«Όταν τα παιδιά σου κάνουν ένα σοβαρό λάθος ο τρόπος που αντιδράς καθορίζει το μέλλον σας»

Το post μιας μαμάς έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες, καθώς μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που κάθε γονιός αξίζει να πάρει, αναφορικά με το πώς πρέπει να αντιδράμε όταν τα παιδιά μας κάνουν ένα μεγάλο λάθος ή μια σοβαρή ζημιά. Η Ashley Kagan, η οποία έχει την πολύ δημοφιλή σελίδα Play at Home Mom, LLC περιγράφει τι συνέβη στο σπίτι της, όταν πριν από λίγο καιρό η 9χρονη κόρη της έκανε μια ζημιά παίζοντας με την αδερφή της:

«Οι κόρες μου έπαιζαν έντονα πριν από μερικές ημέρες. Τόσο έντονα που η μία κοπανήθηκε με το σώμα της στην γυψοσανίδα και την τρύπησε. Η 9χρονη κόρη μου ήρθε και με βρήκε κλαίγοντας και λέγοντάς μου πολύ σοβαρά πως πρέπει να έρθω να δω κάτι. Πήγα μαζί της και είδα τον κατεστραμμένο τοίχο. Η μετάνοια διαγραφόταν σε όλο της το σώμα.

Τη στιγμή εκείνη, δεν είχε ανάγκη να την κάνω να νιώσει περισσότερες ενοχές.

Δεν είχε ανάγκη να την ντροπιάσω.

Δεν είχε ανάγκη να κάνω μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση, ακόμα χειρότερη.

«Λυπάμαι μαμά!!!»

Το ξέρω ότι λυπάσαι.

«Ο μπαμπάς θα θυμώσει πάρα πολύ!!! Να μην του το πούμε ακόμα.»

Εντάξει, όταν νιώσεις έτοιμη θα του το πούμε.

Το ήξερε. Το ήξερε ότι αυτός θα επιβαρυνόταν περισσότερο από την ζημιά της. Γιατί αυτός θα ήταν που αφιέρωνε χρόνο και κόπο για να το επιδιορθώσει.

Μερικά λεπτά το είπα (μυστικά) στον άντρα μου.

Τα παιδιά τρύπησαν τον τοίχο. Η τρύπα είναι μεγάλη. Η μεγάλη έχει στεναχωρηθεί πολύ. Ψάχνει να βρει το κουράγιο να έρθει και να στο πει.

Έχουμε δύο επιλογές εδώ:

  1. Να αρχίσουμε να ουρλιάζουμε και να την κάνουμε να νιώσει ακόμα πιο άσχημα από όσο ήδη νιώθει.
  2. Να αποδεχθούμε την κόρη μας για όλα όσα υπέροχα είναι… ακόμα και για τα λάθη της. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι της είναι τρομερά δύσκολο να έρθει και να σου πει ότι έκανε αυτό το λάθος.

Η απόκρισή μας σε αυτό θα καθορίσει 100% το αν (και πώς) θα έρχεται να μας μιλά για τα λάθη της στο μέλλον.

Πώς αντιδράτε εσείς σε τέτοιες περιπτώσεις;

Σήμερα η κόρη μου κινείται με περισσότερη πίστη. Κινείται γνωρίζοντας ότι αγαπιέται και είναι καλά δεμένη με αυτή την οικογένεια. Κινείται γνωρίζοντας, ότι μπορεί να πει στους γονείς της τα πάντα και να είναι ασφαλής.

Υπάρχει καλύτερο δώρο για να κάνεις στο παιδί σου από αυτό;

Και ναι. Λυπάται ακόμα για τον τοίχο. Προσφέρθηκε, μάλιστα, να μην λάβει κανένα δώρο φέτος και να προσφέρει όλες τις οικονομίες και τον χρόνο της για να βοηθήσει στην επιδιόρθωσή του. Δεν χρειαζόταν να ουρλιάξουμε για να νιώσει έτσι. Το έκανε από μόνη της.»

Δείτε πώς “μίλησε” η μικρή στον μπαμπά της για τη ζημιά που έκανε:

Οι αντιδράσεις κάτω από το post της ήταν βέβαια επαινετικές, ωστόσο η ίδια συνέχισε συμπληρώνοντας, πόσο σημαντικό είναι να αποτελούμε και εμείς οι γονείς πρότυπα καλής συμπεριφοράς όταν κάνουμε ένα λάθος:

«Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όταν συμβαίνει ένα ατύχημα:

-Αφήνουμε σημείωμα με το τηλέφωνό μας όταν γρατζουνάμε κατά λάθος ένα αμάξι, στην προσπάθειά μας να παρκάρουμε.

-Χτυπάμε στους γείτονες και απολογούμαστε αν πέσουν νερά από το μπαλκόνι μας στα απλωμένα τους ρούχα.

-Αντικαθιστούμε το παιχνίδι που σπάσαμε σε ένα άλλο σπίτι.»