- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παπαευαγγέλου: “Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να εμβολιαστούν τα παιδιά 15-17 ετών στην Ελλάδα”

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε προχθές σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15 – 17 ετών και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται ουσιαστικά για σύσταση προς τους γονείς ότι με βάση τα δεδομένα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε προχθές σε ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15 – 17 ετών και όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. [2]Πρόκειται ουσιαστικά για σύσταση προς τους γονείς ότι με βάση τα δεδομένα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του ιού στην χώρα μας  η διαπιστευμένη συντάκτρια υγείας του Infokids.gr ρώτησε αναφορικά για την απόφαση του εμβολιασμού των εφήβων καθώς και για το σκεπτικό που συνέτεινε στη θετική εισήγηση των ειδικών.

Η ερώτηση του Ιnfokids.gr

“H Επιτροπή θα εισηγηθεί τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 σε ειδικές περιπτώσεις, και 15-17. Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί τόσο πολύ ώστε να βλέπουμε μια επίσπευση της διαδικασίας του εμβολιασμού στα παιδιά; Έχετε κάποια στοιχεία; Και δεύτερον, υπάρχουν σκέψεις για το πού θα γίνονται τα εμβόλια;”

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι “Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε Τρίτη και ήδη από την προηγούμενη Τρίτη είναι γνωστό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι συζητήθηκε το θέμα εμβολιασμού των εφήβων, ιδιαίτερα των παιδιών 15-17 ετών. [3]

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τον οποίο επισπεύστηκε αυτό, διότι δεν πιστεύουμε ότι εμβολιάζοντας τρεις χρονιές παιδιών του Λυκείου θα σώσουμε την Ελλάδα.

Αυτό που λάβαμε υπόψη μας είναι βέβαια, προφανώς, ο φόβος της μεταδοτικής μετάλλαξης Δ [4] η οποία θεωρούμε ότι θα επικρατήσει στην Ελλάδα και θα αυξήσει πιθανόν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Και λάβαμε πολύ σοβαρά υπόψη τα χαρακτηριστικά των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας, δηλαδή των παιδιών του Λυκείου, που αφορούν στη μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν, στη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν και η νόσος τους να μοιάζει πιο πολύ με αυτή την ενηλίκων παρά των μικρών παιδιών.

Δεν είναι καινούργια αυτά, είναι γνωστά από πολλούς μήνες τώρα. Αλλά και επίσης ξέρουμε ότι η συμπεριφορά των εφήβων είναι τελείως διαφορετική από τα παιδιά Δημοτικού.

Δηλαδή ξέρουμε ότι τα παιδιά του Λυκείου αλλάζουν μέσα στη διάρκεια της σχολικής ημέρας πολλές τάξεις, αλλάζουν Καθηγητές, έχουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες που αναμειγνύονται με παιδιά από άλλα σχολεία και βέβαια έχουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Τέλος, εμείς οι παιδίατροι έχουμε μεγάλη ευαισθησία ως προς τη σημασία που έχει για τα παιδιά Λυκείου, ιδιαίτερα παιδιά Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η εκπαιδευτική διαδικασία.

Μάλιστα, αν ρωτήσετε πολλούς παιδιάτρους θα δείτε ότι οι περισσότεροι από εμάς, χωρίς να είναι σαφής οδηγία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προτείναμε στους γονείς τη χρονιά της δευτέρας και στη διάρκεια της τρίτης Λυκείου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, γιατί δεν θέλαμε να δούμε ένα παιδί που προσπαθεί να πετύχει το στόχο του και να μπει σε ένα Πανεπιστήμιο, να χάσει μια εβδομάδα διάβασμα γιατί έχει γρίπη. Το ίδιο σκεφτόμαστε και για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Όσον αφορά τώρα το που αυτό είναι επιχειρησιακό, δεν το έχουμε συζητήσει.”

Διαβάστε επίσης:

Τολμηροί οι Κύπριοι: Περισσότερα από 1.000 ραντεβού μέσα σε 2 ώρες για εμβολιασμούς παιδιών! [5]

Μ. Θεοδωρίδου: “Ο εμβολιασμός των εφήβων δεν θα γίνει αφορμή διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα” [6]

Δεν είναι παράλογο να προβληματίζεσαι για ένα εμβόλιο –παράλογο είναι να μην το κάνεις [7]