Αρχική InfoTeens Υγεία Π.Ο.Υ: Επικίνδυνα τα ενεργειακά ποτά για την υγεία παιδιών και εφήβων

Π.Ο.Υ: Επικίνδυνα τα ενεργειακά ποτά για την υγεία παιδιών και εφήβων

017Ομάδα επιστημόνων του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιεί ότι η αυξημένη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε γενικές γραμμές οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού είναι βάσιμες, όσον αφορά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενεργειακών ποτών.

Ο πιθανός κίνδυνος των ενεργειακών ποτών οφείλεται στα υψηλά επίπεδα καφεΐνης που περιέχουν, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοξικές παρενέργειες σε όσους προβαίνουν στην κατανάλωση τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το μερίδιο της καφεΐνης των ενεργειακών ποτών στη συνολική κατανάλωση καφεΐνης στην Ευρώπη φθάνει το 43% στα παιδιά, το 13% στους εφήβους και το 8% στους ενήλικες.

Η καφεΐνη των ενεργειακών ποτών μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, υπέρταση, ναυτία, εμετούς, σπασμούς, συμπτώματα ψύχωσης, ενώ σε ορισμένες χώρες έχουν αναφερθεί μέχρι και θάνατοι λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή έκτακτες εισαγωγές στο νοσοκομείο με κρίσεις επιληψίας.

Επιπλέον, οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι έφηβοι που κάνουν συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι πιο επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, σε κατανάλωση αλκοόλ και εθιστικών ουσιών. Πάνω από το 70% των νεαρών ενηλίκων (18 έως 29 ετών) που πίνουν ενεργειακά ποτά τα ανακατεύουν με αλκοόλ, συνήθεια που είναι πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση σκέτου αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν: «Καθώς οι πωλήσεις ενεργειακών ποτών σπάνια υφίστανται περιορισμούς ανάλογα με την ηλικία, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην περίπτωση του αλκοόλ και του καπνού και με δεδομένο ότι έχουν αποδειχθεί πλέον οι δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά, ανακύπτει η πιθανότητα ενός σημαντικού προβλήματος δημόσιας υγείας στο μέλλον».

Συνιστούν, επίσης, να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην ποσότητα καφεΐνης στα ενεργειακά ποτά, να απαγορευτούν ή να περιοριστούν δραστικά οι πωλήσεις σε παιδιά και εφήβους, να ενημερωθούν οι γιατροί και οι γονείς για τους πιθανούς κινδύνους και να πληροφορηθεί το κοινό για τον κίνδυνο ανάμιξης αλκοόλ με ενεργειακά ποτά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.