Πώς να επιλεξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό για το παιδί μου

Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να ανοίξει η πλατφόρμα για τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ;

Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, προνήπια ή και μικρότερα, οι οποίοι εργάζονται και δεν έχουν άλλη βοήθεια για τη φύλαξή τους, αρχίζουν πλέον έντονα να αναζητούν τον κατάλληλο Παιδικό Σταθμό, που θα αναλάβει την παραμονή του παιδιού τους και μια πρώτη μορφή εκπαίδευσης στα βασικά.

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι περίπου μετά τη συμπλήρωση των τριών ετών.

Σε μικρότερη ηλικία το παιδί ενδεχομένως να μην είναι ακόμα έτοιμο συναισθηματικά, ώστε να αποχωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τους οικείους του. Περαιτέρω σε αυτή την ηλικία το παιδί ξεκινά να αλληλεπιδρά με συνομηλίκους, μαθαίνει να λειτουργεί συνεργατικά, να μοιράζεται, να υπακούει σε κανόνες κ.λπ. , οπότε η ένταξή του στο σχολείο νοηματοδοτείται με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο πολλοί από τους γονείς, λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής και εργασίας, αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά σε πρώιμη ηλικία στο σχολείο.

Η αναζήτηση μπορεί να διαρκέσει καιρό, καθώς εσείς θα προσπαθείτε για το καλύτερο δυνατό για το παιδί σας. Μην απογοητεύεστε. Ψάξτε, ρωτήστε, συγκρίνετε, σκεφτείτε και αποφασίστε.

Ρωτήσαμε την παιδοψυχολόγο Σελίνα Μητσάκου για τα υπέρ και τα κατά της παραμονής ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό, αλλά ζητήσαμε και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη η προσαρμογή του παιδιού στο νέο κοινωνικό του περιβάλλον.

“Αν και είναι γεγονός αδιαφιλονίκητο ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φροντίδα της μάνας για το παιδί της, ιδιαίτερα στα πρώτα και βασικότερα χρόνια της ζωής του, όπου θα μπουν τα θεμέλια για ένα ισχυρό και ισορροπημένο μελλοντικό οικοδόμημα, εν τούτοις σήμερα, η παραμονή των παιδιών σε έναν καλό παιδικό σταθμό φαντάζει συχνά ως αναγκαία, αλλά και επικοδομητική. Αυτό όμως συμβαίνει ιδίως όταν τα παιδιά δεν παραμένουν εκεί όλη τη μέρα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα ο ένας γονιός ή κάποιος άλλος συγγενής να τα πάρουν νωρίτερα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός είναι ότι όσο πρότυπος όσο άρτιος και καλά οργανωμένος είναι ένας σταθμός, στην παιδική ψυχή δεν μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τη λιγότερο μορφωμένη ή καθόλου μητέρα.

Από την άλλη, κανείς βέβαια δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο παιδικός σταθμός είναι η “σωτηρία” για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εποχών μας. Εκτός αυτού, μαθαίνει στα παιδιά να είναι κοινωνικά, να μοιράζονται, να κατανοήσουν ότι πρέπει να προσαρμόζονται και να συμβιβάζονται με τις εκάστοτε καταστάσεις.

Ποτέ δεν ξεχνάμε, σε κάθε περίπτωση, ότι το βασικότερο όλων είναι η ψυχική και πνευματική υγεία του παιδιού, αλλά και των γονιών. Και αν το παιδί μάθει, θα γνωρίζει και θα τηρεί για πάντα τους σωστούς “κανόνες” και τα πολύτιμα μυστικά της ύπαρξής του πάνω στη Γη.”

Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό; Όλα τα κριτήρια όπως τα προτείνει η παιδοψυχολόγος

1. Να γνωρίσω το διευθύνοντα. Είναι σημαντικό να εκπέμπει θετική ενέργεια, να ενδιαφέρεται αληθινά για τα παιδιά και να εμπνέει γαλήνη και εμπιστοσύνη.

2. Να προετοιμάσω, αν μη τι άλλο, το παιδί για το νέο του περιβάλλον, “στολίζοντας” τη ζωή στο σταθμό με λέξεις και προτάσεις που να εμπεριέχουν το “παιχνίδι με τα άλλα παιδάκια”, τη “γνωριμία με νέους φίλους”, “το μοίρασμα γνώσεων και παιχνιδοεργασίας”, όπως και την αναφορά σε δραστηριότητες μέσα στην τάξη, ζωγραφική, κατασκευές, μαγειρική κ.ά.

3. Να ελέγξω τους χώρους και τη φωτεινότητα του οικήματος και των αιθουσών.

4. Την ποιότητα των γευμάτων.

5. Τις υπεύθυνες των τάξεων.

6. Τον προαυλιακό χώρο. Είναι απαραίτητος για την αναγαιότητα των παιχνιδιών εκτός τάξης (μακριά από την κλεισούρα και το τσιμέντο). Η παιδική ψυχή έχει ανάγκη τον ήλιο, τις μυρωδιές απ’ τα δέντρα, το ζουζούνισμα των εντόμων, το κελάιδισμα των πουλιών.

7. Τέλος, ένας καθημερινός διάλογος πριν να ενταχθεί το παιδί στον παιδικό σταθμό είναι απαραίτητος, τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Και φυσικά η δυνατότητα προσαρμογής ίσως ακόμη και πριν τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκινούν κανονικά τα σχολεία, θα βοηθήσει ουσιαστικά και σημαντικά ώστε να εισαχθεί το παιδί ήρεμα σε αυτή τη νιόφερτη κατάσταση στη ζωή του.

Διαβάστε επίσης:

Επιτυχία για ένα παιδί δεν είναι οι επιδόσεις στο σχολείο…. είναι να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές για τον ψυχισμό του περιβάλλον

Ελένη Χατζίδου – Ετεοκλής Παύλου: Στο νοσοκομείο η κόρη τους – Η ανάρτηση της τραγουδίστριας

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας τον αυτοέλεγχο σε κάθε ηλικία