Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Παιχνίδι... Μην το στερείτε από τα παιδιά σας

Παιχνίδι... Μην το στερείτε από τα παιδιά σας

Kids-Playing

Από τα παιδικά μου χρόνια μια λέξη είναι χαραγμένη στο μυαλό μου… παιχνίδι. Ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού έχει καταγράψει το κοντέρ μου. Το ότι μεγάλωσα στην επαρχία βοήθησε πολύ. Δεν θα άλλαζα όμως με τίποτα τα χρόνια και την ανεμελιά που είχε το παιχνίδι μας τότε. Οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ το ξέρω. Το μόνο που δεν άλλαξε όμως είναι η ανάγκη των παιδιών να παίζουν και να χαίρονται ανέμελα αυτό το χρόνο του ελευθέρου και χωρίς πολλούς περιορισμούς παιχνιδιού.

Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα μια πολύ ωραία συζήτηση στο σχολείο της κόρης μου με Θέμα το παιχνίδι των παιδιών και το πόσο σημαντικό είναι στο χτίσιμο του χαρακτήρα τους αλλά και γενικότερα στη ζωή τους. Εδώ λοιπόν αρχίζει η κουβέντα για το τι είναι πραγματικά παιχνίδι. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα σε σχέση με τη δικιά μας εποχή αλλά νομίζω πως το πραγματικό παιχνίδι παραμένει σταθερή αξία για κάθε παιδί. Είναι πολύ σημαντικό πέρα από τα παιχνίδια που θα κάνει με τους φίλους τουήη ακόμη και με εμάς να βρίσκει πάντα χρόνο και χώρο να παίζει μόνο του. Να φτιάχνει ανεμπόδιστα τους δικούς του κόσμους και τις περισσότερες φορές με τους δικούς του όρους. Όλοι έχουμε ανάγκη από παιχνίδι. Όσο χρόνων και αν είμαστε. Φανταστείτε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι στην παιδική ηλικία. Σκεφτείτε τους εαυτού σας να μεγαλώνουν χωρίς παιχνίδι... Είναι πολύ βασικό να βρίσκουμε τους τρόπους έτσι ώστε τα παιδιά μας να παίζουν. Μόνα τους, με εμάς ή με άλλους. Φτάνει να υπάρχει χρόνος. Έχουμε πέσει στην παγίδα να γεμίζουμε το χρόνο των παιδιών με διάφορες δραστηριότητες και ασχολίες και ξεχνάμε το σημαντικότερο.

Μέσα από το παιχνίδι αισθάνονται ελεύθερα και εκεί είναι που δημιουργείται ο θαυμάσιος κόσμος τους αλλά διαμορφώνεται και μεγάλο κομμάτι του χαρακτήρα τους. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως και τι σημαίνει παιχνίδι για κάθε γονιό.  Παιχνίδι δεν είναι σίγουρα η τηλεόραση ούτε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και περισσότερο τα παιχνίδια στο τηλέφωνο. Δεν είναι κακά όλα τα προηγούμενα αλλά δεν μπορεί να είναι οι πιο βασικές ασχολίες του παιδιού. Η εποχή του ανέμελου παιχνιδιού στη γειτονιά χάνεται από τις μεγαλουπόλεις. Οφείλουμε όμως να δημιουργούμε τις ελάχιστες προϋποθέσεις και συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά μας να παίζουν… τόσο απλά!
Να ξέρετε πάντως πως παίζοντας μαζί τους ξανά γίνεστε και εσείς παιδιά. Κάτι που είναι πολύ καλό για όλη την οικογένεια.

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.