Αρχική InfoDad Παίζοντας με τα παιδιά: Τι παιχνίδια να διαλέξω;

Παίζοντας με τα παιδιά: Τι παιχνίδια να διαλέξω;

play_1455104cΠολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιχνίδια με τα παιδιά είναι απλώς ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Ωστοσο, η αλήθεια είναι πως η ψυχαγωγία παίζει σημαντικό ρόλο και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά να επωφεληθούν στο μέγιστο από την ψυχαγωγία είναι να τους προσφέρουμε επιλογές κατάλληλες για την ηλικία και τις ικανότητές τους. Εξάλλου, αν δεν έχουμε κατά νου τις προαναφερθείσες συνισταμένες, είναι πολύ πιαθνό τα παιδιά να βαρεθούν (σκεφτείτε να δίναμε μια κουδουνίστρα σε ένα 12χρονο παιδί) είτε να μπερδευτούν (να δίναμε ένα πάζλ 1.000 κομματιών σε ένα παιδί 3 ετών).

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ελέγχουμε το παιχνίδι ως προς το ηλικιακό επίπεδο που απευθύνεται προτού το δώσουμε στους μικρούς μας φίλους. Η εν λόγω διαδικασία δεν είναι δύσκολη ή χρονοβόρα καθώς όλα τα παιχνίδια αναγράφουν υποχρεωτικά την ηλικιακή ομάδα στην οποία στοχεύουν όπως για παράδειγμα η σήμανση 3+.

baby-tummy-time-rattleΕάν το παιδάκι βρίσκεται ακόμη σε βρεφική ηλικία είναι γεγονός ότι οι επιλογές ως προς την ψυχαγωγία του είναι περιορισμένες. Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα προσαρμοσμένα στην ηλικία του δικού σας παιδιού και τα οποία ως επί το πλείστον αποσκοπούν στην οπτική ή ακουστική διέγερση. Μπορείτε παράλληλα να ψυχαγωγήσετε το παιδί μιμούμενοι διάφορους ήχους από την καθημερινότητα ή ήχους ζώων καθώς επίσης κάνοντας και ανάλογες αστείες γκριμάτσες. Μόλις το παιδί αρχίσει να έχει άμεση επαφή με τα αντίκειμενα και του αρέσει να πιάνει ό,τι μπορεί, χαρίστε του απλά παιχνίδια όπως μια κουδουνίστρα.

61RviBOMCjL._AA1263_Τα παιδια προσχολικής ηλικίας είναι γεγονός ότι καλύπτονται από μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών. Για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 36 μηνών μια καλή επιλογή είναι τα παιχνίδια που αντιδρούν, όπως αυτά που παίζουν μουσική ή ανάβουν μόλις το παιδί πατήσει κάποιο κουμπί. Ένας καλός τρόπος να εισάγετε το παιδί στον κόσμο των βιβλίων είναι να του χαρίσετε βιβλία με κουμπιά. Λίγο αργότερα μπορείτε να του μάθετε να πετά ή να πιάνει την μπάλα.

little-tikes-cookin-sounds-gourmet-kitchenΚαθώς το παιδί μεγαλώνει, η πολυπλοκότητα των παιχνιδιών  θα αυξάνεται σταδιακά ούτως ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του παιδιού σε συνδυασμό με τον εκπαιδευτικό ρόλο του παιχνιδιού. Παιχνίδια που εξάπτουν τη φαντασία, όπως τα κουζινικά σκεύη, οι κούκλες, τα αυτοκινητάκια είναι πολύ δημοφιλή σε αυτή την ηλικία. Τα απλά παζλ βελτιώνουν το συντονισμό χεριών- ματιών και τη διαδικασία της λογικής σκέψης. Εξίσου ωφέλιμα είναι και τα παιχνίδια με άλλα παιδιά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.