Αρχική Infokids Υγεία Παιδί 2,5 ετών στην εντατική από κατανάλωση μανιταριών

Παιδί 2,5 ετών στην εντατική από κατανάλωση μανιταριών

μανιταρια

Δυστυχώς, παρά το θάνατο της 44χρονης γυναίκας, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν τέλος τα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης, που καταγράφονται, φτάνοντας τα 42 από τον Σεπτέμβριο.

Ένα παιδί 2,5 χρόνων αποτελεί το πιο πρόσφατο κρούσμα τέτοιας τροφικής δηλητηρίασης. Το παιδί βρίσκεται διασωληνωμένο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά τη δηλητηρίαση που υπέστη από κατανάλωση άγριων μανιταριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», από αρχές Σεπτέμβρη έως σήμερα έχουν καταγραφεί 42 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα. Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκε το κατάλληλο αντίδοτο και παρασχέθηκε η κατάλληλη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, η βαρύτητα των συμπτωμάτων και η έκβαση κάθε περιστατικού εξαρτάται από τη δόση, δηλαδή από την ποσότητα κατανάλωσης των ακατάλληλων μανιταριών.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή του κοινού και ιδιαίτερα σε ομάδες πληθυσμού που ζουν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, συστήνοντας την απόλυτη αποφυγή κατανάλωσης άγριων (και μόνο) μανιταριών, τα οποία συλλέγονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και μη, που βασίζεται μόνο σε ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση (πρόκειται για τα είδη muscaria και phalloides).

Καθένα από αυτά προκαλεί συμπτώματα διαφορετικής βαρύτητας (έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ), και με διαφορετικό χρόνο έναρξης: στην περίπτωση του είδους muscaria τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 έως 4 ώρες, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες.

Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Εάν δεν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία (το αντίδοτο ονομάζεται σιλλιμπινίνη) μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας με εγκυκλίους της θα ενημερώσει όλες τις Υγειονομικές αρχές, τον ΕΦΕΤ και άλλους συναρμόδιους φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Σημειώνεται, τέλος, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ότι η κατανάλωση μανιταριών από εγκεκριμένες καλλιέργειες μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνη και ασφαλής.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.