Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Οι επώνυμοι που προσφέρουν έργο για τα παιδιά μιλούν στο Infokids.gr

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μια μέρα που όλοι μας θα πρέπει να τη γιορτάζουμε και να την τιμούμε ανεξάρτητα από το αν είμαστε γονείς ή όχι. Αφορμή του εορτασμού είναι η ίδρυση της Unicef στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να προστατέψει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της παιδικής ηλικίας αλλά και το γεγονός ότι η ανθρώπινη πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί, μόνο όταν κάθε παιδί θα έχει μια υγιή και προστατευμένη παιδική ηλικία. Γιατί όπως εύστοχα έγραψε και ο Αντώνης Σαμαράκης: «Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια «δικαιώματα του ανθρώπου». Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…».

Εμείς εδώ στο Infokids.gr θέλοντας να τιμήσουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα ζητήσαμε από αξιόλογες προσωπικότητες που υπηρετούν και προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών να μας δώσουν τη δική τους ευχή για το μέλλον των λιλιπούτειων πρωταγωνιστών του πλανήτη μας.

ImageHandlerΜαρί Κυριακού, Παρουσιάστρια – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

«Την προσοχή και την αγάπη μας δεν την έχουν ανάγκη μόνον κάποια παιδιά… αλλά όλα τα παιδιά. Η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών, μας θυμίζει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες παντού. Μια τέτοια ημέρα, πρέπει να προβληματιστούμε, να δείξουμε την αγάπη μας, να ακούσουμε πολύ προσεκτικά και με σεβασμό τα ίδια τα παιδιά. Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την εκπομπή ΜΕ ΑΓΑΠΗ, αλλά και μέσα από τα βιβλία, μου έχει δείξει ότι τα παιδιά έχουν ωριμότητα, διαθέτουν απίστευτη σκέψη και ταυτόχρονα μια αθωότητα που αξίζει να μην την αγνοήσουμε. Εύχομαι και ονειρεύομαι ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά όλου του κόσμου».

Karmen-Rouggeri-11Κάρμεν Ρουγγέρη, Ηθοποιός – Σκηνοθέτις Παιδικών Παραστάσεων

«Θα έπρεπε κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η όποια κυβέρνησή μας να δίνει κίνητρα και προνόμια στα νέα ζευγάρια, ώστε να αποκτήσουν παιδιά. Είμαστε χώρα γερόντων… Ξυπνήστε!!!».

IMG_8504_1Ξένια Καλογεροπούλου, Ηθοποιός – Σκηνοθέτις Παιδικών Παραστάσεων

«Το 1942 ο Γιάνους Κόρτσακ ονειρευόταν την εποχή που δεν θα καταπατώνται πια τα δικαιώματα των παιδιών. Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε και υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που δεν έχουν το δικαίωμα στην υγεία ή το δικαίωμα στη μάθηση. Υπάρχουν παιδιά που πνίγονται σε παγωμένες θάλασσες. Παιδιά που χάνουν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς. Παιδιά που μαθαίνουν να χειρίζονται όπλα για να σκοτώνουν. Αφιερώνοντας μια μέρα στα παιδιά του κόσμου καλό θα ήταν να τα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι δυνατόν να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο».

stankoglou

Γιάννης Στάνκογλου, Ηθοποιός

«Είναι νομίζω υποχρέωση όλων μας να ρίξουμε όλη την προσοχή μας στα παιδιά για να υπάρξει ένα μέλλον καλύτερο από το «παρών» που ζούμε τώρα»

3439Ζέτα Δούκα, Ηθοποιός – Πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ που ασχολείται με το πρόβλημα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Ψυχογενής Ανορεξία, Ψυχογενής Βουλιμία, Ψυχαναγκαστική Πολυφαγία)

«Τα παιδιά είναι το μέλλον! Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να γίνει καλύτερο, μην το επιφορτίζουμε με το άσχημο παρελθόν (μας). Η οδός είναι μόνο η αγάπη, μέσω της αυτογνωσίας!».

dragoumi1Ναταλία Δραγούμη, Ηθοποιός

Τα παιδιά είναι μεγάλο σχολείο και μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα από αυτά όσο μικρά και να αρκεί να τα αφουγκράζεσαι και να τα εμπιστεύεσαι. Μην τους ζητάς την εμπιστοσύνη τους αν δεν τους δίνεις και εσύ τη δική σου!».

_dsc0559-thumb-largeΚώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού

Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας οργανισμός που έγινε πραγματικότητα από το όνειρο ενός 10χρονου παιδιού, του Ανδρέα Γιαννόπουλου με όραμα: το Χαμόγελο κάθε παιδιού! Αποστολή μας πανελλαδικά, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, η υλοποίηση αποτελεσματικών και άμεσων δράσεων με στόχο την Προστασία, την Υγεία και την καλή Διαβίωση των παιδιών ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά διεθνώς εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, την έλλειψη στοιχειωδών για την υγεία τους ή την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Χιλιάδες είναι και τα παιδιά στη χώρα μας που διαβιούν καθημερινά σε ακατάλληλες συνθήκες για τη ζωή τους και την ανάπτυξή τους, παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης, παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά θύματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατά τη διάρκεια της 20χρονης δράσης του στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής παραμέλησης και κακοποίησης έχει:

– μεγαλώσει περισσότερα από 700 παιδιά θύματα παιδικής παραμέλησης και κακοποίησης, εκ των οποίων 350 μεγαλώνουν μέχρι και σήμερα
– καταγράψει από το 2002 συνολικά 6.014 καταγγελίες που αφορούν σε 14.287 παιδιά θύματα παιδικής κακοποίησης
– δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει 1.502 παιδιών που βρίσκονταν σε κίνδυνο λόγω έλλειψης χώρων

Τα παιδιά – θύματα είναι ο Κώστας, ο Βασίλης, η Ελένη, η Χριστίνα, είναι το παιδί της διπλανής πόρτας. Ας στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα εκεί, μπορεί και να το έχει ανάγκη.

Ας θυμηθούμε όλοι αυτά τα παιδιά γιατί σήμερα δεν γιορτάζουν!

Καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και αναφέρατε οποιαδήποτε πληροφορία έχετε για κάποιο παιδί που κινδυνεύει

pater8Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, Ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας, γι’ αυτό θα πρέπει ο καθένας μας προσωπικά , αλλά και όλοι μαζί  να ενεργοποιηθούμε  και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας  και αγάπης για όλα τα παιδιά του Κόσμου.

  • Ας παρέχουμε ασφάλεια στα παιδιά, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας.
  • Ας δώσουμε ελπίδα στα παιδιά,  για να έχουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
  • Ας δώσουμε αγάπη και στοργή στα παιδιά, για να  πετύχουμε μια κοινωνία αγάπης και αλληλεγγύης στο μέλλον.
  • Ας σεβαστούμε τα παιδιά, για να μάθουν και αυτά  να σέβονται.
  • Ας ακούμε τα παιδιά σε ό,τι έχουν να μας πουν, για να μάθουν και αυτά ν’ ακούνε.
  • Ας συγχωρούμε τα παιδιά για τα λάθη τους, για να μάθουν να συγχωρούν .
  • Ας ενισχύουμε τα παιδιά με αρετές και αρχές κυρίως μέσα από το παράδειγμά μας, για να μπορέσουν και αυτά να τις αποκτήσουν και να τις προσφέρουν στους γύρω τους.
  • Ας μιλήσουμε στο Θεό για τα παιδιά, για να μιλήσει ο Θεός σ΄αυτά για μας.

Αυτό αγωνιζόμαστε να πετύχουμε στην Κιβωτό του Κόσμου, να προστατέψουμε το  παιδί,  γιατί  πιστεύουμε πως «αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».

χαμ.αναλ.11

Γιώργος Μόσχος – Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Συνήγορος του Παιδιού)

«Ποιοτικές και ουσιαστικές σχέσεις. Πραγματικό νοιάξιμο των μεγάλων. Προσεκτική ακρόαση των απόψεών τους. Συμμετοχή στην κοινωνική ζωή και στη λήψη αποφάσεων. Επικοινωνία. Εμπιστοσύνη. Χαλαρότητα. Παιχνίδι. Συντροφιά. Κατανόηση και υποστήριξη για την αντιμετώπιση των δυσκολιών τους. Αλληλεγγύη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πιο αδύναμα και δυσκολεμένα παιδιά, όπως τα παιδιά που ζουν σε ακραία φτώχεια, τα παιδιά πρόσφυγες, με αναπηρίες ή αυτά που χρειάζεται να απομακρυνθούν από την φυσική τους οικογένεια. Είναι μερικά από τα σύγχρονα αιτήματα των παιδιών, που τέτοιες μέρες καλό είναι να αποτυπώνονται βαθιά στη συνείδηση των ενηλίκων. Και να ισχύουν ως δική μας δέσμευση διαρκώς».