Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Αυτό είναι το δωρεάν βιβλιάριο που συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση

Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) – κοινώς, Αυτισμός – είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Ο Αυτισμός στις μέρες μας, και σύμφωνα πάντα με στοιχεία και μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), εμφανίζεται πολύ συχνά. Στην χώρα μας, αν και δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες σχετικά με την Διαταραχή του Αυτισμού, διαπιστώνεται, ότι κάθε χρόνο 700 με 1000 παιδιά θα διαγνωστούν με Αυτισμό.

Διαπίστωση που καθιστά τις Διαταραχές Επικοινωνίας και τον Αυτισμό πιο συχνά παιδιατρικά νοσήματα από αρκετά άλλα!

Ο Αυτισμός, όμως, δίνει σημάδια από πολύ νωρίς. Γι’ αυτό και όλοι οι γονείς οφείλουν να τα γνωρίζουν. Μέχρι, όμως, σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση που να εντοπίζει τις Διαταραχές στην Επικοινωνία και το Αυτιστικό Φάσμα. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γονείς είναι οι πλέον κατάλληλοι στο να εντοπίσουν έγκαιρα δυσκολίες στην ανάπτυξη του παιδιού τους.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, κ. Στέλιος Μαντούδης, προχώρησε στη δημιουργία ενός Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού, με τίτλο «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων».

Πρόκειται για έναν ενημερωτικό οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων. Σημαντικό στοιχείο του αποτελούν τα ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία συμπληρώνονται από τη μητέρα και αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την Κοινωνική Επικοινωνία και τον Αυτισμό.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν Οδηγό Ανάπτυξης που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους γονείς να παρακολουθούν την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού τους με επιστημονικό τρόπο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν ένα επιπλέον πολύτιμο εργαλείο για τον παιδίατρο.

Το βιβλιάριο αυτό παρέχεται δωρεάν σε γονείς και κηδεμόνες από παιδιάτρους, μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν μπορούν να το κατεβάσουν και σε μορφή pdf από εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλιάριο και την χρήση του εδώ.