Αρχική Infokids Υγεία Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Μηνιγγίτιδας - Τι μας λέει ο καθ. Παιδιατρικής κ. Κωνσταντόπουλος

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Μηνιγγίτιδας - Τι μας λέει ο καθ. Παιδιατρικής κ. Κωνσταντόπουλος

shutterstock_88440433

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος, ένας από τους χειρότερους «εφιάλτες» της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του παγκόσμιου γενικού πληθυσμού συνεχίζει να αναδεικνύεται σήμερα η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή και ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα! Η πάθηση συνίσταται σε φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και είναι δυνατό να προκαλέσει βαρύτατες ισόβιες επιπλοκές ή ακόμα και το θάνατο!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνίδια, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με μη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου και προσβάλλει, κυρίως, βρέφη, νήπια  καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.

Πέραν της γενικής της βαρύτητας, σημαντική παράμετρο της νόσου αποτελεί και η οικονομική επιβάρυνση που αυτή επιφέρει στο σύστημα υγείας κάθε κοινωνίας. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνολική άμεση και έμμεση δαπάνη για ένα παιδί που έχει υποστεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα (ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, κοινωνική μέριμνα) υπερβαίνει το 1.8 εκατομμύριο λίρες (2.2 εκατομμύρια Ευρώ).

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων, τα εμβόλια προστατεύουν τον οργανισμό έναντι των λοιμωδών νοσημάτων, «εκπαιδεύοντας» το ανοσοποιητικό σύστημα στην αναγνώριση και καταστροφή ιών ή βακτηρίων. Συνιστούν μία από τις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς αποτρέπουν περίπου 3.500.000  θανάτους και γλυτώνουν περίπου 386 εκατομμύρια έτη ζωής ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι, ακόμα, μακρύς, καθώς ο συνολικός αριθμός ετησίων θανάτων που μπορεί να αποτραπεί με τον εμβολιασμό ενάντια σε διάφορες λοιμώδεις νόσους ανέρχεται σε περίπου 3.000.000 (μηνιγγίτιδα, ιλαρά, haemophilus influenzae τύπου β, κοκκύτης, διφθερίτιδα  και πολιομυελίτιδα).

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., «εξαιρουμένου του καθαρού πόσιμου νερού, τίποτα άλλο πέρα από τον εμβολιασμό δεν έχει τόσο σημαντικό όφελος στη μείωση της θνητότητας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης». Σήμερα έχει σημειωθεί και πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στον τομέα των εμβολίων, εφόσον παραμένουν ανεκπλήρωτες ανάγκες της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, με το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (Bexsero) η κατάσταση αυτή αλλάζει. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης προσέγγισης «Reverse Vaccinology», η οποία περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β.

Το  Bexsero αποτελεί το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β και ενδείκνυται για τον εμβολιασμό έναντι του μηνιγγιτιδικόκκου Β . Το εμβόλιο έχει επιδείξει μέχρι σήμερα εξαιρετική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια .


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.