Παράπονα εκπαιδευτικών: “Οι μαθητές παραμένουν 25 ανά τμήμα και τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υγειονομικά μέτρα”

Παράπονα εκπαιδευτικών: "Οι μαθητές παραμένουν 25 ανά τμήμα και τα σχολεία ανοίγουν χωρίς υγειονομικά μέτρα"

Το κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά θα χτυπήσει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με φόντο την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.

Οι δάσκαλοι ζητούν επιπλέον μέτρα προστασίας ενόψει της έναρξης των σχολείων

«Άνοιγμα σχολείων χωρίς υγειονομικά μέτρα και με αυταρχισμό, διχασμό και  μεταφορά της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς», αναφέρει ο ΣΕΠΕ «Κώστας Σωτηρίου» με ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζοντας ότι επιθυμούν ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

Λίγες μόνο μέρες απέμειναν μέχρι να επιστρέψουμε στα σχολειά μας. Το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει την ίδια γραμμή από την έναρξη της πανδημίας χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης: ούτε μείωση του αριθμού μαθητών στο τμήμα – ούτε αύξηση και πλήρη κάλυψη όλων των σχολείων με επιπλέον καθαρίστριες και άλλο βοηθητικό προσωπικό για την πλήρη κάλυψη των σχολείων σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Oι μαθητές παραμένουν 25 ανά τμήμα και δε γίνεται καμία πρόβλεψη για περαιτέρω διαχωρισμό ούτε καν στα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος που θα συγχρωτίζονται μαθητές πολλών διαφορετικών τμημάτων ενώ διαθέσιμες αίθουσες υπάρχουν για το απογευματινό πρόγραμμα.

Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των κενών και προβλημάτων που υπάρχουν στα παιδιά ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης και του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων. (επανακαθορισμό- μείωση της ύλης, στήριξη των πιο αδύναμων μαθητών με ενισχυμένα μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης)

Τα κενά στα σχολεία μας θα είναι μεγάλα καθώς οι 11.700 διορισμοί θα καλύψουν ένα μικρό μέρος μόνο των πραγματικών αναγκών.

Η προσπάθεια για περικοπές με κάθε τρόπο είναι φανερή από το υπουργείο και τις δημόσιες και ανεπίσημες εντολές του. Ήδη γίνονται προσπάθειες συγχωνεύσεων που καταλήγουν σε περισσότερα τμήματα με αυξημένο αριθμό μαθητών.

Οι υπηρεσιακές μεταβολές γίνονται με κλειστά σχολεία διαδικασία που δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα της ζωής των σχολείων και το σύνολο των κενών. 

Ήδη κυκλοφορούν προφορικές εντολές για κόφτη στις παράλληλες στηρίξεις που θα σημάνει υποβάθμιση μορφωτικών δικαιωμάτων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια εγκληματική πολιτική που αρνείται πεισματικά να ενισχύσει ουσιαστικά και ολόπλευρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αφήνοντας την υγεία του λαού εκτεθειμένη για δεύτερη συνεχή χρονιά απέναντι στην πανδημία. Και είναι σίγουρο ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική το ερχόμενο φθινόπωρο θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέα κατασταλτικά περιοριστικά μέτρα και λουκέτα σε σχολεία, όπως άλλωστε ομολογούν οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Αντί λήψης μέτρων η κυβέρνηση με χυδαίο τρόπο κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό ανοίγοντας άλλον έναν ακόμα δρόμο για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με απειλές, υποχρεωτικότητες, αναστολές, στέρηση μισθού. Τραγικό παρεπόμενο των προηγουμένων οι προσλήψεις «τριμηνιτών» συναδέλφων μιας από τις χειρότερες μορφές ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση.

Η θέση τους για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Tα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα επίτευγμα της επιστήμης για την μείωση και την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων. Είναι όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ενός αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν, πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα του Πρωτοβάθμιου.

Η κυβέρνηση με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της υγείας, της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που μας αφήνουν εκτεθειμένους όλους.

Στην εκπαίδευση από τη νέα σχολική χρονιά η κυβέρνηση

  • Απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς είτε να είναι εμβολιασμένοι ή να διενεργούν με δική τους ευθύνη και κόστος δύο τεστ την εβδομάδα αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας, την περικοπή του μισθού. Ενώ μέχρι τον Ιούνιο τα self test ήταν επαρκή και χορηγούνταν δωρεάν τώρα δέχεται μόνο rapid test & PCR που πρέπει να πληρωθούν απαρέγκλιτα σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα αποκλείοντας την πρόσβαση για έλεγχο σε δημόσιες δωρεάν δομές!! Την ίδια στιγμή για τους μαθητές τα self test είναι επαρκή ενώ για τους εκπαιδευτικούς όχι!
  • Μεταθέτει την υποχρέωση για έλεγχο στους ίδιους καθώς οι δυο εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι που πλέον απαιτούνται, βαραίνουν οικονομικά αποκλειστικά τους εργαζόμενους μειώνοντας αυθαίρετα το εισόδημα κάθε εργαζομένου και της οικογένειας του. Ας σκεφτούμε τι θα σημάνει σε μια οικογένεια με 2 εκπαιδευτικούς και 2 φοιτητές !! Στραγγαλίζει οικονομικά εκατοντάδες οικογενειών!
  • Καταργεί την υποχρέωση για διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ σε εμβολιασμένους ή αυτούς που έχουν αναρρώσει από νόσο COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ενώ είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης Covid-19 και τον κίνδυνο διασποράς αλλά δεν τον εξαλείφουν.

Αυτά είναι τα 5 αιτήματά τους

Τι θα αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί - Πότε θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς ή κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία
  • Να παρθεί πίσω το εκδικητικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους Καμία αναστολή εργασίας – απόλυση. Καμία επιβάρυνση για διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Κανένας διαχωρισμός.
  • 15 παιδιά στις αίθουσες – προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες – προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων εδώ και τώρα!Ενισχυμένα μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. αναδιάταξη – μείωση της ύλης για την στήριξη των μαθητών και την κάλυψη των κενών και των ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων των μαθητών από την τηλεκπαίδευση.
  • Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, επιδημιολογικό έλεγχο, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας κλπ)

Διαβάστε επίσης:

“Mε τη γέννηση του Δημήτρη έμαθα τι σημαίνει άνευ όρων αγάπη. Εσύ τι μάθημα πήρες από το δικό σου παιδί;”

Συναγερμός στα Νοσοκομεία Παίδων: Διασωληνώθηκε 12χρονος με κορωνοϊό – 13 παιδιά και βρέφη νοσηλεύονται

“Με ακουμπάς και το χαμόγελο μου γίνεται τεράστιο καρδούλα μου”: Η νέα ανάρτηση της μαμάς της 7χρονης Αναστασίας