- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παίδων «Αγία Σοφία»: Μετά τις ελλείψεις αναισθησιολόγων, κινδυνεύει και το Μικροβιολογικό

Παίδων «Αγία Σοφία»: Μετά τις ελλείψεις αναισθησιολόγων, κινδυνεύει και το Μικροβιολογικό

Πρόκειται για το νο1 παιδιατρικό νοσοκομείο στη χώρα. Αυτό στο οποίο θα τρέξουμε όλοι πρώτα, αν τυχόν κάτι κακό συμβεί στο παιδί μας, κι όμως η κατάστασή του τους τελευταίους μήνες είναι τραγική.

Δεν έχουν περάσει 20 ημέρες από την δημοσίευση της ανακοίνωσης, ότι “παγώνουν” τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» [2], έπειτα από εντολή της Διοίκησης, καθώς δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι προκειμένου να καλύψουν όλα τα περιστατικά. Ως εκ τούτου, εδώ και αρκετό καιρό το Νοσοκομείο εξυπηρετεί μόνο έκτακτα περιστατικά.

O Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, είχε κάνει τότε έκκληση στο υπ. Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα “κεντρικά”, κάνοντας περισσότερες προσλήψεις και δίνοντας κίνητρα τόσο σε ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Για “κλείσιμο” και το Μικροβιολογικό

Η κατάσταση, όμως, από τότε πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  Γιάννας Σουλάκης στο iatropedia.gr [3], στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας είναι και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Παίδων «Η Αγία Σοφία». Εκεί υπηρετεί πλέον μόνο ένας μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καλούνται να… επιλέγουν τις εξετάσεις των παιδιών με τον κίνδυνο του λάθους να ελλοχεύει.

Συγκεκριμένα, η παιδοχειρουργός, επιμελήτρια Α’ στο Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, Αγγελική Κρικρή, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως αντί για 5 μικροβιολόγους, στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας:

«Με αποτέλεσμα αυτός ο ένας να πρέπει να πάει και στο σπίτι του κάποτε, για να κοιμηθεί. Και είναι ο μοναδικός που βγάζει και τα PCR. Όταν εγώ ως χειρουργός που είμαι, π.χ. πρέπει να βάλω τρεις περιτονίτιδες στο χειρουργείο και θέλω PCR για να μπούνε, πρέπει κάποιος να το βγάλει αυτό το PCR. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι όλη μέρα στο νοσοκομείο. Είναι τεράστιο πρόβλημα, που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά, αλλά είναι μια ωρολογιακή βόμβα», αναφέρει.

Το υπ. Υγείας δεσμεύτηκε για προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων, μικροβιολόγων και ενός παιδοκαρδιολόγου

Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπ. Υγείας Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παρουσία των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της προέδρου τους Ματίνα Παγώνη.

Στο πλαίσιο αυτής, ο Θάνος Πλεύρης δεσμεύτηκε  για την – κατά προτεραιότητα στο Παίδων «Αγία Σοφία» – προκήρυξη με επείγουσα διαδικασία θέσεων αναισθησιολόγων, μικροβιολόγων και ενός παιδοκαρδιολόγου για τη διενέργεια καθετηριασμών καρδιάς στις παιδικές καρδιοπάθειες.

«Δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι, αλλά τουλάχιστον υπήρχε μια διάθεση από τον Υπουργό να ακούσει και δεσμεύτηκε προσωπικά να δώσει λύση στο πρόβλημα», αναφέρει η χειρουργός του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Αγγελική Κρικρή, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί του Παίδων εξήγγειλαν απεργία [4] την ερχόμενη Τετάρτη (28/9) και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00 μμ, στην οποία καλούν Συλλόγους γονέων, Σωματεία, άλλους φορείς να πάρουν μέρος, «καθότι αφορά την Υγεία των Παιδιών τους», όπως λένε.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα παραμυθένιο, kids friendly βιβλιοπωλείο ταξιδεύει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο των βιβλίων [5]

Σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από όχημα της Αστυνομίας – Υπέστη ανακοπή [6]

Θρήνος στην Κρήτη: 36χρονος μουσικός και μπαμπάς 2 παιδιών κατέρρευσε μπροστά τους [7]