Παρατράγουδα στο Δημ. Σχολείο Βόλβης όπου φοιτούν προσφυγόπουλα – Tι έγινε στα υπόλοιπα σχολεία που ξεκίνησαν τα μαθήματα

Με επεισοδιακό τρόπο άρχισε η πρώτη ημέρα των προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης, εξαιτίας των αντιδράσεων μιας ομάδας κατοίκων του χωριού. Περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική είσοδο, αντιδρώντας στην έλευση των προσφυγόπουλων.

Οι λόγοι της εναντίωσής τους, όπως λένε, αφορούν την ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.
dimotiko-sxoleio-profiti-tou-dimou-bolbis-prosfugopoula-prosfuges-1
Ένταση προκλήθηκε, προς στιγμήν, και κατά την έλευση του περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, στον οποίο το συγκεντρωμένο πλήθος επιτέθηκε φραστικά, ζητώντας εξηγήσεις γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δομή.Αποδοκιμασίες κατά των υπευθύνων υπήρξαν και όταν άνοιξε η πλαϊνή πόρτα, προκειμένου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, που έφτασαν στο σχολείο γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι.

Τελικά, τα παιδιά εισήλθαν στον χώρο του σχολείου, χωρίς περαιτέρω εντάσεις, ενώ από νωρίς υπάρχει αστυνομική παρουσία στην περιοχή. Έξω από το σχολείο παραμένουν ως αυτή την ώρα οι γονείς που αντιδρούν.

1075414_00_20161010_nl_00211476102688

Μ’ ένα βροντερό «καλωσήρθατε», υποδέχθηκαν μαθητές δημοτικού σχολείου τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη

Στον αντίποδα των αρνητικών αντιδράσεων στη Βόλβη ήταν η θερμή υποδοχή των Ελληνόπουλων στα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο στο Δερβένι. Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε, συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

«Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, η σχολική κοινότητα του 67ου, πέρα από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, άνοιξε διάπλατα την «αγκαλιά» της για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τον ερχομό τους. «Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Γουλής. Κι όταν το κουδούνι χτύπησε για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις, όλα έγιναν παρέα και κανείς δεν ξεχώριζε εθνικότητες.

Αρχή σχολικής χρονιάς για 45 προσφυγόπουλα στην Κόνιτσα

Το πρώτο τους μάθημα άρχισαν σήμερα, στις 2 μμ, τριάντα παιδάκια από την Συρία, στο ιστορικό 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κόνιτσας. Είναι το σχολείο όπου την δεκαετία του ’30, το άλλοτε προσφυγόπουλο από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, Αρσένιος Εζνεπίδης, ο μετέπειτα άγιος Παίσιος, γνώρισε την ελληνική παιδεία. Τους μαθητές καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου, κ. Λάζαρος Κωστανάσιος, ο οποίος εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την υπερηφάνεια του και παράλληλα τόνισε την μεγάλη ευθύνη, γιατί, όπως είπε, είναι βαρύ το φορτίο που επωμίζεται.

Ο κ. Γρηγόρης Τζίμας, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υποσχέθηκε πως οι δάσκαλοι και η τοπική κοινωνία, θα σταθούν δίπλα στα παιδιά για οτιδήποτε χρειαστούν, ενώ η συντονίστρια του κέντρου της Κόνιτσας, κ. Κατερίνα Μητοπούλου, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και δύναμη στους δασκάλους.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους γονείς, ότι τα παιδιά τους θα αποκτήσουν τα εφόδια για να ενταχθούν, όσα από αυτά μείνουν στη χώρα μας, στα κανονικά σχολικά τμήματα. «’Όποιο και εάν είναι το χρονικό διάστημα της παραμονής, η όμορφη και φιλόξενη Κόνιτσα θα σας παρέχει τα απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση. Όλοι μαζί στηρίζουμε το δικαίωμα στην μάθηση» πρόσθεσε.

 Ο δήμαρχος Κόνιτσας, κ. Ανδρέας Παπασπύρου, κατά τον χαιρετισμό του είπε, πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα της παιδείας των προσφυγόπουλων, με ευαισθησία και ευχήθηκε καλή χρονιά. Τα προσφυγόπουλα, το καθένα και μία ξεχωριστή ιστορία, ευχαρίστησαν με ένα τραγούδι στη γλώσσα τους, που μιλάει για την ανάγκη να σωθούν τα παιδιά του πολέμου.

Την ίδια ώρα, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, κ. Αγγελική Φωτεινού, υποδεχόταν 15 μεγαλύτερα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας, στο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.