Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι οι millenial γονείς είναι μία γενιά γονέων με πολύ μεγαλύτερη αυτο-επίγνωση.
Πολλοί σύγχρονοι γονείς [2] έχουν υιοθετήσει ένα περισσότερο ευγενικό στυλ ανατροφής των παιδιών [3] τους σε σχέση με τους δικούς τους γονείς και παππούδες, ενώ πλέον τα social media έχουν γεμίσει με ειδικούς στην γονεϊκότητα και μαμάδες-μπαμπάδες που μοιράζονται τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους και τις στρατηγικές τους συχνά.
Προσφάτως μία μητέρα έγινε viral στο TikTok, όταν επέκρινε τις χειριστικές τακτικές των γονέων προηγούμενων γενεών με τον πιο συναισθηματικά έξυπνο τρόπο.
Η συγκεκριμένη μητέρα μοιράζεται συχνά πυκνά τις θεωρίες και στρατηγικές της στο TikTok, όμως ένα της βίντεο ήταν αυτό που χτύπησε τις περισσότερες ευαίσθητες χορδές και είχε τίτλο: “Τα παιδιά δεν χρωστούν τίποτα στους γονείς τους”.
Η Lisa αποκάλυψε την κριστική που είχε λάβει, επειδή ως ενήλικας έβαλε τα όριά της στην ίδια ως μητέρα. Όπως λέει έπρεπε να νιώθει ευγνώμων πάντα για όλα όσα έκανε για εκείνη η μητέρα της. Είναι κοινός ευφημισμός αυτός, δεν είναι; Ότι “χρωστάμε” τα πάντα στους γονείς μας που μας έδωσαν ζωή, μία ζωή που ωστόσο οι ίδιοι επέλεξαν; Η Lisa διαφωνεί εδώ καθέτως. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αισθανόμαστε έτσι. Και αυτό πρέπει να κάνουν και τα παιδιά μας.
«Τα παιδιά μας δεν χρωστούν στους γονείς τους ένα συγκεκριμένο είδος σχέσης, και ανάλογα με τον γονέα ενδέχεται να μπορεί να μην τους οφείλουν ούτε καν σεβασμό…», λέει η Lisa. Γιατί; Γιατί τα παιδιά δεν διάλεξαν να έρθουν στον κόσμο εκείνα.
«Μην ζητατε ανταλλάγματα»
«Είναι καθήκον των γονιών να παρέχουν στα παιδιά τους ό,τι χρειάζονται. Είναι μία ευθύνη. Το λιγότερο που έχει να κάνει ο γονιός για τα παιδιά του είναι να φροντίζει τις σωματικές και οικονομικές του ανάγκες. Το υψηλότερο επιπεδο είναι οι συναισθηματικές τους απαιτήσεις, τις οποίες οι καλοί γονείς καλύπτουν, αλλά όλο αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μία ανταλλακτική σχέση. Δεν αγαπάς και προσφέρεις στα παιδιά σου με την προσδοκία να σε υπακούν τυφλά και να κάνουν ό,τι τους λες ακόμη και όταν γίνουν ενήλικες», σημειώνει.
«Βασικά, τα παιδιά δεν χρωστούν στους γονείς τους, επειδή εκείνοι έκαναν το αυτονόητο: να τα φροντίσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και κάτι ακομα; Δεν το έχουν κάνει αυτό όλοι οι γονείς. Οι δικοί μου, για παράδειγμα, δεν το έκαναν. Σίγουρα μου προσέφεραν φαγητό, στέγη, ρούχα, όμως σε συναισθηματικό επίπεδο δεν μου προσέφεραν το παραμικρό. Η μητέρα μου ήταν κακοποιητική, χειριστική, νάρκισσος και σκληρή. Ο πατέρας μου από την άλλη ήταν εργασιομανής. Όταν ενηλικιώθηκα -και ειδικά, όταν απέκτησα παιδιά, αποφάσισα να μην τους δώσω από τον εαυτό μου, οτιδήποτε δεν είμαι πρόθυμη να τους δώσω. Η μητέρα μου δεν ζει από το 2011. Δεν φαντάζεστε πόσες φορές έχω ακούσε “μάνα είναι μόνο μία” σε μία προσπάθεια να με γεμίσουν ενοχές και να αναιρέσω τα όρια που έχω θέσει.
«Όμως, τα δικά μου παιδιά δεν θα πρέπει ποτέ να βιώσουν και να αντέξουν, όσα εγώ και και είμαι ευγνώμων για αυτό. Δεν παίρνεις κανένα βραβείο, αν έχεις μόνιμα το σπίτι σου στην εντέλεια και τα παιδιά σου πεντακάθαρα», ανέφερε
Πολλοί πλημμύρισαν τα σχόλιά της με λόγια συμπαράστασης και κάποιοι άλλοι μοιράστηκαν τη διαφωνία τους. Ανεξάρτητα από το πώς νιώθετε για το βίντεό της, είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι από τη στιγμή που τα παιδιά μας μπαίνουν σε αυτόν τον κόσμο, χτίζουμε μια σχέση μαζί τους.
Εσείς συμφωνείτε μαζί της;
Πηγή: Motherly
Διαβάστε επίσης:
Πέταλο Μαλιακού: 18 χρόνια από το τραγικό τροχαίο με τους 7 νεκρούς μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας [4]
Κεραμέως: Παράνομη κρίθηκε η απεργία της ΔΟΕ για το νέο θεσμό του μέντορα [5]
Πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά στην προ-εφηβεία και εφηβεία τους (με κλάμα) [6]