- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παιδί και κορωνοϊός: Αυτές είναι οι οδηγίες για την νοσηλεία και την θεραπεία που ακολουθούν τα ελληνικά νοσοκομεία

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας πρωτόκολλο διαχείρισης παιδιών και εφήβων με ύποπτη και επιβεβαιωμένη λοίμωξη κορωνοϊού [2].

Το πρωτόκολλο ετοιμάστηκε απο το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, στο οποίο συμμετέχουν οι καθηγητές Ε. Γαλανάκης, Α. Μίχος, Β. Παπαευαγγέλου, Ε. Ροηλίδης, Β. Σπούλου, Γ. Συρογιαννόπουλος και Μ. Τσολιά, σε συνεργασία με τους παιδιάτρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων κ.κ. Θ. Ζαούτη και Σ. Λουρίδα.

Σε ποια περιστατικά παιδιών < 16 ετών θα διενεργείται έλεγχος για κορωνοϊό

Πώς θα γίνει η νοσηλεία παιδιών με κορωνοϊό

Αναφορικά με τη διαχείριση παιδιών με κορωνοϊό , η απόφαση για νοσηλεία εν αναμονή του αποτελέσματος είναι στη κρίση του παιδιάτρου και βασίζεται στη κλινική εικόνα αλλά και το υποκείμενο νόσημα του ασθενή. Τονίζεται ότι επί ήπιας κλινικής εικόνας είναι προτιμητέα η παραμονή στο σπίτι περιμένοντας το αποτέλεσμα. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο ασθενής είναι θετικός, γίνεται άμεση επικοινωνία και ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι με καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία. Αν υπάρξει επιδείνωση συνιστάται άμεση νοσηλεία.

Στη περίπτωση που το παιδί χρήζει νοσηλείας αυτή θα γίνει και πάλι σε προκαθορισμένο χώρο και η φροντίδα θα γίνει από εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο γονέας που συνοδεύει το παιδί θα πρέπει και αυτός απαραιτήτως να ελεγχθεί για COVID-19 και να τηρεί σχολαστικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τονίζεται ότι επειδή τα περισσότερα ύποπτα κρούσματα τελικά δεν θα επιβεβαιωθούν ως λοίμωξη από COVID-19, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για τη κατά το δυνατόν νοσηλεία σε μόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων και την μετακίνηση τους αργότερα και ανάλογα με το αποτέλεσμα του COVID-19.

Τι ισχύει στις περιπτώσεις παιδιών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορωνοϊό

Κάθε βρέφος ή παιδί με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από  κορωνοϊό θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τον παιδίατρό του ή να προσκομίζεται στα ΤΕΠ Νοσοκομείου. Αρχικά θα πρέπει να γίνει ανασκόπηση ατομικού ιστορικού και παρούσας νόσου (διάρκεια νόσου και είδος συμπτωμάτων) και κατά το δυνατόν εκτίμηση κλινικών σημείων. Στη περίπτωση αρχικής τηλεφωνικής επικοινωνίας και επί υποψίας μέτριας ή σοβαρής συμπτωματολογίας συστήνεται άμεση κλινική εκτίμηση από παιδίατρο.

Αυτές είναι οι 3 μορφές λοίμωξης από κορωνοϊό

Η COVID-19 λοίμωξη κατηγοριοποιείται σε:

Α) Ασυμπτωματική

Β) Με ήπια συμπτωματολογία λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού: πυρετός, βήχας, ρινίτιδα, πονόλαιμος, μυαλγίες, κόπωση. Ο πυρετός μπορεί να απουσιάζει, ενώ κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μόνο συμπτώματα από γαστρεντερικό (ναυτία, εμέτους, διάρροια).

Γ) Μέτριας βαρύτητας ή σοβαρή νόσος: υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, ταχύπνοια*, βρογχόσπασμος, μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια, υποξαιμία, γογγυσμός

Ποιες κατηγορίες παιδιών θεωρούνται υψηλού κινδύνου;

Πώς γίνεται η νοσηλεία παιδιών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα πρέπει να νοσηλεύονται σε διαφορετικό χώρο νοσηλείας από τα ύποπτα.  Στη περίπτωση που οι νοσηλευτικές μονάδες δεν έχουν θαλάμους με αρνητική πίεση θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε ο χώρος νοσηλείας να διαθέτει ξεχωριστή είσοδο ή τουλάχιστον θα πρέπει να γίνει διακοπή ανακύκλωσης του αέρα του/των συγκεκριμένων θαλάμων αν είναι εφικτό.

Ορισμός ταχύπνοιας ανά ηλικία

▪ <1 έτους → RR > 50/min
▪ 1-2ετών→RR>40/min
▪ 3-4ετών→RR>35/min
▪ 4-9 ετών → RR > 30/min
▪ > 10 ετών → RR >20/min