- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2019: Παιδιά, ανακαλύψτε τη μαγεία της ανάγνωσης και κερδίστε 13 αγαπημένες ιστορίες

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου [1] η 2 Απριλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο [2].

Η συγκεκριμένη μέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).  Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Λιθουανός Kęstutis Kasparavičius, διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέας που επιμελήθηκε και την αφίσα της Ημέρας. Τη μετάφραση επιμελήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η οποία γράφει κυρίως βιβλία για παιδιά και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

“Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε”: Το μήνυμα του φετινού εορτασμού

“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.

Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. 

Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν.

Το σύμπαν ενός βιβλίου είναι ορθάνοιχτο, συνδυάζει μ’ επιτυχία την πραγματικότητα με τη φαντασία. Και καμιά φορά αναρωτιέσαι αν ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στη ζωή που πρόσεξες πόσο όμορφα πέφτουν από τη στέγη ενός σπιτιού οι σταγόνες του λιωμένου χιονιού ή πόσο ευχάριστος είναι στα μάτια ο τοίχος του γείτονα καλυμμένος με βρύα. Το ξέρεις από ένα βιβλίο ή από την πραγματικότητα ότι τα κόκκινα μούρα δεν είναι όμορφα μόνο αλλά και πικρά; Ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στην πραγματικότητα που ήσουν ξαπλωμένος ένα καλοκαίρι στο γρασίδι ή που καθόσουν σταυροπόδι και κοιτούσες τα σύννεφα να ταξιδεύουν στον ουρανό;

Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε, τα βιβλία μας μαθαίνουν να παρατηρούμε το καθετί, τα βιβλία μας προσκαλούν, ακόμα και μας υποχρεώνουν καμιά φορά, να καθίσουμε για λίγο. Συνήθως διαβάζουμε καθιστοί, με το βιβλίο στο τραπέζι ή στα γόνατά μας, έτσι δεν είναι; Και δεν έχετε ζήσει άλλο ένα θαύμα – εκείνο που όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, το βιβλίο διαβάζει εσάς; Ναι, βέβαια , τα βιβλία έχουν την ικανότητα να διαβάζουν. Διαβάζουν το μέτωπό σας, τα φρύδια σας, τις άκρες των χειλιών σας, που γυρίζουν προς τα πάνω από χαρά, προς τα κάτω από λύπη. Πρωτ’ απ’ όλα, όμως, τα βιβλία διαβάζουν τα μάτια σας. Και κοιτάζοντας μέσα στα μάτια σας, βλέπουν… Ε, ξέρετε τι βλέπουν!

Είμαι βέβαιος ότι τα βιβλία ποτέ δεν βαριούνται όταν βρίσκονται στα γόνατά μας. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα -παιδί ή μεγάλος- μας κινεί το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από κάποιον που δεν νοιάζεται για τα βιβλία, κάποιον που κυνηγάει διαρκώς το ρολόι, που δεν έχει ποτέ καιρό να καθίσει, που δεν καταφέρνει να παρατηρήσει πολλά απ’ όσα υπάρχουν γύρω μας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου , η ευχή μου σε όλους μας είναι: Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία! »

Ο δεκάλογος των δικαιωμάτων του μικρού αναγνώστη

Μαμάδες και μπαμπάδες, να ξέρετε ότι και οι λιλιπούτειοι αναγνώστες έχουν τα δικαιώματά τους τα όποια θα πρέπει να σέβεστε και τηρείτε. Γιατί το διάβασμα είναι πάνω απ΄όλα ευχαρίστηση!

1. Να μην διαβάζεις εάν δεν θέλεις!

2. Να ξεφυλλίζεις απλώς ένα βιβλίο!

3. Να αφήνεις ένα βιβλίο στη μέση!

4. Να διαβάζεις όσες φορές θέλεις το ίδιο βιβλίο!

5. Να διαβάζεις ό,τι σου αρέσει.

6. Να μπαίνεις στη θέση του ήρωα του βιβλίου.

7. Να διαβάζεις οπουδήποτε!

8. Να ψάχνεις πληροφορίες στα βιβλία που διαβάζεις.

9. Να διαβάζεις δυνατά χωρίς να ενοχλείς.

10. Να απαιτείς ησυχία όταν διαβάζεις.

Το Infokids.gr σας χαρίζει 13 υπέροχα παιδικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη

Η αγάπη μας για τα βιβλία είναι γνωστή καθώς δεν υπάρχει πιο πολύτιμο και διαχρονικό δώρο για να προσφέρει κανείς σε κάποιον από ένα βιβλίο που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και βελτιώνει την προσωπικότητα. Με αφορμή αυτή τη ξεχωριστή αυτή ημέρα, εμείς εδώ στο Infokids.gr θέλοντας να προάγουμε τη φιλαναγνωσία στους λιλιπούτειους αναγνώστες διοργανώνουμε ένα διαγωνισμό με έπαθλα 13 αγαπημένα παιδικά βιβλία από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.

Κερδίστε 4 παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

[3]

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό για να είστε ένας από τους 4 τυχερούς αναγνώστες που θα κερδίσουν ένα παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο [4]. Οι 2 πρώτοι τυχεροί θα κερδίσουν το βιβλίο “Ο ψεύτης παππούς” [5] και οι επόμενοι 2 θα κερδίσουν το βιβλίο “Το αγόρι στο θεωρείο” [6]. Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό πατήστε εδώ [7]

Κερδίστε 3 αντίτυπα του βιβλίου “H σχολή των Ροβινσώνων ή πώς να τα έχεις όλα” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό για να είστε ένας από τους 3 τυχερούς αναγνώστες που θα κερδίσουν ένα αντίτυπο του παιδικού βιβλίου “H σχολή των Ροβινσώνων ή πώς να τα έχεις όλα” [8] που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος [9]. Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό πατήστε εδώ [10]

Κερδίστε 3 αγαπημένα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό για να είστε ένας από τους 3 τυχερούς αναγνώστες που θα κερδίσουν ένα παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός [11]. Ο πρώτος τυχερός θα κερδίσει “Τα φτερά του Νόρμαν” [12], ο δεύτερος τις “Ιστορίες για αγόρια που ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο” [13] και ο τρίτος  “Τα παιδιά του κόσμου” [14]. Για να πάρετε μέρος πατήστε εδώ [15]

Κερδίστε 3 υπέροχα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα

Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό για να είστε ένας από τους 3 τυχερούς αναγνώστες που θα κερδίσουν ένα παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα [16]. Ο πρώτος τυχερός θα κερδίσει το “Δεινόσαυροι: έχουν εξαφανιστεί… ή υπάρχουν ανάμεσά μας;” [17], ο δεύτερος την “Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης”  [18]και ο τρίτος το “Ο Τίτο μαθαίνει να συγκεντρώνεται” [19]. Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό πατήστε εδώ [20]