Όταν το παιδί κλαίει συνέχεια και απαιτεί: Μάθε να λες όχι!

kid-cryingΤι πρέπει να κάνετε όταν ένα παιδί (ηλικίας 6-8 ετών κλαίει συνέχεια και απαιτεί. Τι συμβαίνει; Όταν ένα παιδί κλαίει συνέχεια και με το παραμικρό μπορεί να συμβαίνουν 3 πιθανότητες επισημαίνει η  Συμβουλευτική Ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής Μαθησιακών Δυσκολιών του ISAInternational School of Athens. Το παιδί έχει όντως κάποια ανάγκη ρεαλιστική που δεν έχει γίνει αντιληπτή από τους γονείς ή αυτοί το έχουν αγνοήσει αυτό και τις ανάγκες του γιατί ήταν απασχολημένοι. Κάτι μπορεί να τους έχει ξεφύγει. Το παιδί προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να ακουστεί και να προκαλέσει την προσοχή ώστε να καλύψει της ανάγκες του. Άρα οι γονείς πρέπει σε αυτή να ενεργοποιηθούν και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τι συμβαίνει και να προσπαθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες του παιδιού τους.

Το παιδί μπορεί να είναι υπερευαίσθητο ή έχει ένα διαφορετικό ψυχισμό ή κάποια ιδιαιτερότητα στον ψυχισμό ή και στην υγεία που δεν έχουν αντιληφθεί οι γονείς. Το κλάμα μπορεί να λειτουργήσει σαν συναγερμός ώστε οι γονείς να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά και να το πάνε σε γιατρό ή έναν άλλο ειδικό ώστε να βοηθήσει και να εξετασθούν όλες οι πιθανότητες.

Το παιδί ανάλογα με την ηλικία του και εξελικτική του φάση ιδιαίτερα αν είναι σε ηλικία 5-6-7 ετών με το έντονο κλάμα και ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει λόγος όπως είπαμε πριν προσπαθεί να προκαλέσει την προσοχή των γονιών όχι εξαιτίας κάποιας ρεαλιστικής ανάγκης αλλά γιατί έχει αναπτύξει το κεκτημένο δικαίωμα. Το παιδί έχει μάθει να λειτουργεί με κακομαθημένο τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του. Έχει μάθει να έχει όλη την προσοχή στο πρόσωπό του και να απαιτεί παράλογα πράγματα και θεωρεί δεδομένο ότι θα του καλυφθούν πάντα με κάθε τρόπο οι ανάγκες του.

Αυτό είναι λάθος για την υγιή, ισορροπημένη ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού  οι γονείς φταίνε σε αυτό γιατί προφανώς από πολύ νωρίς για διάφορους λόγους του κάλυπταν όλες τις απαιτήσεις του, υλικές πρακτικές, συναισθηματικές κτλ χωρίς διάκριση και χωρίς να υπάρχει οριοθέτηση, με αποτέλεσμα το παιδί να μην έχει μάθει και αυτό να οριοθετεί τις ανάγκες του, να μην αποδέχεται το «όχι».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Boro.gr

Διαβάστε επίσης:

Βήμα-βήμα πώς θα μάθετε στα παιδιά να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στην ανατροφή των παιδιών;

Πώς να μιλάω ήρεμα στο παιδί μου; Πρακτικές συμβουλές από τη λογοθεραπεύτρια κα Μπαντανά