Αρχική Infokids Υγεία Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με πολύ αρνητικά στοιχεία για τα παιδιά μας

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με πολύ αρνητικά στοιχεία για τα παιδιά μας

39919a368db56096f37ffde368217109_XL

Με αφορμή την 20η Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας με τίτλο “Γιορτάζοντας Υγιή Χαμόγελα”, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης ανακοίνωσε στοιχεία που μόνο θετικά δεν είναι…

Ενώ στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2010 ήταν το 90% των παιδιών να είναι χωρίς τερηδόνα, στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς τερηδόνα είναι 64%, στα παιδιά ηλικίας 12 ετών είναι 37% ενώ στην ηλικία των 15 ετών μόνο το 29% δεν έχει τερηδόνα.

Με άλλα λόγια ποσοστό 36% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, 63% των παιδιών 12 ετών και 71% των εφήβων 15 ετών έχουν τερηδόνα.

Όπως δήλωσε ο κύριος Δεβλιώτης: “Ο πονόδοντος σε πολλές χώρες είναι η πρώτος λόγος για την συστηματική απουσία των παιδιών από τα σχολεία. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει από κάποια στοματική νόσο όπως τερηδόνα, περιοδοντικές νόσους, φθορά δοντιών, καρκίνο του στόματος. Το 60-90% του μαθητικού πληθυσμού παγκοσμίως εμφανίζει τερηδόνα. Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος από 1 έως 10 περιπτώσεις ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες. Ο στοματικός καρκίνος αποτελεί την 8η συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυτού του είδους είναι 15% υψηλότερος σε όσους καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ.

Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη, ενώ περίπου το 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. Το 5-10% των δημοσίων δαπανών στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.

Αν και στις αναπτυγμένες χώρες η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη διατροφή. Η χρήση καπνού είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές απ΄ όλες τις περιοδοντικές νόσους”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.