Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με ψωρίαση υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας του δέρματός τους

Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και εμφανίζεται ως ερυθρές επηρμένες πλάκες που καλύπτονται με ένα αργυρόχρωμο στρώμα φολίδων (συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος). Η ψωρίαση δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια (μακράς διάρκειας), και μερικές φορές οδυνηρή ασθένεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις μικρότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά τα νούμερα, να πούμε ότι 125.000.000 πάσχουν από ψωρίαση παγκοσμίως, 15.000.000 πάσχουν από ψωρίαση στην Ευρώπη και  250,000 πάσχουν από ψωρίαση στην Ελλάδα. Επιπλέον, η ψωρίαση επηρεάζει την εργασία και την παραγωγικότητα, τονίζει ο Αν. Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Κατούλης, αφού οι ασθενείς με ψωρίαση λαμβάνουν κατά Μ.Ο. 26 μέρες αναρρωτικής άδειας το χρόνο.

Συνοδά νοσήματα

Τα συνοδά νοσήματα είναι ιδιαίτερα συχνά στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση. Μέχρι και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται επίσης οι αρθρώσεις, προκαλώντας εξουθενωτικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Επιδημιολογικά στοιχεία

1. Προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού
2. Μέση ηλικία έναρξης τα 28 έτη αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. 10-15% σε παιδιά <10 ετών
3. Ελαφρώς συχνότερη στις γυναίκες
4. Λιγότερο συχνή στη μαύρη φυλή
5. 35% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό
6. Το 1/3 ασθενών πάσχουν από μέτρια-σοβαρή ψωρίαση

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη διεθνής έρευνα σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, έδειξε ότι το 84% αυτών υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας του δέρματός τους. Πρόκειται για μια παγκόσμια έρευνα που εστιάζει στην αντίληψη για το καθαρό δέρμα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 8.300 άτομα με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση. Επίσης, αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Novartis και των Συλλόγων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων 25 συλλόγων από όλο τον κόσμο.

Με 8.338 συμμετέχοντες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα διεθνή έρευνα σε άτομα που ζουν με ψωρίαση αλλά και για την πρώτη έρευνα του είδους της που εστιάζει στο τι μπορεί να σημαίνει η επίτευξη καθαρού δέρματος για την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με ψωρίαση. H Novartis χρηματοδότησε την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) της Ελβετίας, που εξειδικεύεται σε έρευνες αγοράς. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από μια συντονιστική επιτροπή υψηλού κύρους, με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο.
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας…

  •  το 84% των ατόμων που ζουν με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση υφίστανται διακρίσεις και περιφρόνηση,
  • το 40% δηλώνει ότι αισθάνεται να τους κοιτούν επίμονα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους,
  • 55% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες από τη θεραπεία τους, σε σχέση με την επίτευξη καθαρού δέρματος,
  • 45% από τους ασθενείς με ψωρίαση είχαν ερωτηθεί αν το νόσημα τους είναι μεταδοτικό,
  • το 16% των συμμετεχόντων παραδέχεται ότι επιλέγει την απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο ως μηχανισμό αντιμετώπισης.