Παπαευαγγέλου: “4 παιδιά στη χώρα μας εμφάνισαν πολυοργανικό φλεγνονώδες σύνδρομο – 2 εξ αυτών νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ του Παίδων”

Από το Απρίλιο του 2020 και έως σήμερα έχουν δημοσιευτεί πλείστα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με μια νέα πολυοργανική φλεγμονώδη νόσο η οποία προσβάλλει υγιή παιδιά και σχετίζεται με τον COVID-19. Η νόσος αυτή που προσομοιάζει με το σύνδρομο Kawasaki έχει ονομαστεί πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών και αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της νόσου από τον νέο κορωνoϊό.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού πόσα παιδιά έχουν νοσήσει από αυτό το σύνδρομο στη χώρα μας απάντησε ότι “Εφόσον στο δεύτερο κύμα είχαμε και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που νόσησαν, έχουμε περισσότερα παιδιά με αυτή την εικόνα, την επιπλοκή, αν θέλετε, της νόσου. Απλώς στην αρχή δεν ξέραμε πώς να το ονομάσουμε και το λέγαμε «που μοιάζει με Kawasaki», γιατί αυτό μας θύμιζε. Πλέον, έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε διαφορετική ορολογία, το λέμε πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Αναφορές υπάρχουν από όλο τον κόσμο. Κρούσματα είχαμε και στην Ελλάδα. Στην Πάτρα είδατε πρόσφατα είχε ένα τέτοιο παιδί, Στο Αγλαΐα Κυριακού, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν νοσηλευτεί δυο παιδιά τέτοια και στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαμε το Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων και παρουσιάστηκαν αρκετά παιδιά, 3-4 παιδιά με αυτό ακριβώς το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Απλώς σταματήσαμε να το λέμε Kawasaki. Είναι κάτι που εξακολουθούμε να το βλέπουμε. Είναι σπάνιο και αφορά, όπως είχα πει και την άνοιξη, την κορυφή του παγόβουνου. Είναι μία σπάνια επιπλοκή που συνεχίζουμε και την βλέπουμε. Απλώς δεν ακούγεται πια με αυτόν τον όρο.