Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin – Πώς εκδηλώνεται – Σε ποιες ομάδες κυρίως εμφανίζεται

Ο όρος λέμφωμα είναι γενικός και αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων που εκδηλώνονται στο λεμφικό σύστημα. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες λεμφωμάτων: το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη Hodgkin. Το λέμφωμα Hodgkin διακρίνεται από τους άλλους τύπους λεμφώματος από την ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού τύπου κυττάρου που είναι γνωστό ως κύτταρο Reed-Sternberg.

Το λέμφωμα λοιπόν, είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να αναπτυχθεί όταν προκύψει σφάλμα στη διαδικασία ωρίμανσης ενός λεμφοκυττάρου. Αυτό οδηγεί σε ένα μη φυσιολογικό κύτταρο που λόγω του ανεξέλεγκτου, μη φυσιολογικού πολλαπλασιασμού του με μεγάλη ταχύτητα καθίσταται καρκινικό. Όπως τα φυσιολογικά λεμφοκύτταρα, έτσι και τα καρκινικά λεμφοκύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων, του σπλήνα, του μυελού των οστών, του αίματος ή άλλων οργάνων.

Υπάρχουν δύο είδη λεμφωμάτων, τα Hodgkin’s (HL) και τα non Hodgkin’s(NHL) λεμφώματα , με πολλές διαφορετικές κατηγορίες (έξι κατηγορίες Hodgkin’s και τουλάχιστον 61 non Hodgkin’s). Τα λεμφώματα Hodgkin’s χαρακτηρίζονται από λεμφοκύτταρα τύπου Reed-Sternberg, ενώ τα non Hodgkin’s αφορούν τα Β και Τ λεμφοκύτταρα. Τα λεμφώματα Hodgkin’s διαφέρουν από τα non Hodgkin’s στον τρόπο που αναπτύσσονται, στον τρόπο με τον οποίο εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς και στην αγωγή που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση τους.

Ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα non Hodgkin’s, χαρακτηρίζονται ως:

Επιθετικά Ενδιαμέσου/ υψηλού βαθμού ( aggressive)
Τα βραδείας εξέλιξης -χαμηλού βαθμού ( indolent)

Τα αίτια της νόσου

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι ο 5ος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η 7η αιτία θανάτου. Το λέμφωμα είναι ο πιο συνηθισμένος αιματολογικός καρκίνος και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στα παιδιά. Η εμφάνιση της νόσου εμφανίζει δύο κορυφές: η πρώτη στην αρχή της ενηλικίωσης (15-35 ετών) και η δεύτερη σε άτομα άνω των 55 ετών. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος, παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για κληρονομικό νόσημα. Ως πιθανές αιτίες του λεμφώματος έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από φάρμακα ή θεραπευτική ακτινοβολία και σπάνιες ιογενείς λοιμώξεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας και των διαθέσιμων θεραπειών κάνουν την αντιμετώπιση του λεμφώματος να είναι ολοένα και πιο ελπιδοφόρα. Ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Παρ΄όλο που τα πραγματικά αίτια των λεμφωμάτων παραμένουν άγνωστα, ορισμένοι κοινοί παράγοντες φαίνονται να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης. Η νόσος είναι πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και σε άτομα που εκτίθενται σε περιβαλλοντικά καρκινογόνα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, ιούς και ορισμένα βακτήρια.

Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης λεμφώματος είναι:

Οικογενειακό ιστορικό
Αυτοάνοσα νοσήματα
Μεταμόσχευση
Έκθεση σε χημικά όπως, φυτοφάρμακα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μόλυνση από ιούς όπως Epstein-Barr ( που προκαλεί την λοιμώδη μονοπυρήνωση), HTLV-1, HIV/AIDS, ηπατίτιδα C, η και κάποια βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο (που προκαλεί έλκος).

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι το να έχεις κάποιον παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει πως κατ’ ανάγκη θα αναπτύξεις λέμφωμα. Στην πράξη, οι περισσότεροι άνθρωποι με παράγοντες κινδύνου δεν εμφανίζουν λέμφωμα. Αντιθέτως οι περισσότεροι ασθενείς με λέμφωμα δεν έχουν εκτεθεί σε κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου. Παρ’ όλο που δεν είναι γνωστό γιατί αναπτύσσονται τα λεμφώματα, γνωρίζουμε πως δεν μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό και πως δεν είναι μεταδοτικά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα λεμφώματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το λέμφωμα Hodgkin αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι πολύ σημαντικό ο καθένας μας να γνωρίζει τα συμπτώματα του λεμφώματος διότι μπορεί να σώσει τη ζωή του. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά λιγότερο επικίνδυνων ασθενειών και για αυτό τον λόγο η διάγνωση είναι μερικές φορές δύσκολη. Από την άλλη, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, διότι ορισμένες επιθετικές μορφές μπορεί να είναι θανατηφόρες σε μικρό χρονικό διάστημα. Αναγνωρίζοντας λοιπόν νωρίς τα συμπτώματα υπάρχουν καλλίτερες προοπτικές για γρηγορότερη διάγνωση, αγωγή και επιβίωση.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό, μασχάλες, τράχηλο, βουβωνική περιοχή
Πυρετός, ειδικά το βράδυ
Ρίγη ή αλλαγές στην θερμορύθμιση (temperature swings)
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Απώλεια όρεξης
Ασυνήθιστη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
Αναιμία
Επίμονος βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή
Επίμονος κνησμός σε ολόκληρο το σώμα χωρίς εμφανή αιτία
Γενικευμένη κούραση
Διογκωμένες αμυγδαλές
Πονοκέφαλοι
Διόγκωση ήπατος και/ ή σπλήνας

Διάγνωση

Οι περισσότεροι που παραπονιούνται για τέτοια συμπτώματα δεν έχουν λέμφωμα. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό εάν κάποιος έχει συμπτώματα που δεν υποχωρούν, να επισκεφτεί τον γιατρό ώστε να επιβεβαιώσει ότι δεν πάσχει από λέμφωμα ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια.
Η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει διογκωμένους λεμφαδένες σε διάφορες περιοχές του σώματος. Ο γιατρός προχωρεί σε εξετάσεις αίματος και βιοψία ενός διογκωμένου λεμφαδένα, κατά την οποία ο λεμφαδένας μελετάται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να ταυτοποιηθεί η νόσος.
Μετά την ταυτοποίηση του, ακολουθεί μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων για να εντοπιστούν τα σημεία της νόσου (στάδιο νόσου). Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να είναι:

Απλές αιματολογικές εξετάσεις
Απεικονιστικές εξετάσεις (τομογραφία, μαγνητική κ.α.) ώστε να εντοπιστούν τυχόν άλλοι λεμφαδένες και να ελεγχθεί το συκώτι, ο σπλήνας , η οι πνεύμονες
Ανάλογα με την κρίση του γιατρού, ίσως χρειαστούν πιο ειδικές εξετάσεις, όπως παρακέντηση του μυελού των οστών

Όπως δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ: «η υποτροπή είναι ένα καταστροφικό συμβάν για τους ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και τις οικογένειές τους. Εκτός από τον συναισθηματικό αντίκτυπο, ο οποίος είναι σημαντικός, η πρόκληση της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου τους καθίσταται πολύ μεγαλύτερη. Είναι σημαντικό για τους αιματολόγους στην Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους καλά ανεκτές και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά την μεταμόσχευση για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο».

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της ΠΕΣΠΑ κ. Μαριάννα Λάμπρου «η ΠΕΣΠΑ εκπροσωπεί όλους τους συλλόγους ασθενών με σπάνιες παθήσεις. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία EURORDIS και συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη. Η σημερινή ημέρα θέλουμε να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και την πολιτεία πάνω στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι ασθενείς με Λέμφωμα Hodgkin. Η ΠΕΣΠΑ επιθυμεί και θα αγωνιστεί για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin στη θεραπεία τους. Είμαστε σταθερά στο πλευρό τους όπως και σε όλους τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί το 8% του πληθυσμού της χώρας μας».

Ο κ. Γιάννης Πετράκης, Διευθυντής Πρόσβασης Ασθενών και Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας Takeda δήλωσε ότι «με αίσθημα προσφοράς η εταιρεία μας στηρίζει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κοινωνικής ευθύνης στο χώρο της αιματολογίας και όχι μόνο. Είμαστε περήφανοι που μόλις χθες παραλάβαμε το χρυσό βραβείο του θεσμού Healthcare Awards στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών υποστήριξης επαγγελματικών υγείας με αφορμή την εφαρμογή virtual reality στο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιματολογίας, καθώς και το χάλκινο βραβείο για τη διοργάνωση φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, που είχε ως στόχο την ενημέρωση και την ανάδειξη του εθελοντισμού.
Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για τη στήριξη της κοινωνίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες εξωστρέφειας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανικών χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε».