Όταν το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά: 3 tips από τον Σύμβουλο Γονέων

Όταν το παιδί χτυπάει

Όταν το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά: 3 tips από τον Σύμβουλο Γονέων

Γιατί ασκεί βία ένα παιδί και τι πρέπει να κάνει ο γονιός. 

Μέσα από ανάρτησή του, ο Σύμβουλος Γονέων Ιωάννης Γλωσσόπουλος (@kidnestgr) δίνει τις συμβουλές του σε κάθε γονέα για τις περιπτώσεις που το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά.

Ως γονέας, το να βλέπεις το παιδί σου να χτυπάει ένα άλλο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σου ξυπνά αισθήματα απογοήτευσης, θυμού και ενοχής. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα παιδιά εξακολουθούν να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται και είναι χρέος ως γονείς να τα καθοδηγείς σε αυτές τις προκλήσεις.

Αντί να θυμώσεις και να τιμωρήσεις το παιδί σου, προσπάθησε να καταλάβεις γιατί ενήργησε με αυτόν τον τρόπο. Ζήτησε του να εξηγήσει τις πράξεις του και άκουσε το χωρίς να το κρίνεις. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να εκφράζεται με πιο κατάλληλο τρόπο.

Δίδαξε το την αξία της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας. Δείξε του πώς οι πράξεις του μπορούν να βλάψουν τους άλλους και βοήθησε το να κατανοήσει τις συνέπειες των πράξεών του. Βάλε σαφή όρια και συνέπειες για το χτύπημα και ενημέρωσε το ότι δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

Αλλά δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς, είναι επίσης σημαντικό να δίνεις επιβράβευση στις θετικές συμπεριφορές. Όταν το παιδί σου δείχνει καλοσύνη και ενσυναίσθηση προς τους άλλους, φρόντισε να το αναγνωρίζεις και να επιβραβεύεις αυτή τη συμπεριφορά. Γίνε πρότυπο, δείξε πώς είναι κοινωνικά πρέπον να εκφράζονται και να επιλύουν τις συγκρούσεις με ειρηνικό τρόπο.

Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είσαι ο πρώτος και σημαντικότερος δάσκαλος του παιδιού σου. Γίνε ο προπονητής του παιδιού σου και καθοδήγησε το μέσα από αυτές τις προκλήσεις βοηθώντας το να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Γιατί ασκεί βία ένα παιδί; 

Όταν το παιδί μου ασκεί βία πρέπει να αναρωτηθώ κατά βάση γιατί το κάνει και όχι να προσφύγω άμεσα σε τιμωρίες και ποινές. Θυμάμαι πάντα ότι ένα παιδί που χτυπάει, βρίσκεται μάλλον σε δύσκολη συναισθηματική θέση κατάσταση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματα, ούτε και τις ενέργειές του.

Όταν το παιδί μου επιθετικό – 3 συμβουλές 

Λιγότερο βοηθητικό: Όταν το παιδί μου γίνεται επιθετικό απέναντι στα αδέρφια του ή σε κάποιον συνομήλικό, δεν είναι βοηθητικό το αναλάβω τον ρόλο του κριτή ή του δικαστή που θα τιμωρήσει αυτό που έσφαλε!

Πιο βοηθητικό: Θα μπορούσα αντ’ αυτού να λάβω τον ρόλο του «προπονητή», ο οποίος διδάσκει το σωστό! Χρειάζεται να ηρεμία.

Λιγότερο βοηθητικό: Το να τιμωρήσω απλά το παιδί που σήκωσε το χέρι του, χτυπώντας κάποιο άλλο παιδί είναι η εύκολη λύση και τις περισσότερες φορές δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

► Πιο βοηθητικό: Το πρώτο μου μέλημα πρέπει να ‘ναι η ασφάλεια όλων των παιδιών. Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα φροντίζω να τους χωρίσω.

Λιγότερο βοηθητικό:   Καλό θα ήταν να μην δώσω παρηγοριά μόνο στο παιδί που χτυπήθηκε και να εντελώς το άλλο παιδί. αγνοήσω

► Πιο βοηθητικό: Το καλύτερο που μπορώ να κάνω, είναι να παρηγορήσω και τους δύο εμπλεκόμενους στον καβγά, εφόσον σιγουρευτώ πως το παιδί που χτυπήθηκε είναι ασφαλές.

Διαβάστε επίσης: 

Έξαρση της νεανικής βίας και εγκληματικότητας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

«Kifisia watch», η ομάδα κατοίκων που περιφρουρεί στην Κηφισιά συστήνεται στο Infokids. Τη θέση της Αστυνομίας καταθέτει ο Διοικητής της περιοχής

Το παιδί χτυπάει άλλα παιδιά: Τι να κάνω;