Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Ανεμβολίαστα 45.000 παιδιά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης βρίσκει ανεμβολίαστα περίπου 45.000 παιδιά σε όλη την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) λόγω έλλειψης εμβολίων. Με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας  η αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΠΚΜ Ιωάννα Τζάκη, ανέφερε ότι κάθε χρόνο στην ΠΚΜ εμβολιάζονται περίπου 40.000 παιδιά της Α΄ Δημοτικού. Λόγω της έλλειψης εμβολίων κατά την περσινή σχολική χρονιά έμειναν ανεμβολίαστα 5.000 παιδιά ενώ κατά το παρόν σχολικό έτος δεν εμβολιάστηκε κανένα παιδί για τον ίδιο λόγο.

Η κ. Τζάκη επισήμανε ότι το επόμενο σχολικό έτος ο αριθμός των παιδιών που θα πρέπει να εμβολιαστούν θα ανέλθει στις 85.000 εκ των οποίων τα 5.000 θα είναι αυτά που δεν εμβολιάστηκαν πέρσι, τα 40.000 αυτά που δεν εμβολιάστηκαν φέτος και οι υπόλοιπες 40.000 αυτά που θα πρέπει να εμβολιαστούν την επόμενη χρονιά. “Από τον περασμένο Ιούνιο αναδείξαμε το θέμα της έλλειψης εμβολίων κατά της φυματίωσης και το επαναλάβαμε τον Σεπτέμβριο. Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι έχουμε φτάσει στον Μάρτιο και δεν έχει ακόμη εκδοθεί η εγκύκλιος για το πως πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός” επισήμανε η κ. Τζάκη. Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν έχει δηλωθεί κάποιο κρούσμα φυματίωσης σε παιδιά.

Τι είναι η φυματίωση και πώς μεταδίδεται;

Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ΄ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η φυματίωση μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, των οστών, του ουροποιητικού συστήματος, του κεντρικού νευρικού συστήματος, των μυών, του μυελού των οστών και του λεμφικού συστήματος. Όταν η φυματίωση εντοπίζεται σε όργανα εκτός των πνευμόνων τα σημεία και συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τα όργανα που εμπλέκονται. Πλήττει κυρίως τους νέους ενήλικες στην πιο παραγωγική ηλικία αλλά και γενικότερα όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο είναι ιάσιμη αρκεί ο ασθενής να ολοκληρώνει τον κύκλο θεραπείας χωρίς διακοπή κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση για να μην αναπτυχθεί η ανθεκτική μορφή της νόσου που θεραπεύεται δυσκολότερα. Στον τομέα της πρόληψης υπάρχει το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης το οποίο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Το εμβόλιο προστατεύει από τη φυματίωση το περίπου 50% των εμβολιαζόμενων αλλά προστατεύει σε πολύ υψηλότερο βαθμό από τις βαριές μορφές της νόσου.

Η φυματίωση εξαπλώνεται με αερομεταφερόμενα σταγονίδια, όταν ένα άτομο με λοίμωξη βήχει, συνομιλεί ή φτερνίζεται. Σε γενικές γραμμές, χρειάζεται παρατεταμένη έκθεση σε μολυσμένο άτομο για να προσβληθεί κάποιος και ακόμη και τότε, ίσως να μην εμφανίστούν συμπτώματα της νόσου.  Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, η φυματίωση μπορεί να αποβεί μοιραία. Με σωστή φροντίδα, ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις της φυματίωσης μπορεί να αντιμετωπίστούν.

Μπορεί να προληφθεί;

Σε γενικές γραμμές, η φυματίωση είναι μια ασθένεια που προλαμβάνεται. Από άποψη δημόσιας υγείας, ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Επίσης υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία που είναι πιο αποτελεσματικό.

67b20af7528807125a508551a6b3f462_L

Προβληματική η αντιμετώπιση της ανθεκτικής φυματίωσης στη Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής φυματίωσης, αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης. “Στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο νοσοκομείο Παπανικολάου χρειαζόμαστε τέσσερις θαλάμους γι αυτά τα περιστατικά. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να είναι απομονωμένοι γιατί ο καθένας τούς μπορεί να έχει διαφορετικό είδος ανθεκτικής φυματίωσης. Πέρσι είχαμε δύο περιστατικά πολυανθεκτικής φυματίωσης που νοσηλεύτηκαν σε ειδικό θάλαμο, ο ένας μάλιστα για 16 μήνες και είχαμε τέσσερα κρούσματα σε νοσηλευτές και γιατρούς που βρέθηκαν θετικοί στο τεστ φυματινοαντίδρασης και χρειάστηκε να πάρουν φαρμακευτική αγωγή για τρεις μήνες” ανέφερε ο κ . Ζαρογουλίδης. Παράλληλα επισήμανε πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι τα δείγματα σάλιου των ασθενών για τους οποίους υπάρχει υποψία ανθεκτικής φυματίωσης αποστέλλονται στην Αθήνα και μέχρι να βρουν τα αποτελέσματα αυτοί μπορεί να διασπείρουν τη νόσο . Σύμφωνα με τον κ. Ζαρογουλίδη το ποσοστό της φυματίωσης στη χώρα μας πριν δύο χρόνια ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη ήταν 1%. “Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν στη δεκαετία του ΄80 που τότε είχαμε υποδομές. Τώρα δεν έχουμε ούτε υποδομές. Παλιά λέγανε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας φυματικός, μετά άρχισαν να λένε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας καρκινοπαθής και στην επόμενη δεκαετία θα λέμε πάλι ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας φυματικός” πρόσθεσε ο κ Ζαρογουλίδης.