Αρχική Περιβάλλον Ούτε μια σταγόνα χαμένη: Ο δεκάλογος της εξοικονόμησης νερού

Ούτε μια σταγόνα χαμένη: Ο δεκάλογος της εξοικονόμησης νερού

GETTY_TAP_WATER_110681693_WEBΠολύτιμες συμβουλές για την οικονομική διαχείριση του νερού και τον περιορισμό της σπατάλης κατά την καλοκαιρινή περίοδο δίνει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ). Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Νίκη Αποστολάκη, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης νερού, το οποίο απέδωσε στην αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα Χανιά.

Ο δεκάλογος της εξοικονόμησης του νερού

Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση -και συνάμα σπατάλη του νερού- και μοιραία και τον λογαριασμό σας.

Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.

Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.

Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.

gardenplannerchild_2303513bΝα πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.

Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.

Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.

Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σπαταλούν νερό, παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας».

Σύμφωνα με υπολογισμούς η κατανάλωση νερού σε ένα μεσαίο νοικοκυριό κατανέμεται ως εξής:

Καζανάκι 31%,

κουζίνα- μαγείρεμα 27%,

πλυντήριο ρούχων 19%

άλλες χρήσεις 19%

και πλύσιμο οχημάτων 4%.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.