Παγκόσμια Ημέρα Γραφιστικού Σχεδίου σήμερα και η γραφιστική δεν χαίρει αναγνώρισης στην Ελλάδα

ImprimirΣήμερα, 27 Απριλίου, τιμάται το γραφιστικό σχέδιο. Η επιλογή της ημέρας καθόλου τυχαία δεν είναι αφού σαν σήμερα ιδρύθηκε ο διεθνής οργανισμός για την γραφιστική τέχνη, Icograda to 1963. Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας γραφιστικού σχεδίου καθιερώθηκε το 1995 και σαν σκοπό έχει τη διάδοση και τη διέυρυνση της γραφιστικής και της επικοινωνίας του σχεδιασμού.

Η Γραφιστική είναι το επιστέγασμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ο Γραφίστας, ο ειδικός που μετατρέπει τη δημιουργική ιδέα σε εικόνα. Ως «ζωγράφος» των νέων τεχνολογιών παρουσιάζει, εξελίσσει και ολοκληρώνει το εικαστικό αποτέλεσμα στα διάφορα μέσα, παραδοσιακά και σύγχρονα. 

O Γραφίστας πρέπει να διακρίνεται για την άρτια κατάρτισή του γύρω από τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δημιουργικές της εφαρμογές στον κλάδο των γραφικών τεχνών και των πολυμέσων. O χώρος της έντυπης και ηλεκτρονικής σχεδίασης επικοινωνιακού υλικού αποτελεί τον κατεξοχήν τομέα των δραστηριοτήτων του. Από τη γραφιστική επιμέλεια ιστοσελίδων και άλλων εφαρμογών για το ίντερνετ, μέχρι την ολοκληρωμένη χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικής επεξεργασίας εικόνας, σελιδοποίησης και γραφιστικής με Η/Υ, ο σύγχρονος γραφίστας μετατρέπεται σε ένα δημιουργό που χειρίζεται άψογα τις νέες τεχνολογίες. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αυτής συνδυάζει στοιχεία εικαστικών τεχνών και τυπογραφίας, φωτογραφίες και γραφικά για να δημιουργήσει ένα μήνυμα που πείθει και συγκινεί τον αποδέκτη. Ταυτόχρονα, επινοεί και διαμορφώνει μία ταυτότητα για την πηγή του μηνύματος (concept design). Διακρίνεται για την εικαστική του παιδεία, τη γνώση των τεχνικών της οπτικής επικοινωνίας, την υψηλή αισθητική και τις σχεδιαστικές ικανότητές του, τη βαθιά γνώση των ψηφιακών μέσων και των εφαρμογών τους, τη σωστή κρίση και τις γνώσεις του σχετικά με την ψυχολογία καταναλωτή, το marketing και τη διαφήμιση.

Graphic design (2)

Σε 17 χώρες παγκοσμίως διοργανώνονται ειδικές σχεδιαστικές δράσεις και εκδηλώσεις όπου οι συμμετέχοντες σχεδιαστές ευελπιστούν ότι μέσα από τα σχέδια τους υπάρχει η προοπτική να δημιουργηθεί ένα διεθνές δίκτυο που θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του κατασκευαστικού σχεδίου και των δημιουργών του στη δημόσια ζωή.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις αν και η γραφιστική στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερα άνθιση. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων χαρίζοντας μας ένα μοναδικό γραφιστικό θέαμα.