Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Παιδιά και αγρότες πιο ευάλωτοι στα φυτοφάρμακα - Προσέξτε τι τρώτε!

Παιδιά και αγρότες πιο ευάλωτοι στα φυτοφάρμακα - Προσέξτε τι τρώτε!

Feature_0812_FamilyInKitchenΟι αγρότες και οι οικογένειές τους, καθώς και οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές βιομηχανικής γεωργίας είναι οι πλέον εκτεθειμένοι στις σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων για την υγεία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace.

Η έκθεση αυτή, αποτέλεσμα έρευνας πάνω στην επιστημονική βιβλιογραφία, παρουσιάζει ξεκάθαρα στοιχεία που συνδέουν την έκθεσή μας σε συγκεκριμένα φυτοφάρμακα με διάφορες μορφές καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Η Greenpeace καλεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, να καταργήσει τη χρήση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, απαγορεύοντας σε πρώτο στάδιο το «πιθανώς καρκινογόνο» Glyphosate, ενεργό συστατικό του Roundup της Monsanto, το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο που κυκλοφορεί και στη χώρα μας.

Η νέα έκθεση της Greenpeace επιχειρεί μία εξέταση παλαιότερων αξιολογημένων ερευνών, με αντικείμενο τις πιθανές επιπτώσεις της χρήσης φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία, είτε από την εργασία μας είτε μέσω της τροφής που καταναλώνουμε. Πρόκειται για μια έκθεση που αντιπαραβάλλει και αναλύει στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανική γεωργία και ειδικότερα η χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων δηλητηριάζει την υγεία των αγροτών και των οικογενειών τους, καθώς και τον ευρύτερο πληθυσμό.

"Είναι ντροπή να επιμένουμε σε ένα καταστροφικό βιομηχανικό τρόπο παραγωγής τροφής αφήνοντας να υποφέρουν πρώτοι απ’ όλους οι αγρότες, οι άνθρωποι δηλαδή που παράγουν την τροφή μας! Οι αγρότες και οι οικογένειές τους κουβαλούν το μεγαλύτερο τοξικό βάρος του αποτυχημένου και καταστροφικού μοντέλου βιομηχανικής γεωργίας. Η έκθεση δείχνει ότι δεν υπάρχουν «ασφαλή» φυτοφάρμακα (είτε είναι εγκεκριμένα είτε όχι) και επιβεβαιώνει την ανάγκη να στραφούμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας που παράγει τροφή χωρίς να δηλητηριάζει, καθώς δεν αφήνει χώρο στην αλόγιστη και εντατική χρήση χημικών φυτοφαρμάκων", τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Εκτός από τους αγρότες που είναι τα μεγαλύτερα θύματα των φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα εκτεθειμένες είναι και άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως τα έμβρυα και τα μικρά παιδιά. Κάποια από τα χημικά περνούν κατευθείαν στο έμβρυο, ενώ τα μικρά παιδιά που είναι εν γένει πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες και έχουν μικρότερο σωματικό μέγεθος, δεν είναι ικανά να μεταβολίσουν επαρκώς τις τοξικές ουσίες στο εσωτερικό του οργανισμού τους. Παράλληλα ο ευρύτερος πληθυσμός εκτίθεται καθημερινά σε κοκτέιλ φυτοφαρμάκων μέσα από την τροφή, τον αέρα, το έδαφος, το νερό, ακόμη και τη βόλτα σε πάρκα ή κήπους που ψεκάζονται με φυτοφάρμακα.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες που εξετάζουν τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Πλέον είναι σαφές πως αυτές οι επιπτώσεις, όπως αυξημένη εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου (μεταξύ άλλων του προστάτη και του πνεύμονα) καθώς και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, είναι ευρείες και ποικίλες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάποια φυτοφάρμακα μπορούν να διαταράξουν τη ομαλή ενδοκρινική λειτουργία, καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες που χρησιμοποιούν μεθόδους DNA υποδεικνύουν επίσης πως ορισμένα χημικά διαταράσσουν τη γονιδιακή έκφραση, κάτι που μπορεί να περάσει σε γενιές που δεν έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα, μέσω επιγενετικής κληρονομικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες είναι οι 15 τροφές με τα λιγότερα φυτοφάρμακα;

Πώς απομακρύνουμε τις επικίνδυνες ουσίες από τα ζαρζαβατικά μας

Επικίνδυνη διατροφική «βόμβα» απειλεί το πιάτο μας


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.