Αρχική Infokids Υγεία Παιδί με εγκεφαλική παράλυση έλαβε αγωγή με τα δικά του βλαστικά κύτταρα από το αίμα ομφάλιου λώρου

Παιδί με εγκεφαλική παράλυση έλαβε αγωγή με τα δικά του βλαστικά κύτταρα από το αίμα ομφάλιου λώρου

girlCS

O Όμιλος Cryo-Save, η Κορυφαία Διεθνής Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι στις 10 Δεκεμβρίου 2013, ένα κορίτσι τεσσάρων (4) ετών από την Ισπανία, έλαβε ως αγωγή τα δικά του βλαστικά κύτταρα από το αίμα ομφάλιου λώρου (αυτόλογη μεταμόσχευση) στην προσπάθεια αντιμετώπισης εγκεφαλικής παράλυσης. Η εγκεφαλική παράλυση αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς στην έρευνα θεραπειών με βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκοαιματολογίας του Νοσοκομείο del Niño Jesús, στην Ισπανία. Πρόκειται για την τρίτη έγχυση αυτού του τύπου που εκτελείται από τον Dr. Madero για θεραπεία βρεφικής εγκεφαλική παράλυσης.

«Παρόλο που αυτοί οι τύποι θεραπειών είναι ακόμα σε πρώιμο ερευνητικό στάδιο, πιστεύεται ότι οι θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής με τη χρήση βλαστικών κυττάρων θα μπορούσαν να είναι μια θεραπευτική επιλογή για την αναγέννηση της νευρική βλάβης του ιστού και επισκευής του εγκεφάλου», υποστηρίζει ο Dr. Luis Madero.

Η θεραπεία αυτή κατέστη δυνατή γιατί το αίμα ομφάλιου λώρου του παιδιού ήταν κρυοσυντηρημένο στην Cryo-Save.

«Για να είναι επιτυχείς αυτές οι διαδικασίες, θα πρέπει οι θεράποντες ιατροί που εκτελούν την έγχυση, να μπορούν να βασιστούν στην ποιότητα των κρυοσυντηρημένων βλαστικών κυττάρων από το αίμα ομφάλιου λώρου του ασθενούς. Η Cryo-Save αποδεικνύει έμπρακτα και με συνέπεια ότι πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε και πάλι τη δυνατότητα να καλύψουμε επαρκώς τις ανάγκες των οικογενειών που μας επέλεξαν και των θεράποντων ιατρών τους», δήλωσε η κα. Evi Mattil, a.i. Group C.E.O.
Dr Luis Madero
Εγκεφαλική Παράλυση
Η εγκεφαλική παράλυση αποτελεί μια ομάδα νευρολογικών διαταραχών που προσβάλει ένα σε κάθε 500 παιδιάi. Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι πάντα γνωστές. Παρόλο που πιστεύεται ότι προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου κατά τη γέννηση, μεταξύ 70% και 80% των περιπτώσεων αυτών έχουν ήδη αρχίσει κατά την εγκυμοσύνη (προγεννητικές αιτίες), 10% κατά τη στιγμή της γέννησης (περιγεννητικές αιτίες) και 10% μετά τη γέννηση (μεταγεννητικές αιτίες) ii.

Η εγκεφαλική παράλυση είναι η συνέπεια μιας σειράς τραυματισμών σε ορισμένα μέρη του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, κυρίως στις διαφορετικές περιοχές που ελέγχουν τις κινήσεις και τη στάση του σώματος. Είναι μια εγκεφαλική βλάβη, δεν είναι ασθένεια, δεδομένου ότι δεν είναι ούτε προοδευτική, ούτε μεταδοτική και προκαλεί σωματική αναπηρία στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καμία τυπική θεραπεία που να λειτουργεί για όλα τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, δεδομένου ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν βελτίωση και να αναπτυχθούν σωματικά, αλλά το κάνουν σε διαφορετικούς ρυθμούς. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της φυσικής εξέλιξης ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση και τα πιθανά οφέλη της θεραπείας.

Μέχρι πρότινος, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνταν περιορίζονταν στην αποκατάσταση και την πρόληψη των επιπλοκών, όμως η πρόληψη και πρόβλεψη είναι συχνά δύσκολη. Οι σύγχρονες τάσεις των ειδικών είναι να χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα από αίμα ομφάλιου λώρου, για την αντιμετώπιση της βλάβης αυτής, δεδομένου ότι οι ανοσορρυθμιστικοί, αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικοί μηχανισμοί των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος θεωρούνται ότι μπορούν να επιφέρουν βελτίωση. Παρόλο που τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είναι θετικά, η ανάγκη για κλινικές μελέτες γίνεται περισσότερο επιτακτική, για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας.

Hospital Nino Jesus Madrid
Τρέχουσες Κλινικές Μελέτες
Επί του παρόντος, υπάρχουν διάφορες τρέχουσες διεθνείς κλινικές μελέτες, σχετικά με τη χρήση των βλαστικών κυττάρων για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης.

Μια μελέτη πραγματοποιείται σήμερα με 184 παιδιά στο “Duke University” στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Μελέτη αυτόλογης έγχυσης αίματος ομφάλιου λώρου σε παιδιά με επίκτητες νευρολογικές διαταραχές». Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ασθενών (140) έχουν εγκεφαλική παράλυση, τα υπόλοιπα πάσχουν από συγγενή υδροκεφαλία και άλλους τραυματισμούς του εγκεφάλου. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες μετά την έγχυση. Τα αρχικά πορίσματα δείχνουν ότι είναι μια ασφαλής θεραπεία, αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, κάποιες οικογένειες έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα για το παιδί τους.

Μια ακόμη μελέτη είναι σε εξέλιξη στο “Georgia Medical College” στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος βλαστικών κυττάρων έγχυσης για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης στα παιδιά» iii. Αντίστοιχες έρευνες για τη θεραπεία άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η σκλήρυνση κατά πλάκας επίσης διεξάγονται στη Γερμανία, στη Ταϊβάν, στην Κορέα και στην Ιαπωνία.

Σχετικά με την Cryo-Save (http://www.cryo-save.com/group):
Η Cryo-Save, η Κορυφαία Διεθνής Οικογενειακή Τράπεζα Φύλαξης Βλαστικών Κυττάρων, έχει αποθηκεύσει περισσότερα από 250.000 δείγματα από αίμα ομφάλιου λώρου και ιστού στις Εγκαταστάσεις της. Υπάρχουν ήδη πολλές ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη χρήση βλαστικών κυττάρων και ο αριθμός αυτών συνεχώς αυξάνεται. Η Cryo-Save έχει κρυοσυντηρήσει δείγματα από περισσότερες από 70 χώρες, σε πέντε ηπείρους, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φύλαξης στο Βέλγιο, τη Γερμανία, το Ντουμπάι, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Πηγές:
i. How common are the "common" neurologic disorders? D. Hirtz, MD, D. J. Thurman, MD, MPH, K. Gwinn-Hardy, MD,
M. Mohamed, MPH, A. R. Chaudhuri, PhD and R. Zalutsky, PhD. Neurology 2007;68:326-337
ii. http://www.emedicinehealth.com/cerebral_palsy/page2_em.htm
iii. www.clinicaltrials.gov: NCT 01072370


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.