Αρχική InfoMommy Υγεία Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος - ποια τα συμπτώματα και ο τρόπος διάγνωσης (6/5)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος - ποια τα συμπτώματα και ο τρόπος διάγνωσης (6/5)

asthma

Με στόχο τη σωστή ενημέρωση για την έγκαιρη προσφυγή στον γιατρό, η σημερινή ημέρα, Τρίτη 6Μαΐου έχει αφιερωθεί από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA) στα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Το βρογχικό άσθμα είναι μία από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, που παγκοσμίως ταλαιπωρεί πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Συνέπειες
Το άσθμα προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Εκδηλώνεται με χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και οξύ βρογχόσπασμο και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι δύσπνοια, βήχας και συριγμός. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι ήπιας μορφής έως έντονα. Το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή.

Τα συμπτώματα του άσθματος επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς καθώς και την ποιότητα ζωής του. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που έγινε στην Ελλάδα έδειξαν ότι 43% των ασθενών θεωρούν ότι το άσθµα τους δεν ελέγχεται καλά ενώ πάνω από το 50% δηλώνουν περιορισμούς στη φυσική τους δραστηριότητα.

Δύο τύποι άσθματος

Μπορούμε να κατατάξουμε το βρογχικό άσθμα σε δύο κύριες κατηγορίες, το εξωγενές και το ενδογενές. Το εξωγενές άσθμα εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει σαν αιτία εξωγενείς αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα γάτας και τα οικιακά ακάρεα. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που πάσχουν από το εξωγενές άσθμα, θεραπεύονται σταδιακά ή ακόμα και ζουν χωρίς να χρειάζονται ιατρική βοήθεια, απλά αποφεύγοντας το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Στον αντίποδα βρίκεται το ενδογενές άσθμα που μέχρι στγμής δεν έχει ανερευθεί ο παράγοντας που πυροδοτεί την εμφανισή του με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να το καταπολεμήσουν εύκολα.

Τι μπορεί να προκαλέσει άσθμα
Στις πιο γνωστές ουσίες που προκαλούν αλλεργία, ανήκουν γύρεις διαφόρων δένδρων ή φυτών, μύκητες, οικιακή σκόνη, τρίχες ή λέπια ζώων, πούπουλα, φάρμακα και τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά στάρι, καρύδια, σοκολάτα, ψάρι, οστρακοειδή. Σε πολλές περιπτώσεις το άσθμα εκδηλώνεται λόγω έντονων ψυχολογικών παραγόντων όπως στρες, λύπη, αγωνία, υπερβολική χαρά αλλά και λόγω περιβαντολλογικών παραγόντων, όπως εισπνοή μολυσμένου ατμοσφαιρικού αέρα.
Σύµφωνα µε τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθµατος (GINA), προκειμένου να αποφασιστεί η θεραπευτική αγωγή πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η σταδιοποίηση του Άσθματος και ανάλογα µε το στάδιο βαρύτητας, να χορηγηθεί το ανάλογο θεραπευτικό σχήμα. Σήµερα, υπάρχει και στη χώρα μας διαθέσιµο το Τεστ Ελέγχου του Άσθµατος, με το οποίο κάθε ασθενής με άσθµα μπορεί, απαντώντας σε πέντε απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με τον ιατρό του, να εκτιµήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθµα του. Η διάγνωση του βρογχικού άσθµατος βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού όπως είναι η σπιρομέτρηση, η ροοµέτρηση και η οξυμετρία. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθµατος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθµιστικών και ανακουφιστικών φαρµάκων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.