Η έξαρση γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, και την επαναλειτουργία των σχολείων από σήμερα [2], έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας παραμένει ασφυκτική. [3]
Οι γονείς πανικοβάλλονται και ανησυχούν για την υγεία των παιδιών και σε πολλές περιπτώσεις νόσησης πιέζουν τους γιατρούς να τους γράψουν αντιβίωση για να ανακουφίσουν τα παιδιά από τον πυρετό και τα ενοχλητικά συμπτώματα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν από τον παιδίατρο ακόμη και σε περιπτώσεις ίωσης να δώσει προληπτικά αντιβίωση στο παιδί για να αναρρώσει μια ώρα αρχύτερα.
Κι όμως αυτή η τακτική είναι λανθασμένη καθώς η αντιβίωση ΔΕΝ πιάνει τους ιούς. Και όπως έχουν κατ΄ επανάληψη τονίσει και οι παιδίατροι το συνάχι, που είναι κατεξοχήν σημάδι ίωσης ΔΕΝ χρειάζεται αντιβίωση.
Η προληπτική χρήση αντιβίωσης ενέχει κίνδυνο να σκοτώσουμε κατά λάθος και τα καλά μικρόβια που έχει ο οργανισμός και μας βοηθάνε να είμαστε σε ισορροπία και να αντιμετωπίζουμε τα μικρόβια εισβολείς, ενώ ταυτόχρονα λόγω της αλόγιστης χρήσης καταστρέφουμε σιγά σιγά και την αποτελεσματικότητα των αντιβιώσεων.
Στο πνεύμα αυτής της άποψης είναι και η ανάρτηση του παιδιάτρου Στέλιου Παπαβέντση [4] που εν μέσω ιώσεων, αναπνευστικών λοιμώξεων και εποχικής γρίπης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η ανάρτηση του παιδιάτρου Στέλιου Παπαβέντση:
Το βλέπω πολλές φορές κάθε μέρα.
Εμείς οι γονείς ανησυχούμε για τα παιδιά μας, αγχωνόμαστε, θέλουμε να μην είναι άρρωστα, να μην πονάνε, να περάσει γρήγορα αυτό που έχουν και να χοροπηδάνε.
Αυτή η επιθυμία μας όμως δεν πρέπει να γίνεται μπούμερανγκ, δεν πρέπει να πιέζουμε για quick fixes, για εξετάσεις που δεν χρειάζονται, για φάρμακα που δεν χρειάζονται, για επισκέψεις σε γιατρούς και νοσηλείες που δεν χρειάζονται.
Σίγουρα είναι συχνά λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην υποθεραπεία και την υπέρμετρη ιατρικοποίηση και σίγουρα όταν δεν είμαστε σίγουροι καλύτερα πάντα να απευθυνόμαστε στον γιατρό. [5]
Αλλά έχουμε πάντα στο νου μας ότι ουκ εν το πολλώ το εύ, ότι πάνω στο άγχος μας μπορεί να βλάπτουμε το παιδί μας ωθώντας σε άσκοπες εξετάσεις πόνο αντιβιώσεις φάρμακα παρενέργειες και ιατρογενή νοσήματα και παθογένειες.
Τα γράφω αυτά πάνω στην επιδημία γρίπης, να κοιτάξουμε το πραγματικό καλό των παιδιών και να μην βιαζόμαστε να γίνουν καλά τρέχοντας στα φαρμακεία στα ιατρεία στα νοσοκομεία για εξτρά ταλαιπωρία και σακούλες βιταμινών φαρμάκων που δεν χρειάζονται.
Ψυχραιμία και μια καλή παιδιατρική παρακολούθηση.
Τα ιατρογενή νοσήματα, το malpractice, η υπέρμετρη ιατρικοποίηση, η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιώσεων θερίζουν στην χώρα μας”
Διαβάστε επίσης:
Έρχεται το πολλαπλό βιβλίο για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης – Στόχος η εξάλειψη της αποστήθισης [6]