Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Όταν το αλκοόλ είναι ο καλύτερος φίλος του εφήβου

Όταν το αλκοόλ είναι ο καλύτερος φίλος του εφήβου

drinking-teens-at-partyΤην τελευταία δεκαετία αυξάνεται ολοένα η κατανάλωση αλκοόλ από 15χρονους. Το 30% των εφήβων στην Ελλάδα δηλώνει ότι πίνει κάποιο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Σημαντικό ποσοστό των εφήβων αγνοεί τα ανώτερα επιτρεπτά όρια αλκοόλ, καθώς και τα συμπτώματα οξείας μέθης, που συχνά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, ενώ ο χρόνιος αλκοολισμός είναι πρόβλημα που αφορά και στην εφηβική ηλικία.

Η χρήση του αλκοόλ κατά την εφηβεία μπορεί να έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα, όπως την βαθμιαία μετάπτωση σε αλκοολισμό, με τα γνωστά ανεπιθύμητα αποτελέσματα που προκαλεί αυτή, η πολύ σοβαρή εξάρτηση . Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης αναφορικά με  την χρήση οινοπνεύματος κατά την εφηβική ηλικία, καθώς και τις επιρροές που προκύπτουν από το γονιδιακό υπόβαθρο και τις επιρροές του περιβάλλοντος, απεδείχθη ότι η πορεία που μπορεί να ακολουθήσει ένας έφηβος ως προς την πιθανότητα αλκοολισμού, εξαρτάται και από παράγοντες όπως είναι, ο γονότυπος αλλά και η καθοδήγηση των γονέων.

Teen_drinkingΥπολογίζεται ότι, περίπου 40% των ενηλίκων αλκοολικών, υπήρξαν ήδη βαρείς πότες κατά την εφηβεία τους. Συνεπώς, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος κατά την εφηβεία, μπορεί να αποσοβήσει τα προβλήματα που προκύπτουν αργότερα από τον αλκοολισμό. Οι ερευνητές της μελέτης, τονίζουν ότι, τόσο τα γονίδια OPRMI, όσο και ο υποδοχέας ντοπαμίνης D2, είναι γνωστό ότι παίζουν ένα σοβαρό ρόλο στους μηχανισμούς νεύρο-επιβράβευσης, οι οποίοι σχετίζονται με το αίσθημα της ευχαρίστησης που προκύπτει από την κατανάλωση οινοπνεύματος, όπως επίσης και από το φαγητό, τη σεξουαλική επαφή, και τη χρήση άλλων χημικών ουσιών που προκαλούν πρόσκαιρη ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, οι γονείς μπορεί να έχουν την πιο θετική επιρροή, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, ο κάθε έφηβος ανταποκρίνεται διαφορετικά στις προσπάθειες των γονέων και ότι τα αποτελέσματα αυτής προσπάθειας, πολύ εξαρτώνται από το γονιδιακό υπόβαθρο του έφηβου.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.