Πάμε διακοπές με τα καλύτερα βιβλία δραστηριοτήτων που νικούν τη βαρεμάρα!

Τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων είναι συνυφασμένα με τις διακοπές στο εξοχικό και με τα βιβλία καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που με κρατούσαν απασχολημένη τα μεσημέρια , όταν δεν ήθελα να κοιμηθώ, αλλά έπρεπε κάτι να κάνω με ησυχία ενόσω η οικογένειά μου κοιμόταν.

Τα βιβλία αυτά ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ σχολείου και καλοκαιρινής ψυχαγωγίας ώστε και να μην ξεχάσω όσα είχα μάθει την περασμένη σχολική χρονιά αλλά και να περνά δημιουργικά ο χρόνος μου όταν δεν ήμουν στην παιδική χαρά, στην παραλία ή σε κάποια βόλτα.

Τα παιδικά βιβλία διακοπών είναι η συνήθεια που έγινε λατρεία!

Από τη στιγμή που έγινα μαμά δεν θα μπορούσα παρά να καταφύγω στην επιλογή τέτοιων βιβλίων και για την 4χρονη αεικίνητη κόρη μου και για το 6χρονο βαφτιστήρι μου, καθώς τώρα που τα σχολεία τελείωσαν, θέλουν διαρκώς να είναι απασχολημένα. Διαφορετικά, βαριούνται!

Έτσι, λοιπόν, και φέτος, αμέσως μόλις έκλεισαν τα σχολεία, επισκεφθήκαμε το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Μεταίχμιο, τον αγαπημένο μας  βιβλιοφιλικό προορισμό, και εφοδιαστήκαμε με όλα τα βιβλία δραστηριοτήτων που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον της κόρης μου και του βαφτιστηριού αμείωτο τόσο στο σπίτι, μέχρι να ξεκινήσουν οι διακοπές, όσο και στο εξοχικό τα μεσημέρια, όταν εμείς οι μεγάλοι απολαμβάνουμε τη σιέστα μας και τα πιτσιρίκια έχουν όρεξη για παιχνίδι και δράση!

Οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές θα είναι πιο διασκεδαστικές από ποτέ

Στις σελίδες τους φιλοξενούνται άπειρες δραστηριότητες, γρίφοι, παιχνίδια μαθηματικών, ασκήσεις προγραφής, ασκήσεις με αυτοκόλλητα, ακροστιχίδες, δοκιμασίες παρατηρητικότητας, σπαζοκεφαλιές, κατασκευές αλλά και πολλή ζωγραφική!

Μάλιστα, φέτος, εκτός από τα κλασικά βιβλία δραστηριοτήτων, επιλέξαμε και έναν τέλειο οδηγό με 100(!) διαφορετικές ιδέες και προτάσεις διασκέδασης βασισμένες στη φιλοσοφία STEAM, που αποτελεί βασικό πυλώνα της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Η ευρεία γκάμα των βιβλίων καλοκαιρινών διακοπών που θα βρείτε στις εκδόσεις Μεταίχμιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην ικανοποιήσει τα γούστα και του πιο απαιτητικού παιδιού, που σίγουρα με την ενασχόλησή του με αυτά θα περάσει αξέχαστες διακοπές παρέα με πρωτότυπα παιχνίδια και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάδειξη των λογικομαθηματικών και γλωσσικών του δεξιοτήτων καθώς και στη λεπτή κινητικότητα.

Χάρη στην ποικιλία δραστηριοτήτων και στο πλούσιο εικονογραφικό υλικό, τα παιδιά επαναλαμβάνουν ενότητες της σχολικής ύλης και περνούν ευχάριστες ώρες με εκπαιδευτικά παιχνίδια, με τρόπο που τα ενθουσιάζει και σε καμία περίπτωση δεν τα κάνει να βαριούνται.

Ποιος είπε ότι τα εκπαιδευτικά βιβλία φαντάζουν βαρετά;

 

Πρώτη μας επιλογή τα δύο βιβλία δραστηριοτήτων που ανήκουν στην επιτυχημένη σειρά παιδικών βιβλίων “Ο μικρός δράκος Καρύδας”. O χαριτωμένος μικρός, ιπτάμενος, πορτοκαλής δράκος Καρύδας που δεν αποχωρίζεται το καπέλο του, παρέα με τη μικροσκοπική σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και τον χορτοφάγο φαγανόδρακο Όσκαρ, προ(σ)καλούν τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω να τεστάρουν την παρατηρητικότητά τους, να ζωγραφίσουν και να σχεδιάσουν μια σειρά από σκίτσα βγαλμένα από τις ιστορίες της απίθανης παρέας.

Τα βιβλία “Ζωγραφίζω με τους αγαπημένους μου ήρωες” και “Παίζω και μαθαίνω με τους αγαπημένους μου ήρωες” είναι οι καλύτερες επιλογές για τα παιδιά που λατρεύουν να ζωγραφίζουν και να σκιτσάρουν καθώς και για όσα αγαπούν να ανακαλύπτουν διάφορα κρυμμένα αντικείμενα. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες συγκέντρωσης/προσοχής συμβάλλουν τα μέγιστα και στη μνημονική ικανότητα του παιδιού.  Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τα βιβλία εδώ και εδώ

 

Η καλοκαιρινή σειρά “Ώρα για διακοπές” καλύπτει μια μεγάλη ηλικιακή γκάμα, καθώς απευθύνεται σε παιδιά από το προνήπιο έως τη Γ’ Δημοτικού.

Όλα τα βιβλία της σειράς είναι προσαρμοσμένα στο γνωστικό επίπεδο κάθε τάξης και ουσιαστικά μέσω αυτών το παιδί κάνει επανάληψη σε όσα έχει διδαχθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά, καθώς οι προτεινόμενες δραστηριότητες και το εκπαιδευτικό υλικό είναι σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας.

Μέσω αυτών τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, προετοιμάζονται για την επόμενη τάξη, ασκούν τη λεπτή τους κινητικότητα, εννισχύουν την αντίληψη, την παρατηρητικότητα και τη συγκέντρωση με τρόπο διασκεδαστικό!

 

Στα συν της επιλογής οι δραστηριότητες με τα αυτοκόλλητα, που πάντα ενθουσιάζουν τα παιδιά, καθώς και τα αυτοκόλλητα επιβράβευσης που τους δίνουν ικανοποίηση, αφού έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια ενότητα.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τα βιβλία της σειράς πατώντας εδώ

 

Για τα μικρά παιδιά με καλλιτεχνικές και όχι μόνο ανησυχίες το ” Είμαι 3 και πάω διακοπές” είναι ο απόλυτος τρόπος να απασχοληθούν δημιουργικά και ταυτόχρονα να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη γραφή και την αναγνώριση σχημάτων και αριθμών. Παράλληλα, θα μάθουν να αναγνωρίζουν τις διαφορές και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσα από παιχνίδια γνώσεων.

Όλες οι δραστηριότητες είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες στις εκπαιδευτικές ανάγκες αυτής της ηλικίας και στη μαθησιακή ανάπτυξη των παιδιών. Ενθαρρύνετέ τα να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες του βιβλίου και επιδοκιμάστε τα καθώς δημιουργούν με ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά περιλαμβάνει και τα βιβλία “Είμαι 4 και πάω διακοπές” και “Είμαι 5 και πάω διακοπές” για παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών, αντίστοιχα.

Μπορείτε να δείτε το βιβλίο εδώ

Ποιο παιδί μπορεί να πει “όχι” σε  “Διακοπές με απίθανες δραστηριότητες”; Στις σελίδες του τα παιδιά 4 ετών και άνω θα βρουν πολλές ασκήσεις που θα τους κρατήσουν την ιδανική συντροφιά όλες τις ώρες των διακοπών.

Με εξαιρετική εικονογράφηση και εμπνευσμένα παιχνίδια, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα διασκεδάσουν µε λαβύρινθους, γρίφους, παιχνίδια λογικής, θα αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την κριτική τους σκέψη, ενώ ταυτόχρονα θα εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τη ζωγραφική στις αντίστοιχες δραστηριότητες.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ

 

Τα “Έξυπνα μαθηματικά παιχνίδια είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα εκπαιδευτικά βιβλία δεν είναι βαρετά αν έχουν σχεδιαστεί με έξυπνο τρόπο, καθώς τα παιδιά από 7 ετών και άνω μπορούν να κάνουν επανάληψη στα μαθηματικά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες. Ο Φιλ Κλαρκ ετοίμασε για τα παιδιά Δημοτικού ένα εξαιρετικό βιβλίο με πρωτότυπα παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, sudoku, γρίφους και παιχνίδια λογικής που στηρίζονται  σε πράξεις, προπαίδεια, ισότητες και αναλογίες και ακονίζουν τη μαθηματική σκέψη.

Το παιδί ασκείται στην αναζήτηση στοιχείων, στην ανάλυση πληροφοριών, στην παρατήρηση σχημάτων, στον συνδυασμό των δεδομένων και στην επαλήθευση των αποτελεσμάτων.  Ένας έξυπνος και διασκεδαστικός τρόπος για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά σχολικής ηλικίας τον συναρπαστικό κόσμο των μαθηματικών και να ασκήσουν τις λογικό-μαθηματικές τους ικανότητες.

Για περισσότερη διασκέδαση, μπορείτε να απασχοληθείτε με το βιβλίο οικογενειακώς, τεστάροντας μικροί και μεγάλοι τις γνώσεις σας. Δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

To αγαπημένο μας βιβλίο, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα  σε όλους τους γονείς που θέλουν να χαρίσουν στα παιδιά τους ένα αξέχαστο και συνάμα δημιουργικό καλοκαίρι, είναι το “100 απλές δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες” . Πρόκειται για τον απόλυτο οδηγό καλοκαιρινής διασκέδασης στο σπίτι. Χάρη στις πρωτότυπες δραστηριότητές του, τα παιδιά θα μυηθούν στον κόσμο των φυσικών επιστημών.

Η εκπαιδευτική προσέγγιση STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics, ήτοι φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, τέχνες και μαθηματικά) εξηγεί στα παιδιά τι κρύβεται πίσω από καθετί που μας περιβάλλει καθώς και την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην καθημερινότητα. Τα προτεινόμενα πειράματα, παιχνίδια και κατασκευές προκαλούν το ενδιαφέρον του παιδιού ώστε να απασχοληθεί με αυτά στο σπίτι και να περάσει ευχάριστα τον χρόνο του.

Χάρη σε αυτή την ενασχόληση καλλιεργούνται δεξιότητες όπως η πρωτότυπη σκέψη, η παρατήρηση, η συνεργασία και η κιναισθητική αντίληψη, ενώ παράλληλα το παιδί ασκεί και το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Τα σταφύλια που χορεύουν, το υδάτινο ουράνιο τόξο, τα μπισκοτένια κλάσματα, ο στίβος με μακαρόνια κολύμβησης, οι χιονονιφάδες από ζαχαρωτά και οι φούσκες από σλάιμ είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες που πλέον αποτελούν το αγαπημένο μας παιχνίδι.

Τα πειράματα και όλες οι δραστηριότητες είναι απόλυτα τεσταρισμένα, οι οδηγίες είναι σαφείς ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις για το τι πρέπει να κάνει το παιδί κάθε φορά, ενώ πάντα υπάρχει ένα μικρό εισαγωγικό σημείωμα για τη στόχευση κάθε δραστηριότητας και το μαθησιακό αντικείμενο που καλύπτει.

Αν σκεφτείτε ότι το φετινό καλοκαίρι τα παιδιά θα έχουν διακοπές για τουλάχιστον 2 μήνες, ήτοι 60 μέρες, οι 100 δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αναπληρώνουν και με το παραπάνω κάθε μέρα σχολικής ανάπαυλας, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη διασκεδαστική πλευρά της επιστήμης.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο πατώντας εδώ 

 

Σας ευχόμαστε από καρδιάς να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι ακονίζοντας παράλληλα το μυαλό και ενισχύοντας τις γνώσεις των μικρών σας με τα κορυφαία βιβλία καλοκαιρινών δραστηριοτήτων των εκδόσεων Μεταίχμιο. Διαλέξτε τα δικά σας αγαπημένα, ετοιμάστε βαλίτσες και… καλές διακοπές!