Παιχνίδια δράσης – αντίδρασης που ενεργοποιούν τον βρεφικό εγκέφαλο

Το νεογέννητο μωράκι μαθαίνει στην ηλικία των 3-4 μηνών, πως αν επαναλάβει μία κίνηση του σώματος ή μία χειρονομία μπορεί να μετακινήσει ένα παιχνίδι και αυτό να παράγει ήχο. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι αν το ποδαράκι του καταλάθος κλωτσήσει μία κουδουνίστρα και αυτή κάνει ήχο, τότε το μωρό θα την κλωτσήσει πάλι, ώστε να ακούσει ξανά τον ήχο.

Αυτή είναι μία σημαντική γνωστική ικανότητα που χρειάζεται να την ενισχύσουμε στο μωρό μας, εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Πώς μπορούμε οι γονείς να βοηθήσουμε το μωρό μας να μετακινήσει ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο να παράγει ήχο;

• Τοποθετήστε μία κουδουνίστρα γύρω από τον καρπό ή τον αστράγαλο του μωρού σας. Παρακολουθήστε να δείτε αν θα μετακινήσει ξανά και ξανά το χεράκι ή το ποδαράκι του, προκειμένου να ακούσει τον ήχο της κουδουνίστρας. Την επόμενη φορά τοποθετήστε την κουδουνίστρα στον άλλο καρπό ή στο άλλο ποδαράκι του.
• Τοποθετήστε δίπλα στο μωρό σας αντικείμενα/παιχνίδια που παράγουν ήχους όταν τα αγγίζετε. Έτσι, κάθε φορά που το μωράκι σας θα τα ακουμπάει καταλάθος, αυτά θα παράγουν ήχους. Αν δεν τα ακουμπήσει, βοηθήστε το να χτυπήσει απαλά το χεράκι ή το ποδαράκι του πάνω στο παιχνίδι.
• Τοποθετήστε κάτω από το σώμα του μωρού σας ένα παιχνίδι που κάνει ήχο, έτσι ώστε κάθε φορά που θα μετακινείται θα ακούει τους ήχους.
• Όταν το μωράκι σας παράγει έναν ήχο, μιμηθείτε το. Σταματήστε, χαμογελάστε του και παρατηρήστε τις αντιδράσεις του. Είναι πολύ πιθανό να παράγει ένα νέο ήχο, περιμένοντας να τον μιμηθείτε ξανά.

Συμβουλή Ειδικού:

Τα παιχνίδια δράσης-αντίδρασης είναι πολύ σημαντικά για την ενεργοποίηση του βρεφικού εγκεφάλου. Ενισχύουν το συναπτικό δίκτυο και εν γένει βοηθάνε την καλύτερη αντίληψη του μωρού, την εγρήγορση και το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον.