Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα «Πάγωμα» της εφαρμογής της διάταξης για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για ένα 2μηνο. Και μετά;

«Πάγωμα» της εφαρμογής της διάταξης για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για ένα 2μηνο. Και μετά;

daskalos_sxoleio

Στη... δοκιμασμένη λύση της παράτασης κατέφυγε τελικά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποφύγει την «κόμπλα» με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω λήξης χρόνου.

Επειδή, λοιπόν, η ΠΝΠ αποδείχθηκε πιο δύσκολη υπόθεση απ' ότι φαινόταν - έχει άλλωστε δημοσιονομικό κόστος - η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.

Αυτό που... ψιθυρίζουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η έκδοση της ΠΝΠ είναι τυπική υπόθεση και πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση το «πάγωμα» της εφαρμογής της πολυσυζητημένης διάταξης για ένα 2μηνο. Ωστόσο, δεν υπάρχει απάντηση για το εάν υπάρχει θέμα με τους... έξω, καθώς ως γνωστόν ό,τι γράφει το Μνημόνιο δεν ξεγράφει χωρίς ισοδύναμα.

Μπορεί, λοιπόν, η Κομισιόν να συντάχθηκε με όσους υποστηρίζουν πως βάσει Κοινοτικής Οδηγίας η ιδιωτική εκπαίδευση απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το μέτρο θα ανακληθεί χωρίς να υπάρξει διόρθωση στο... πινακάκι με τη δημοσιονομική απόδοση.

Σημειωτέον ότι η ανάκληση της διάταξης για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση- σχολεία και φροντιστήρια- έχει ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα - και μέχρι να υπογραφεί η επίμαχη ΠΝΠ - η Κ. Σαββαΐδου ενημερώνει σχολεία και φροντιστήρια ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των εν λόγω προσώπων ισχύουν κανονικά όπως αυτές περιγράφονται στην υποπαράγραφο Δ.2 του άρθρου 1 του ν. 4336/2015, ήτοι:

α) Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015,

β) Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015).

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.