- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παιδίατρος Α. Παρδάλη: Οι 4 ιώσεις που “θερίζουν”, η ηλικιακή ομάδα που “βάλλεται” και οδηγίες προς τους γονείς

Παιδίατρος Α. Παρδάλη: Οι 4 ιώσεις που “θερίζουν”, η ηλικιακή ομάδα που “βάλλεται” και οδηγίες προς τους γονείς

Χωρίς να έχει μπει ακόμα ο χειμώνας, οι ιώσεις “θερίζουν” στις παιδικές ηλικίες [2] και αναπόφευκτα οι γονείς ανησυχούν για το πόσο θα διαρκέσει αυτό το “κακό” και πώς θα το διαχειριστούν. Ανήσυχη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων που κάλεσε το υπ. Υγείας να λάβει τρία προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης: Καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, συσκευές καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά άνω των 5 ετών.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδαλή [3], η οποία περιέγραψε την κατάσταση αυτή τη στιγμή, επικεντρώθηκε στην ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο και επεσήμανε τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για την προστασία και την ανάρρωση των παιδιών.

Η παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη

Η κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές αυτή τη στιγμή και η σκέψη επαναφοράς της μάσκας

Αναφορικά με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, η κ. Παρδάλη απαντά “Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει εφικτό, αλλά δεν μου φαίνεται και απίθανο αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί. Ακόμα είμαστε στην περίοδο που δεν έχει κορυφωθεί η νοσηρότητα. Αυτό θα συμβεί από τον Δεκέμβριο και μετά.”

Όσο για το πώς είναι η κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές τώρα, η παιδίατρος περιγράφει, ότι “αν κρίνει κανείς από την κινητικότητα στα ιατρεία των παιδιάτρων, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις εισαγωγές, υπάρχει πληρότητα. Συνήθως τέτοια εποχή υπήρχε κινητικότητα, αλλά όχι τόσο αυξημένη όσο τώρα”.

Ποια παιδιά υποφέρουν περισσότερο και με τι συμπτώματα

Η κ. Παρδάλη υπογραμμίζει, ότι τα παιδιά που υποφέρουν περισσότερο από τις ιώσεις αυτή την περίοδο είναι αυτά που πηγαίνουν τώρα για πρώτη ή δεύτερη χρονιά στο σχολείο (στον παιδικό σταθμό). “Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ηλικίες έως 5 ετών, στα παιδιά που δεν είχαν χτίσει ένα ανοσοποιητικό στα χρόνια του Covid γιατί δεν εκτέθηκαν. Τώρα οι πολύ μικρές αυτές ηλικίες εκτίθενται όλες μαζί και νοσούν ταυτόχρονα. Από την άλλη, υπάρχει και μια πιο επιθετική συμπεριφορά των ιώσεων”.

Η παιδίατρος τονίζει, ότι αυτή την εποχή ο Αδενοϊός, η Παραγρίπη, η Γρίπη και ο RSV [4] είναι οι τέσσερις ιοί που κυριαρχούν.

“Οι ιοί αυτοί κάνουν εμπύρετα, τα οποία διαρκούν πάρα πολλές μέρες, αλλά και δύσπνοιες που είναι και το σοβαρότερο σύμπτωμα και οδηγεί πολύ εύκολα τους γονείς στο νοσοκομείο”.

Ψυχραιμία, προφύλαξη και εμβολιασμός κατά της γρίπης

Εξηγεί, βέβαια, η κ. Παρδάλη, ότι ο φετινός χειμώνας είναι μια μεταβατική περίοδος από δύο χρόνια προφύλαξης στην απόλυτη κινητικότητα. “Συνιστάται ψυχραιμία στους γονείς και κατανόηση, ότι αυτή η έξαρση είναι μια φυσιολογική αντίδραση του παράλληλου κόσμου των μικροβίων και των ιών”. Και συνέχισε:

“Οι γονείς καλούνται να προσπαθούν να αξιολογήσουν αντικειμενικά τα δεδομένα. Να έχουν φυσικά τα μάτια τους στα παιδιά τους, αλλά να μην απασχολούν το σύστημα υγείας για άσκοπους λόγους. Δεν παρουσιαζόμαστε, δηλαδή, σε ένα ιατρικό κέντρο με τον πρώτο πυρετό.

Να έχουν υπ’όψιν, ότι οι ιώσεις αυτές κάνουν πάρα πολύ επίμονο και δυνατό βήχα. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί έτσι κινητοποιείται όλο το αναπνευστικό που δίνει τη μάχη του. Αυτή η κατάσταση, όμως, διαρκεί μέρες, δεν υφίεται στα κοινά σιροπάκια και θέλει υπομονή”.

Και κάτι ακόμα σημαντικό: “Όσο υπάρχει η δυνατότητα, ειδικά για τα μικρά παιδάκια, να εξαντλούν οι γονείς το περιθώριο να μένουν στο σπίτι. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν, πως όταν ένα παιδί είναι ταλαιπωρημένο, ακόμα κι αν δεν έχει πυρετό ή βήχα, είναι ευάλωτο να τσιμπήσει την επόμενη ίωση και να μείνει ακόμα περισσότερο τελικά στο σπίτι. Το παιδί πρέπει να ξεκουράζεται.”

Τέλος, αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, ως προς τη γρίπη “η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε ζητήσει τον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών και γνώμη μου είναι, ότι θα πρέπει να ακούσουμε αυτή τη συμβουλή. Εξάλλου, όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών κατατάσσονται από τον ΠΟΥ ως ευάλωτη ομάδα.

Επιπλέον, να υπογραμμιστεί, ότι ευάλωτη ομάδα είναι και τα παχύσαρκα παιδιά, το ποσοστό των οποίων είναι αυξημένο στην Ελλάδα.

Από χθες το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγείται και χωρίς συνταγογράφηση [5]. Ας εμβολιαστούν, λοιπόν, κατά προτεραιότητα τα παιδιά που έχουν περισσότερο ανάγκη και εφόσον υπάρχει επάρκεια να εμβολιαστούν στη συνέχεια όλα τα παιδιά.”

Να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση που δεν συνταγογραφηθεί το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο πολίτης θα πρέπει να το αγοράσει από το φαρμακείο. Το κόστος των εμβολίων της γρίπης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr, ανέρχεται χοντρικά στα 10-13 ευρώ, ανάλογα με το σκεύασμα.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 6 μηνών έως 4 ετών κατά της Covid [6], η κ. Παρδάλη απαντά, ότι “η σύσταση αφορά στις ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.”

Διαβάστε ακόμα:

Πολυπαραγοντικές οι αιτίες για μη σύλληψη στον πρώτο ή δεύτερο μήνα ελεύθερων επαφών [7]

Επίδομα Παιδιού 2022: Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση θα δοθεί τον Δεκέμβριο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι [8]

Μοσχάρι μπρεζέ με αρακά και καρότο [9]