- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Παράταση σχολικής χρονιάς: Μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα – Θα γίνουν προαγωγικές;

Διανύουμε αισίως τη δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας των Λυκείων [1] όλης της χώρας και ο σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου Παιδείας είναι να επιτρέψουν στα θρανία και οι μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά – Γυμνάσια) καλώς εχόντων των πραγμάτων αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. H ηγεσία του Υπουργείου προκρίνει ως ιδανική την Δευτέρα 10 Μαίου [2]με την προϋπόθεση ότι έχει δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή των Ειδικών, εναλλακτικά η ημερομηνία θα μετατεθεί για μια εβδομάδα αργότερα [3].

Οριστική η παράταση της σχολικής χρονιάς

Η παράταση της σχολικής χρονιάς είναι ένα ζήτημα που έχει αναφερθεί πολλές φορές στις δηλώσεις τόσο της Νίκης Κεραμέως όσο και της Ζέττας Μακρής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr έχει πλέον οριστικοποιηθεί η παράταση της σχολικής χρονιάς και το μόνο που απομένει για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις είναι να καταλήξουν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο χρονοδιάγραμμα της παράτασης καθώς έχουν ήδη συμφωνήσει στο πώς θα διεξαχθεί η παράταση της χρονιάς.

Επί της ουσίας η παράταση θα αφορά κυρίως τους μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου αφού οι μαθητές Γυμνασίου και το σχολικό τους πρόγραμμα [4] επηρεάζεται άμεσα από τη διεξαγωγή των Πανελληνίων και ακολουθούν το χρονοδιάγραμμα των Λυκείων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα των Πανελληνίων 2021 όμως παραδοσιακά η έναρξή τους γίνεται στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο γρίφος των προαγωγικών εξετάσεων

“Αγκάθι” για το Υπουργείο αποτελεί η διεξαγωγή των φετινών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων [5] καθώς υπάρχει διχογνωμία για το αν πρέπει να διεξαχθούν κανονικά και πίεση από πλευράς τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών για αναβολή τους όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι. Η απόφαση για τις προαγωγικές συμπαρασύρει αυτονόητα και την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις της Α’ Λυκείου.

Το Υπουργείο μελετά καθημερινά τα δύο αυτά ζητήματα καθώς η απόφαση για μη διεξαγωγή τόσο των προαγωγικών όσο και της Τράπεζας Θεμάτων συνδέεται άμεσα με την αξιοπιστία και την λειτουργικότητα της τηλεκπαίδευσης, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα του εκπαιδευτικού sucess story εν μέσω πανδημίας.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά που οι μαθητές συγκριτικά με φέτος, είχαν περισσότερο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσει δια ζώσης διδασκαλία, τελικά επιλέχθηκε να παραταθεί το διάστημα της διδασκαλίας μαθημάτων και τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δεν διεξήχθησαν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, και ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στις 15 Ιουνίου. Φέτος, που κατά κοινή ομολογία, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων τους εξ αποστάσεως [6] είναι άστοχο να κληθούν να δώσουν και εξετάσεις.

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο Infokids.gr [7], o πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος,  “Είναι αίτημά μας η μη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων.  [8]Μέτρο λογικό και παιδαγωγικά ορθό. Η απουσία από τις τάξεις είναι τουλάχιστον διπλάσια από το προηγούμενο σχολικό έτος. Δεν πραγματοποιήθηκαν τον περσινό Ιούνιο που οι μαθητές έμειναν εκτός σχολείου 2 μήνες και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και φέτος [9] που οι μαθητές διδάχθησαν μέσω τηλεκπαίδευσης περισσότερους από τρεις μήνες. Την πρόταση αυτή την έχουμε καταθέσει στην Υπουργό Παιδείας και μέχρι στιγμής εμμένει στην απόφασή της ότι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός Μαίου”

Προς ματαίωση και φέτος οι προαγωγικές

Οι πληροφορίες του Infokids.gr “δείχνουν” ότι θα προτιμηθεί η λύση της μη διεξαγωγής τους καθώς τα εκπαιδευτικά κενά είναι μεγάλα, οι μαθητές Λυκείου με εξαίρεση αυτούς της Γ Λυκείου και πόσο μάλλον αυτοί του Γυμνασίου όταν επιστρέψουν στα θρανία δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό βαθμό αφομοίωσης της ύλης γεγονός που θα αποτυπωθεί στα γραπτά με άμεσο κίνδυνο πολλοί εξ αυτών να κινδυνεύσουν να “μείνουν στην ίδια τάξη”.

Πότε θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα για φέτος

Όπως όλα δείχνουν έχει “κλειδώσει” τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 11 Ιουνίου ώστε από την Δευτέρα 14 Ιουνίου να ξεκινήσουν οι Πανελλήνιες ενώ τα Δημοτικά/ Νηπιαγωγεία λόγω της παράτασης δύο εβδομάδων θα κάνουν μαθήματα μέχρι την Τρίτη 29 Ιουνίου.