πολύ ενεργό δράση στον πατρικό τους ρόλο. Το σύνδρομο αυτό πήρε το όνομα του από την ελληνική μυθολογία. Ο Άτλας, που ήταν ένας ισχυρός Τιτάνας, αναγκάστηκε από τον Δία να σηκώνει για πάντα στους ώμους του το σύμπαν. Έτσι νιώθει κι ο πατέρας που «κουβαλά» πολλαπλές υποχρεώσεις.

Father working freom homeΤο σύνδρομο αυτό ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον ψυχίατρο Dr Tim Cantopher. Σύμφωνα με τον γιατρό αποτελεί «Μια φυσική κατάσταση που προκαλείται από πάρα πολύ άγχος». Επίσης, το αποκαλεί «Η κατάρα του δυνατού». Πιο συγκεκριμένα, αφορά άντρες 30 με 40 χρονών που εργάζονται πολύ, αλλά μοιράζονται και με τις συντρόφους τους όλες τις υποχρεώσεις του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, η προσπάθεια που καταβάλλουν να είναι απόλυτα επαρκείς σε όλα όσα αναλαμβάνουν τους προκαλεί εξάντληση, άγχος, κατάθλιψη και γενικά έχουν μια αίσθηση ανικανοποίητου, σα να μην αντλούν ευχαρίστηση από πουθενά. Πρόκειται για μια σύγχρονη κατάσταση, που προκαλείται από τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν το ρόλο των ανδρών στην κοινωνία. Πλέον, εμφανίζεται πιο διευρυμένος σήμερα απ’ό,τι παλιότερα. Η πλειοψηφία των ανδρών όταν θα γίνουν πατεράδες στην πραγματικότητα θα αυξήσουν τις εργασιακές τους ώρες.Ένα ακόμα στόμα για να τραφεί, ειδικά όταν και η σύζυγος δεν εργάζεται σε συνδυασμό με την πατρότητα και τις ευθύνες της, οδηγούν σε εξάντληση.

Στην παραδοσιακή Ελλάδα, οι άντρες πάντα εργάζονταν πολλές ώρες με αποτέλεσμα να απουσιάζουν αρκετά από το σπίτι τους. Αυτό τους καθιστούσε λιγότερο συμμέτοχους στην ανατροφή των παιδιών τους και στις υπόλοιπες ανάγκες του νοικοκυριού. Εκείνοι αναλάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά το ρόλο του «κουβαλητή» στην οικογένεια. Αυτό όμως-κυρίως σε επαρχιακές πόλεις- δε σήμαινε πως και η γυναίκα δεν εργαζόταν. Συνήθως, επωμίζονταν κι αυτόν τον ρόλο μαζί με τη μητρότητα και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα αποτελέσματα ήταν από ικανοποιητικά έως πολύ καλά.

FatheranddaughterΗ αλλαγή που ήρθε με τις κοινωνικές ανακατατάξεις, την κατανόηση από την πλευρά των μπαμπάδων ότι η ενεργός δράση στο πατρικό ρόλο τους είναι υψίστης σημασίας για την ανατροφή των παιδιών τους, τους έφεραν αντιμέτωπους με υπερπροσπάθεια, ώστε να πετυχαίνουν την τελειότητα. Όταν αυτό δε γίνεται, το βαρύ συναίσθημα παίρνει τη θέση του και μιλάμε για το «Σύνδρομο του Άτλαντα».

Το σημείο κλειδί για να ξεπεραστεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση είναι να μη φοβηθεί ο άντρας να αποδεχτεί την εξάντληση αυτή, να μην κατηγορήσει τον εαυτό του για αδυναμία. Τα βαριά συναισθήματα να λειτουργήσουν ως καμπανάκια που θα σημαίνουν φρένο σε όσα τη συγκεκριμένη περίοδο λειτουργούν σε κείνον επιβαρυντικά. Επιπλέον βοηθητικά θα λειτουργούσε η στήριξη από τον περίγυρο και η ενασχόληση με πράγματα που δε δημιουργούν πρόσθετα άγχη κι έγνοιες.

Μπαγουράκη Σοφία
Ψυχολόγος- Συνεργάτης http://blog.doctoranytime.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.