Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Παρoδική οστεοπόρωση κατά τη κύηση

Παρoδική οστεοπόρωση κατά τη κύηση

pregnant-woman-with-physicianΠρόσφατα λάβαμε την ακόλουθη ερώτηση αναγνώστριάς μας " Θα ήθελα ο γυναικολόγος να με ενημερώσει σχετικά με την εμφάνιση τοπικής παρoδικής οστεοπόρωσης της κεφαλής των ισχίων κάτα τη κύηση. Ειναι κάτι το οποίο συνέβη σε εμένα προσωπικά κατά τη πρώτη και μοναδική μου εγκυμοσύνη. Εμφανίσθηκε άλγος δεξιού ισχίου κατά τον 4ο μήνα και έπειτα από περίπου δύο μήνες και στο αριστερό ισχίο. Εγινε μαγνητική και διαπιστώθηκε το πρόβλημα. Γέννησα στη 37 εβδόμάδα, το παιδάκι υγειέστατο, ενώ η βάδιση και οι φλεγμονές στα ισχία μου αποκαταστάθηκαν τρεις μήνες μετά τη γέννα και έπειτα ακολουθήθηκε αγωγή με μη στεροειδή και κορτιζόνη(εισπνεόμενα) για 1,5 χρόνο.Από τότε έχουν περάσει 4 χρόνια.. Θα ήθελα να προσπαθήσω να κάνω δεύτερο παιδί αλλά φοβάμαι μη μου ξανασυμβεί..Εαν έχετε κάποια πληροφόρηση σχετικά θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε..Υπήρχε γυναίκα που είχε την ίδια πάθηση; Και αν ναι έκανε άλλα παιδιά; Σε τι κατάσταση είναι τώρα η ίδια; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απαντά ο Άρης Τσιγκρής- Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός

H Παρoδική οστεοπόρωση κατά τη κύηση είναι μια δύσκολα διαγνώσιμη και σπάνια κατάσταση, η οποία δυστυχώς έχει πολύ μεγάλη πιθανοτητα επανεμφάνισης σε μελλοντική εγκυμοσύνη. Η  Παροδική Οστεοπόρωση του ισχίου είναι μια σχετικά σπάνια, αυτοπεριοριζόμενη νόσος , ιδιοπαθούς αιτιολογίας (Θεωρίες πιθανής αιτιολογίας: φλεβική στάση, συμπαθητική δυστροφία, ισχαιμία, τραύμα, ιογενής λοίμωξη, υπερτροφία μυελού, παρατεταμένη κατάκλιση). Δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο διαταραχές στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Συνήθως αναγνωρίζεται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης με βελτίωση 3-6 μήνες μετά τον τοκετό και επηρεάζει συνήθως το ένα ισχίο, αλλά στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να επηρεάσει και τα δύο. Εμφανίζει κλασική συμπτωματολογία:

  • ξαφνικός πόνος στη μηροβουβωνική χώρα,
  • δυσκολία στη βάδιση ή/και αδυναμία βάδισης
  • πόνος στην στροφή του μηρού χωρίς ιστορικό τραυματισμού

Αποτελεί σπάνια αιτία κατάγματος και για το λόγο αυτό η έγκυος που πάσχει χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις, ξεκούραση και περπάτημα μόνο με υποστήριξη, για να αποφύγει κάποιο τραυματισμό.

Η πιθανότητα εμφάνισης σε επόμενη κύηση είναι σημαντική (έως και 40%). Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί το διαγνωστικό τεστ εκλογής ειδικά κατά την κύηση. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική καθώς τα περισσότερα φάρμακα που δίνουμε στην οστεοπόρωση δεν επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Φροντίζουμε η έγκυος να παίρνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D3 και να μην ασκεί μεγάλη πίεση στο ισχίο. Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά μέσα σε 6 μήνες μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός επιτρέπεται.

Άρης Τσιγκρής – Μαιευτήρας Γυναικολόγος – Χειρουργός
Νικ. Πλαστήρα & Θησέως, Μαρούσι
Τηλέφωνο ιατρείου: 210 6144080
Κινητό: 6932338954
Μαιευτήριο ΙΑΣΩ: 210 6184000
www.draristsigris.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter