- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού: Μια υπέροχη αναδρομή στην πιο ανθρώπινη εκδήλωση αγάπης

Το φιλί. Η πιο τρυφερή, η πιο αληθινή, η πιο ανθρώπινη πράξη αγάπης. Πόσο μας έλειψε τους τελευταίους μήνες και πόση δύναμη μας δίνει, όταν μπορούμε να το έχουμε ξανά! Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού, στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του στοματολόγου κ. Δημήτρη Τριάντου [2], βρήκαμε μια υπέροχη ιστορική αναδρομή αφιερωμένη στο φιλί:

“Μια εκδοχή λέει ότι στο ξεκίνημα της ιστορίας μας, η όσφρηση ήταν η πιο σημαντική από τις αισθήσεις μας, ήταν ο τρόπος να αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας, τρίβαμε τη μύτη μας στο πρόσωπο του άλλου, σταδιακά, το τρίψιμο μεταφέρθηκε στα χείλη, τυχαία δώσαμε το πρώτο φιλί, μας άρεσε και το καθιερώσαμε!

Μία άλλη εκδοχή, πάλι από τα προϊστορικά χρόνια, λέει ότι -όπως συμβαίνει με πολλά ζώα και πουλιά- η μάνα μασούσε την τροφή και την έδινε με το στόμα στα μωρά της για να τραφούν. Η μητέρα πίεζε τα χείλη της πάνω στα χείλη των παιδιών της όχι μόνο όταν ήταν πεινασμένα αλλά και όταν ήταν φοβισμένα για να τα καθησυχάσει ή να τα παρηγορήσει και έτσι διαμορφώθηκε η υψηλή συναισθηματική αξία του φιλιού. Λιγότερη πιθανή αλλά περισσότερο ρομαντική ακούγεται η θεωρία που υποστηρίζει πως, σύμφωνα με κάποιες παλιές θρησκείες, η ψυχή του ανθρώπου ζούσε στην ανάσα του, με το φιλί, οι δύο ψυχές μπλέκονταν μεταξύ τους για πάντα.

Η πρώτη περιγραφή ρομαντικού φιλιού στην ιστορία την συναντάμε στα σανσκριτικά, στην Ινδία, στο θρυλικό έπος Μαχαμπχαράτα. Σε ορισμένες εποχές και κοινωνίες, ένας άνδρας φιλούσε έναν άλλον άνδρα στο στόμα εφόσον ήταν κοινωνικά ισότιμος (θυμάστε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ταινία του Όλιβερ Στόουν), ενώ αντίθετα υποδεέστεροι στρατιώτες, υπηρέτες και σκλάβοι φιλούσαν το μάγουλο, το χέρι, τα πόδια, τα ρούχα κάποιου που εθεωρείτο ανώτερης τάξης από αυτούς.

Λέγεται, ότι οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να φιλιούνται στο στόμα μόλις επέστρεφαν σπίτι, όχι για να πουν «αγάπη μου, γύρισα!», αλλά για να ελέγξουν αν ο/η σύζυγος είχε καταναλώσει αλκοόλ κατά την απουσία τους.

Με το φιλί ένας ολόκληρος βιολογικός μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία, επιστρατεύονται 34 μυς του προσώπου και 112 μυς του σώματος όταν φιλιόμαστε όρθιοι…”

Διαβάστε ακόμα: Mαμά, το νανούρισμα και το φιλί της καληνύχτας, ποτέ μην τα ξεχνάς [3]