- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πανικός στην Κρήτη: Ναυαγοσώστης έσωσε βρέφος 6 μηνών από βέβαιο πνιγμό

Ο ναυαγοσώστης Μιχάλης Αεράκης, ήταν στην παραλία, μπροστά από το ξενοδοχείο, όταν άκουσε ουρλιαχτά και εκκλήσεις σε βοήθεια, μέσα από τον χώρο του ξενοδοχείου.

«Ενστικτωδώς έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα και έπεσα μέσα στην πισίνα, πιστεύοντας ότι κινδύνευε κάποιος που έκανε μπάνιο. Όμως οι φωνές έρχονταν μέσα από το εστιατόριο του ξενοδοχείου», δήλωσε στο ekriti ο ναυαγοσώστης.

«Μπαίνοντας μέσα πάγωσα, βλέποντας πάνω από ένα βρέφος μαζεμένο κόσμο, σε κατάσταση σοκ να φωνάζουν και να μην είναι σε θέση να προσφέρουν καμία βοήθεια στο παιδί. Το βρέφος ήταν άσπρο σαν πανί και δεν είχε αναπνοή. Του έκανα χάιμλιχ [4]και παράλληλα μαλάξεις, προσπαθώντας να μην το τραυματίσω και ευτυχώς μετά από λίγο ανταποκρίθηκ廨, είπε συγκινημένος στο ekriti.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ekriti.gr το βρέφος, παιδί Ρώσων τουριστών, ήταν άρρωστο τις τελευταίες ημέρες και σήμερα κατά τη διάρκεια του φαγητού προκλήθηκε πνιγμονή.

«Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και το παιδάκι σώθηκε, και η Κρήτη δεν θα πρωταγωνιστήσει για κάτι κακό στα δελτία ειδήσεων, αλλά για κάτι ευχάριστο και αισιόδοξο», είπε ο Μιχάλης Αεράκης.

Τι πρέπει να κάνει ο γονιός για να βοηθήσει το παιδί που πνίγεται;

Ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς μας έχει συμβουλεύσει σε περίπτωση που το παιδί μας ή κάποιος ενήλικας πνιγεί με το φαγητό του να ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες για να το σώσουμε:

«Η πρώτη κίνηση – σε κάθε περίπτωση ανάγκης – είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Προσπαθήστε να μην χάσετε την ψυχραιμία σας γιατί ο πανικός σας μεταδίδεται στα παιδιά και προκαλεί μεγαλύτερο σπασμό και ταχυπνοΐα. Μετά από αυτό ενθαρρύνετε το παιδί να βήξει. Το πώς θα αντιδράσετε για να βγει το αντικείμενο (τροφή ή παιχνίδι) από τον οργανισμό του παιδιού εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού:

Μωρά και παιδιά προνηπιακής ηλικίας

«Αν ένα μωράκι στραβοκαταπιεί, τότε γυρίστε το με την κοιλίτσα του πάνω στον πήχη του χεριού σας και χτυπήστε το με δύναμη στην πλάτη. Προσέξτε έτσι ώστε το κεφαλάκι του να κοιτάζει προς τα κάτω και προσπαθήστε η δύναμή σας να είναι αρκετή για να σπρώξετε το αντικείμενο προς τα έξω. Το χέρι σας να χτυπά την πλάτη του μωρού με φορά προς τα κάτω – δηλαδή προς τα έξω».

Παιδιά σχολικής ηλικίας

«Στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά και πάλι η λύση είναι το χτύπημα στην πλάτη. Γυρίστε το παιδί πάνω στο χέρι σας, το κεφαλάκι να κοιτάζει ελαφρά προς τα κάτω και χτυπήστε το στην πλάτη».

Έφηβοι και ενήλικες

«Από την εφηβεία και έπειτα εφαρμόζεται η μανούβρα του Heimlich. Στην περίπτωση αυτή πηγαίνουμε πίσω από το παιδί και το αγκαλιάζουμε έτσι ώστε τα χέρια μας να δημιουργούν ένα “στεφάνι” κάτω από τον θώρακά του, στο σημείο που ξεκινά το στομάχι. Πιέζουμε με δύναμη το σημείο αυτό μέχρι το αντικείμενο που φράσει την αναπνοή να βγεί».