Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας: 5 animation μικρού μήκους για την φιλία που αξίζει να δείτε με τα παιδιά σας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας καθιερώθηκε το 2011 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου. Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της ημέρας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι φίλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Τους θέλουμε κοντά μας στα όμορφα, αλλά και στα δύσκολα. Να μας δίνουν και να τους δίνουμε δύναμη, να μας δέχονται και να τους δεχόμαστε με τα καλά και τα «στραβά» τους, να μοιραζόμαστε στιγμές.

Δεν είναι λίγες οι ταινίες μικρού μήκους που κατορθώνουν να «περάσουν» τα πιο σημαντικά μηνύματα με τον πιο απλό τρόπο. Εμείς βρήκαμε πέντε από αυτές και σας τις προτείνουμε να τις δείτε αγκαλιά με τα παιδιά σας.

Soar (2014)

Το «Soar», μία ταινία μικρού μήκους για τη φιλία και την συνεργασίας, είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αξίας των φίλων που κάθε παιδί, αλλά και ενήλικας πρέπει να δει.

Ένα κορίτσι που αγαπά τα αεροπλάνα αποκτά -ξαφνικά- ένα νέο φίλο. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό αγόρι, που είναι πιλότος και πέφτει κυριολεκτικά από τον ουρανό καθώς σπάει η ιπτάμενη μηχανή του.

Είναι τόσο παράξενα μικροσκοπικός ώστε, όταν τον βλέπει τον βγάζει φωτογραφία με το κινητό της.

Τώρα πρέπει να κάνει αγώνα ενάντια στο χρόνο για να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, πριν εκείνος παγιδευτεί για πάντα στη Γη.

«The short story of a fox and a mouse» (2015)

Η ταινία μικρού μήκους «The short story of a fox and a mouse», μέσα σε 6 λεπτά καταφέρνει να περάσει θαυμάσια μηνύματα στα παιδιά.

Η ιστορία αφορά δύο «εχθρούς» – σύμφωνα με τους νόμους της φύσης – που έρχονται αντιμέτωποι σ’ έναν αγώνα επιβίωσης. Συγκεκριμένα, μια μοναχική αλεπού κυνηγάει ένα ποντικάκι, το οποίο βλέπει ως υποψήφιο θήραμα. Η σχέση τους όμως αλλάζει εντελώς, όταν στο κυνήγι ανακατεύονται δύο κουκουβάγιες…

Συνοδευόμενο από ένα όμορφο soundtrack και χωρίς καθόλου λόγια, το animation μπορεί να χάνει σε ρεαλισμό, κερδίζει όμως σε μαγεία, ομορφιά και βάθος νοημάτων.

Διαβάστε επίσης: «Το Κόκκινο Μπαλόνι»: Ένα αριστούργημα 35 λεπτών για τη φιλία που πρέπει να δείτε με τα παιδιά σας

«Το δέντρο που ήθελε να το αγαπούν» (2015)

«Το δέντρο που ήθελε να το αγαπούν» διηγείται την ιστορία της φιλίας μεταξύ ενός δέντρου -ή μάλλον: ενός δέντρου και ενός δεντρόσπιτου- και ενός παιδιού.

Όταν ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μετακομίζει, το δέντρο που μένει πίσω, νιώθει μοναξιά και δεν αντέχει την έλλειψη του μικρού του φίλου. Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε πέντε λεπτά για να τη δείτε παρέα με το παιδί.

Smash and Grab (2018)

Το «Smash and Grab» της Pixar είναι μια συγκινητική ωδή στη φιλία. Παρακολουθεί την ιστορία δυο ρομπότ, που είναι φίλοι αλλά και «συνάδελφοι» σε ένα «ορυχείο από το μέλλον», όπου γίνεται εξόρυξη από κάτι που μοιάζει με κάρβουνο.

Περνούν τις μέρες τους στον ίδιο χώρο, αλλά οι γραμμές ενεργειακής τροφοδοσίας του καθενός είναι διαφορετικές, οπότε είναι καταδικασμένοι να ζουν χωριστά για μια αιωνιότητα.

Αυτό μέχρι που ένα από τα δυο ρομπότ κρυφοκοιτάζει έξω από το παράθυρο και παίρνει μια ιδέα από μια καλύτερη ζωή, οπότε αποφασίζει να καταστρώσει ένα σχέδιο.

«Κitbull» (2019)

Η γνωστή έκφραση «τσακώνονται σαν τον σκύλο με τη γάτα» σε αυτήν την ταινία, μάλλον δεν ισχύει. Το «Kitbull»σκηνοθετημένο από την Rosana Sullivan, μέσα σε οκτώ λεπτά αποτυπώνει τη γέννηση μίας φιλίας κάτω από απρόσμενες συνθήκες. Μία φιλία που ενώνει δύο διαφορετικούς κόσμους.

Μία μικρή χαριτωμένη γατούλα και ένα πίτμπουλ -που έχουν τη φήμη των άγριων σκυλιών- καταφέρνουν να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους, μέσα από μια αλληγορία που στις μέρες μας μοιάζει πιο ισχυρή κι επίκαιρη από ποτέ.

Τοποθετείται σε μια καλά κλεισμένη αυλή που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο αλλά και σπίτι για ένα πίτμπουλ, το οποίο κακομεταχειρίζεται ο ιδιοκτήτης του, και ένα γατάκι φοβισμένο από τις κονσερτίνες που βλέπει γύρω του. Η επαφή των δύο δεν γίνεται εύκολα παρά μόνο όταν αντιληφθούν πως για να αλλάξουν τη ζωή τους πρέπει να συνεργαστούν.