Παιδιά, ετοιμαστείτε για δύο συναρπαστικά ταξίδια στο Διάστημα και την Ιστορία

Αν θέλετε να διευρύνετε τους γνωστικούς ορίζοντες του παιδιού σας και αναζητάτε “ψαγμένα” βιβλία γνώσεων που συνδυάζουν μάθηση και ψυχαγωγία, τότε τα βιβλία “Ταξίδι στην Ιστορία” και “Ταξίδι στο Διάστημα” που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  δεν πρέπει να λείπουν από την παιδική βιβλιοθήκη.

Ο συγγραφέας Τίμοθι Νάπμαν έγραψε δυο υπέροχες ιστορίες που με πρωταγωνιστές την Άλι, τον Όλι και τον σκυλάκο τους τον Γούφερ προσ(κ)αλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς και τις πιο συναρπαστικές περιόδους της Ιστορίας αλλά και να ταξιδέψουν στα πέρατα του Γαλαξία για να μάθουν τι βρίσκεται στον ουρανό, να γνωρίσουν τους πλανήτες μας και να απολαύσουν νοερά έναν διαστημικό περίπατο (!).

Δυο βιβλία που αξίζει να διαβάσει κάθε παιδί που αγαπά τις γνώσεις

Πρόκειται για δύο σκληρόδετους άκρως προσεγμένους τόμους που ξεφεύγουν από την στερεοτυπική μορφή ενός βιβλίου γνώσεων. Ο πρωτότυπος εικαστικός τους σχεδιασμός προσελκύει από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη ηλικίας 5 ετών και άνω να τα ξεφυλλίσει και, μόλις το κάνει, η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση και ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο έχει στηθεί καθένα από αυτά τα βιβλία θα τον κερδίσουν και θα τον κάνουν να τα διαβάσει.

Το βιβλίο γνώσεων εξ ορισμού είναι μια απαιτητική αναγνωστική κατηγορία, καθώς πολλές φορές ο πλούτος των πληροφοριών που περιέχονται δίνεται αφενός με καταιγιστικό ρυθμό που ενδεχομένως κουράζει τον μικρό αναγνώστη, αφετέρου δίνεται έμφαση κυρίως στη γνώση έναντι της εικόνας, με αποτέλεσμα το παιδί να μην έχει την ευχέρεια να “ξεκουράσει” το μάτι του αλλά ούτε και να δει ένα οπτικό παράδειγμα των πληροφοριών που έχει διαβάσει.

“Το Ταξίδι στο Διάστημα” και το “Ταξίδι στην Ιστορία” ανατρέπουν αυτή την αντίληψη, προσφέροντας μια νέα οπτική στα παιδικά βιβλίων γνώσεων, που τα κάνει σαφώς πιο ελκυστικά και ευκολοδιάβαστα. Η επιλογή του έντονου κόκκινου χρώματος για την Ιστορία και του μπλε για το Διάστημα προσελκύουν ασυναίσθητα τη ματιά του παιδιού, ενώ οι 23 μόλις σκληρόδετες σελίδες αρκούν για να μάθει βασικές εισαγωγικές πληροφορίες για σπουδαία ιστορικά γεγονότα και να έχει μια πρώτη εικόνα για το τι υπάρχει στο Διάστημα και στο ηλιάκο μας σύστημα.

Είστε έτοιμοι για “Ταξίδι στην Ιστορία”;

Το κόκκινο βιβλίο “Ταξίδι στην Ιστορία” αποτελεί ένα εισαγωγικό μάθημα Ιστορίας που ξετυλίγεται στα μάτια του παιδιού με αφορμή μια περιπέτεια των συμπαθητικών αδερφών Άλι και Όλι.

Με σύνθημα “Γύρνα εκατομμύρια χρόνια πίσω, στα βάθη του χρόνου” ο μικρός αναγνώστης θα κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, όπου θα βρεθεί μεταξύ άλλων στην Αμερικάνικη Δύση, θα γνωρίσει τον χαμένο πολιτισμό των Αζτέκων που αναπτύχθηκε στο Μεξικό πριν από 500 χρόνια, θα μεταφερθεί στις σκανδιναβικές χώρες και θα μάθει για τους Βίκινγκς, τους βασιλιάδες των θαλασσών και τους ατρόμητους μαχητές που αποίκησαν πρώτοι την Αμερική, 500 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Θα μεταφερθεί στο φημισμένο Σινικό Τείχος, ένα από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο φιλόδοξα οικοδομήματα στον πλανήτη μας που χτίστηκε πριν από 2.200 χρόνια, ενώ θα μάθει και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος που γεννήθηκε 2.400 χρόνια πριν στην αρχαία Ελλάδα.

Το ταξίδι πίσω στον χρόνο είναι και ένα ταξίδι σε ένα διαφορετικό σημείο του χάρτη, και έτσι το παιδί παίρνει μια πρώτη γεύση για το γεγονός ότι η Ιστορία εκτυλίσσεται παντού και κάθε γεγονός μάς αφορά ασχέτως του αν διαδραματίζεται στον τόπο που ζούμε. Η δομή του βιβλίου είναι βασισμένη σε 10 διαφορετικές χρονολογικές αποστάσεις και, επιλέγοντας καθεμιά από αυτές, το παιδί μεταφέρεται στον πολιτισμό ή το συμβάν που διαδραματίστηκε τότε και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μάλιστα, το όλο ταξίδι γίνεται ακόμα πιο διαδραστικό χάρη στην πρόκληση την οποία έχει να φέρει εις πέρας ο αναγνώστης σε κάθε ιστορικό συμβάν. Πρέπει να βρει τα 5 ζητούμενα αντικείμενα – «τα οποία και απεικονίζονται σε κάθε γεγονός» – διαβάζοντας το κειμενάκι αλλά και κοιτώντας προσεκτικά την εικονογράφηση της εκάστοτε σελίδας.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ.

Ποιος δεν ονειρεύεται “Ταξίδι στο Διάστημα”;

Αν το παιδί σας αγαπά το διάστημα, παρατηρεί με τις ώρες τον έναστρο ουρανό και διαρκώς σας ρωτά για το φεγγάρι και τον ήλιο, θα λατρέψει το  “Ταξίδι στο Διάστημα”  .

Με σύνθημα “Εκτοξεύσου εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, στα βάθη του Γαλαξία”, ο μικρός αναγνώστης θα μεταφερθεί στο Ηλιακό μας Σύστημα και πέρα από αυτό, σε γαλαξίες μακρινούς και απέραντους. Ξεφυλλίζοντας την αντίστοιχη θεματική που επιθυμεί, θα μάθει περισσότερα για την επιστήμη πίσω από τα άστρα, τους πλανήτες, τους μετεωρίτες και τους κομήτες των ουρανών μας, την ιστορία του σύμπαντός μας και την προέλευση του δικού μας πλανήτη, της Γης.

Μεταξύ άλλων, θα μάθει πώς δημιουργούνται τα αστέρια, θα διαβάσει την άγνωστη ιστορία του ήλιου αλλά και γιατί οι επιστήμονες τον μελετούν φορώντας ειδικά προστατευτικά γυαλιά. Θα γνωρίσει τους εσωτερικούς πλανήτες που έχουν ομοιότητες με τη Γη μας, είναι όμως τόσο διαφορετικοί κόσμοι, και θα ανακαλύψει τι είναι οι κομήτες και οι αστεροειδείς που βλέπει στα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια με θέμα το διάστημα.

Στην ίδια λογική με το βιβλίο της Ιστορίας,  θα κληθεί να βρει τα προτεινόμενα 5 αντικείμενα στις εκάστοτε θεματικές και θα επιδοθεί σε ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας άκρως διασκεδαστικό.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε βιβλίο προσφέρει γνώσεις στο παιδί, όμως τα βιβλία που αναφέρθηκαν παραπάνω το κάνουν με πιο συστηματικό τρόπο και ανοίγουν τον δρόμο για νέες απορίες και άρα για νέες ανακαλύψεις και γνώσεις από πλευράς λιλιπούτειων αναγνωστών.