Πανελλήνιες 2021: Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις – Πού θα κινηθούν οι περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2021: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ – Δείτε online τα αποτελέσματα

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr την Δευτέρα 30 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας, τα ονόματα των επιτυχόντων.

Η εφαρμογή της ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα φέρει τα πάνω κάτω καθώς  σχεδόν 28.000 υποψήφιοι, θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων

Η φετινή καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα φέρει τα πάνω κάτω στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς όπως διαπιστώθηκε αφενός θα μείνουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  χιλιάδες υποψήφιοι και αφετέρου δεν θα μπορέσουν καλοί μαθητές, ακόμα και αριστούχοι, να σπουδάσουν στις σχολές προτίμησής τους, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής  στα ειδικά μαθήματα.

Παρατηρείται επίσης μείωση του αριθμού των υποψηφίων, παρόλο που πέρυσι οι υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα ήσαν ξεχωριστά.

Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες) οι υποψήφιοι φέτος είναι κατά 1.284 λιγότεροι από πέρυσι (22.556 από 23.840), στο 2ο πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) είναι κατά 1.946 άτομα λιγότεροι, στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) κατά 445 λιγότεροι και στο 4ο πεδίο (οικονομία και πληροφορική) έχουμε 235 λιγότερους υποψηφίους.

H πορεία των βάσεων φέτος

Όσον αφορά στην πορεία των βάσεων θα είναι ανοδική και θα αφορά κυρίως τα χαμηλόβαθμα τμήματα, ενώ στα υπόλοιπα θα είναι μικρότερη η άνοδος. Αναλυτικά:

Στο 1ο Επιστημονικό πεδίο αναμένεται άνοδος στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών κατά 50 – 250 μόρια, ενώ η Νομική Αθήνας μπορεί να σημειώσει άνοδο 250 μορίων, καθώς προσφέρει φέτος λιγότερες θέσεις εισακτέων.

Η Νομική Αθήνας με 18.000 – 18.150 μόρια αναμένεται να είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα, ενώ ακολουθούν η Νομική Θεσσαλονίκης με 18.000 – 18.150 μόρια και η Ψυχολογία ΕΚΠΑ με 17.900 – 18.050.

Στο 2ο Επιστημονικό πεδίο, φαίνεται ότι θα υπάρξει άνοδος των βάσεων σε σχολές που πέρυσι στις μεσαίες βαθμολογίες δηλαδή στα 14.000 – 16.500 μόρια θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο άνω των 550 μορίων, ειδικά στις σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Επίσης, θα «ανέβουν» χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής θα φτάσει στο 9,58 για τους υποψήφιους. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα είναι χιλιάδες μόρια πάνω από τη χαμηλότερη βάση στο ίδιο πεδίο πέρσι.

Στο 3ο Επιστημονικό πεδίο η άνοδος των βάσεων επίσης είναι δεδομένη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά και στις Ιατρικές

Στο 4ο Επιστημονικό πεδίο, η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρής «έντασης» δηλαδή από 200 έως 650 μόρια και κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Και σε αυτό το πεδίο το 38% των υποψηφίων, δηλαδή, κοντά στους 9.300 από τους 24.376 δεν πιάνουν τη βάση εισαγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Γύρισε η γλώσσα σε βρέφος 20 μηνών- Η σωτήρια κίνηση που πρέπει να ξέρουμε ΟΛΟΙ μας

Χριστίνα Μπόμπα: Θηλάζει τις κορούλες της και στέλνει ηχηρό μήνυμα υπερ του θηλασμού

Βόνιτσα: 10χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από την μητέρα της